Непознатите предимства на сок от червено цвекло
Вероятно сте ползвали червено цвекло в салати, обикновено сварено, но най-вероятно никога не сте се досещали колко приятно и питателно може да бъде, когато се добави сурово в смути. В днешната статия ще разкрием някои тайни, като се обзалагаме, че не знаете за ползите от пиенето на сок от червено цвекло.
Готови ли сте да научите кои са те?
Какво съдържа цвеклото?
Когато цвеклото се свари, то губи някои от своите най-важни хранителни вещества (какъвто е случаят с повечето храни). Но когато го консумирате сурово в сок или смути, може да се насладите на:
- Витамини А, В и С
- Фолиева киселина
- Антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди
- Аминокиселини
- Минерали като калций, магнезий, желязо, калий, фосфор и натрий
- Разтворими и неразтворими фибри
- Вода
- Въглехидрати
- Естествени захари
Кои са основните ползи от пиенето на сок от червено цвекло?
Научете за ползите от сока или смути от цвекло:
Намалява сърдечните проблеми
Тъй като то е отлично при намаляване на възпалението, цвеклото се препоръчва за хора, които страдат от сърдечни заболявания или които са изложени на риск.
Бори се със свободните радикали
Червеното цвекло съдържа беталаини и полифеноли, антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали.
Когато се натрупат прекалено много от тези съединения в тялото, това може да предизвика преждевременно стареене на клетките и насърчаване на развитието на болести като рак.
Бори се с рак
Във връзка с предишната точка, сокът от червено цвекло също може да помогне в борбата с растежа на злокачествените тъкани, които могат да се превърнат в ракови, така че е добра идея да го добавите към ежедневната диета като превантивна мярка.
Няколко изследвания са показали, че цвеклото може дори да сведе до минимум образуването на тумори, особено в панкреаса, гърдата и простатата.
Увеличава спортните постижения
Много спортисти пият този тъмночервен сок преди състезания, тъй като подобрява капацитета на белите дробове. Проучванията показват, че може да се види подобрение до 16% при постиженията, когато се консумира сок от червено цвекло преди тренировка, обучение, или състезателно събитие.
Балансира кръвното налягане
Пиенето на 2 чаши сок от червено цвекло на ден е добра идея за хора с високо кръвно налягане, тъй като това помага за понижаването му. Съдържанието на нитрати в този зеленчук допринася за това.
Подобрява храносмилането
Сокът от червено цвекло помага за усвояването на определени храни, като намалява усещането за “тежест” в стомаха и подобрява храносмилането като цяло. И ако това не е достатъчно, цвеклото стимулира апетита при хора на легло.
Подобрява функцията на щитовидната жлеза
Подаграта е свързана с ниски нива на йод (нещо, което е учудващо често в развитите страни). Консумирането на храни, които осигуряват този важен минерал като цвеклото обаче, може да намали или дори да елиминира този проблем. Бялото цвекло и чесънът са други натурални източници на йод.
Забавя процеса на стареене
В нашия сайт говорим не само за кожата, но и за органите и тялото като цяло. Сокът от червено цвекло допринася за здрав мозък. Той също така помага да се възстановите по-бързо от наранявания и забавя образуването на преждевременни бръчки.
Предотвратява възпаления
Цвеклото съдържа важното хранително вещество, наречено бетаин, което се бори със стрес и възпаления. То също така защитава органите от заболяване и насърчава възстановяване след нараняване или операция.
Лекува анемия
Този ефект се дължи на съдържанието на фолиева киселина и желязо.
Спира задържането на течности
Сок от червено цвекло се препоръчва за хора, които страдат от оток или задържане на течности в краката. Това е така, защото той съдържа голямо количество калий и натрий и има диуретични ефекти. Трябва да се консумира от хора, които страдат от:
- Подагра
- Хиперурикемия
- Камъни в бъбреците (освен ако не са формирани от излишни количества калциев оксалат)
- Олигурия
Сокът от червено цвекло увеличава производството на урина, като помага да премахнете излишните течности и вредните отпадъчни продукти като пикочна киселина.
Подпомага детоксикацията
Този сок стимулира правилното функциониране на бъбреците, черния дроб и червата, като помага на тялото да премахне отпадъците и токсините по-бързо и ефективно.
Помага за отслабване
Цвеклото е с ниско съдържание на калории и в същото време е много засищащо. Може да добавите настъргано цвекло към салатите, за да увеличите съдържанието на фибри и да избегнете запек или наднормено тегло.
Подобрява пренаталното здраве
Високото съдържание на фолиева киселина е отлично за бременни майки и развитието на плода. Цвеклото ще гарантира добро развитие през първите няколко седмици от бременността.
След като сте родили, трябва да продължите да консумирате цвекло, за да намалите риска от определени инфекции. Докато детето расте, е препоръчително то да консумира цвекло, за да предотврати недостига на витамини и насърчи здравословното развитие.
Как да приготвим сок от червено цвекло, моркови и ябълков сок
Сега, след като знаете за какво е полезен този уникален и вкусен зеленчук, време е да научите как да приготвите сок от него! Ще ви предложим една чудесна рецепта, която комбинира 2 други суперхрани.
