Научете всичко за менингите

Менингите действат като физически филтър, омекотявайки ударите. Освен това играят ролята на защита срещу химически вещества. В тази статия ще ви разкажем всичко за тях!
Научете всичко за менингите

Последна актуализация: 26 октомври, 2020

Менингите са основна част от централната ни нервна система. Те представляват набор от мембрани обвиващи гръбначния стълб и мозъка, като основната им функция е да ги предпазват и защитават.

Думата “менинги” произлиза от гръцката дума “менинкс”, която означава мембрана. Централната нервна система е една от частите на тялото, която най-много се нуждае от защита, тъй като благодарение на нея, тялото може да извършва всичките си функции, като дишането например.

Менингите обхващат твърдата, паяжиновидната и меката обвивки на мозъка. В тази статия искаме да ви обясним как са разположени, както и основните им характеристики и функции. Освен това ще се спрем и на темата за менингита и защо е толкова опасно заболяване.

Какво представляват менингите?

Както вече споменахме централната нервна система изисква различен механизъм на защита. На първо място тя е защитена от костни структури като черепа и гръбначния стълб.

Но освен тях има и серия от мембрани, които я защитават най-вече от химически атаки и инфекции: менингите. Те представляват три мембрани или слоеве разделени една от друга чрез пространства съдържащи важни структури.

Ако започнете от най0външната част, в контакт с черепа, ще откриете твърдата обвивка – дура матер. Тя е прикрепена за костта и има вид преграда разделяща черепната кухина на части. По този начин тя „държи“ различните части на мозъка стабилни. Освен това съдържа и венозни синуси.

Паяжиновидната обвивка е следващата обвивка, разположена в средата между двете други. Нарича се така, защото наподобява паяжина. Тя е най-деликатният и крехък слой. Под нея се намира субарахноидалното пространство, съдържащо гръбначно-мозъчната течност.

Меката обвивка – пиа матер – е най-вътрешния слой от трите менинги и е в контакт с мозъка и гръбначния стълб. Тя обвива мозъка и минава по браздите като тънък чаршаф, който ги покрива.

Менингите са обвивките предпазващи централната нервна система.

Менингите са мембрани предпазващи централната нервна система.

Пространствата между менингите

Вече споменахме субарахноидалното пространство, намиращо се между паяжиновидната обвивка и пиа матер. Гръбначно-мозъчната течност се намира в тази област. Тази течност предпазва централната нервна система, омекотява ударите и промените в налягането вътре в черепа.

Между твърдата и паяжиновидната обвивка откриваме субдуралното пространство. Върху дура матер се намира добре познатото епидурално пространство- Това пространство е известно поради факта, че в него се инжектират определени анестезиологични средства, например при раждане. Това пространство се намира в гръбначния стълб, а не в мозъка.

Функции на менингите

Както всички знаем основната функция на менингите е да защитават нервната система от наранявания като травми. С други думи те отговарят за омекотяването на ударите, които бихме могли да получим. Те действат и като филтър при химични атаки.

Освен казаното менингите позволяват на гръбначно-мозъчната течност да циркулира в системата. Освен физическа защита, тази течност спомага елиминирането на отпадъците в мозъка. И балансира междучерепното налягане.

Затова казваме, че менингите образуват система за поддръжка и защита. От друга страна те информират мозъка при определени промени в налягането, при напрежение или болка, причинени от нараняване.

Менингите и защитата не централната нервна система.

Менигите образуват защитна система срещу евентуални травми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Субарахноидни и субдурални кръвоизливи

Какво представлява менингитът?

Менингитът е патология характеризираща се с остро възпаление на менингите. Въпреки че повечето случаи се дължат на вирусна инфекция, заболяването може да бъде причинено от бактерии или гъбички. Причина за него може да бъде и канцерогенен процес или друг фактор.

Проблемът с менингита е, че в много случаи, това възпаление може да доведе до увреждане на мозъка. Често заболяването оставя трайни нарушения и увреждания като глухота или нарушаване на другите сетива. Дори може да бъде смъртоносно.

Това, което трябва да запомните е, че менингите са основните защитни структури на централната нервна система. Затова е важно да бъдат здрави, тъй като една травма може да наруши целостта на тази система.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.