В продължение на години, китайците са използвали тази “чудотворна напитка” за предотвратяване и лечение на различни заболявания.
Основните свойства на тази напитка включват:
- Подобряване на имунната система
- Премахване на свободните радикали
- Забавяне на растежа на раковите клетки
- Прочистване на тялото
Съставки
- 1 цвекло
- 1 морков
- 1 ябълка
- 1 чаша вода
- 1 лимон (по желание)
Приготовление
- Измийте всички съставки и ги обелете.
- Нарежете ги на малки парченца.
- Добавете всичко в блендер заедно с лимонов сок, ако желаете.
- Пасирайте, докато получите хомогенна течност.
- Добавете няколко кубчета лед, ако предпочитате да пиете тази напитка охладена.
- Опитайте да я приготвяте 2 пъти на ден: най-напред сутрин на празен стомах, а по-късно през деня като закуска.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Remolacha para la anemia. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.botanical-online.com/remolacha-anemia.htm
- ¿Qué es la betaína? – Dra Zemba. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.drazemba.com/web/que-es-la-betaina/
- Remolacha. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.muyinteresante.es/salud/fotos/12-superalimentos-para-potenciar-tu-cerebro/4
- Remolacha | En relación con la salud | Hortalizas y verduras | CONSUMER EROSKI. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from http://verduras.consumer.es/remolacha/en-relacion-con-la-salud
- López de Sá, E., Estévez, Á., Onaindía, J., Rubio, R., & López-Sendón, J. (2006). Papel de los nitratos en el tratamiento de la enfermedad cardiovascular. Revista Española de Cardiologia, 6(Supl.A), 41–50. https://doi.org/10.1157/13087920
- Remolacha contra el cáncer. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.botanical-online.com/remolacha-cancer.htm
- Betalaínas | Gastronomía Vegana. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from http://www.gastronomiavegana.org/el-laboratorio/betalainas/
- El jugo de remolacha baja la presión arterial – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.bbc.com/mundo/ciencia_tecnologia/2010/06/100629_remolacha_reduce_presion_arterial_lh full-text. (n.d.).
- Kapadia, G. J., Tokuda, H., Konoshima, T., & Nishino, H. (1996). Chemoprevention of lung and skin cancer by Beta vulgaris (beet) root extract. Cancer Letters, 100(1–2), 211–214. https://doi.org/10.1016/0304-3835(95)04087-0
- Kapadia, G. J., Rao, G. S., Ramachandran, C., Iida, A., Suzuki, N., & Tokuda, H. (2013). Synergistic cytotoxicity of red beetroot (Beta vulgaris L.) extract with doxorubicin in human pancreatic, breast and prostate cancer cell lines. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 10(1), 113–122. https://doi.org/10.1515/jcim-2013-0007
- Das, S., Filippone, S. M., Williams, D. S., Das, A., & Kukreja, R. C. (2016). Beet root juice protects against doxorubicin toxicity in cardiomyocytes while enhancing apoptosis in breast cancer cells. Molecular and Cellular Biochemistry, 421(1–2), 89–101. https://doi.org/10.1007/s11010-016-2789-8
- Pinna, M., Roberto, S., Milia, R., Marongiu, E., Olla, S., Loi, A., … Crisafulli, A. (2014). Effect of Beetroot Juice Supplementation on Aerobic Response during Swimming. Nutrients, 6(2), 605–615. https://doi.org/10.3390/nu6020605
- Siervo, M., Lara, J., Ogbonmwan, I., & Mathers, J. C. (2013). Inorganic Nitrate and Beetroot Juice Supplementation Reduces Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Nutrition, 143(6), 818–826. https://doi.org/10.3945/jn.112.170233
- Beetroot juice lowers high blood pressure – BHF. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2015/january/beetroot-and-blood-pressure
- Clifford, T., Howatson, G., West, D., Stevenson, E., Clifford, T., Howatson, G., … Stevenson, E. J. (2015). The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822. https://doi.org/10.3390/nu7042801
- Propiedades de la remolacha. (n.d.). Retrieved October 21, 2018, from https://www.botanical-online.com/remolachas.htm
- Lidder, S., & Webb, A. J. (2013). Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway. British Journal of Clinical Pharmacology, 75(3), 677–696. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04420.x
- López de Sá, E., Estévez, Á., Onaindía, J., Rubio, R., & López-Sendón, J. (2006). Papel de los nitratos en el tratamiento de la enfermedad cardiovascular. Revista Española de Cardiologia, 6(Supl.A), 41–50. https://doi.org/10.1157/13087920
- Coggan, A. R., Broadstreet, S. R., Mahmood, K., Mikhalkova, D., Madigan, M., Bole, I., … Peterson, L. R. (2018). Dietary Nitrate Increases VO 2 peak and Performance but Does Not Alter Ventilation or Efficiency in Patients With Heart Failure With Reduced Ejection Fraction. Journal of Cardiac Failure, 24(2), 65–73. https://doi.org/10.1016/j.cardfail.2017.09.004