Най-полезните семена за ежедневното меню

Кимионът облекчава храносмилателни разстройства, киноата идва на помощ при запек, нарът намалява риска от рак
Най-полезните семена за ежедневното меню

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Според някои философи семената са живот. Докато това може да представлява истината от философска гледна точка, за други семената са просто чудесен източник на хранителни вещества, когато се консумират сурови. Много семена са ядливи и съдържат повече натурални масла, отколкото тези, които обикновено готвим. В днешната статия ще ви запознаем с най-полезните семена за здравето.

Тайната е в семената

Семената са лесни за съхранение и консумацията им предоставя множество ползи за здравето. Имали са ключово присъствие в древността, но са широко консумирани и в днешно време. Въпреки че сигурно ви хрумват причини, поради които да не ги използвате в диетата си, като високата цена например, включването на семена в ежедневното меню всъщност е много лесно и достъпно.

Може би смятате, че семената основно са храна за птиците, но всъщност те все повече и повече възвръщат своята популярност и като “човешка” храна. Тези малки семена съдържат протеини, минерали, витамини, ензими и мастни киселини, които са жизненоважни за здравето.

Маслодайните семена са сред най-препоръчваните семена за консумация поради здравословното им съдържание на мазнини. Те представляват прекрасна закуска, която помага в борбата с глада по време на работа или докато сте в движение.

Консумацията на семена се препоръчва предимно в суров вид, за да се възползвате максимално от свойствата им. Ако ги накиснете, те ще бъдат по-лесни за поглъщане. Други форми, под които могат да се приемат, са смлени, в сокове, втечнени или нарязани.

Най-полезните семена при хранене

Семена от чия (чиа)

Тези тъмни цветни семена притежават огромни количества минерали, витамини, фибри, антиоксиданти и протеини. Те са чудесни за тези, които обичат да ядат риба, тъй като, подобно на рибата, съдържат мастни киселини като омега-3, за разлика от други растителни храни. Семената от чия помагат за намаляване на болки в ставите, предпазват от диабет или сърдечни заболявания. Могат да помогнат да поддържате фигурата си слаба и ще ви дадат много енергия. Те са без глутен, подобряват функцията на мозъка и защитават черния дроб.

чия

Конопени семена

Кафяви на цвят, тези семена ще ви помогнат да излекувате имунни заболявания и туберкулоза. В допълнение към това, те съдържат аминокиселини (включително тези, които тялото не може да произвежда само), мастни киселини като омега-6 и омега-3, лесно смилаеми протеини, фито-хранителни вещества за предпазване на кръвта, клетките, тъканите, кожата, митохондриите и органите. Накратко, консумацията на конопено семе ще ви помогне да сте в добро здраве.

Семена от нар

С красив червен или кървававочервен цвят, нарът е чудесен източник на антиоксиданти. Той съдейства за защита на тялото от свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене. Този плод помага на кръвта да поддържа кислородните нива и предотвратява формирането на кръвни съсиреци. Освен това е богат на полифеноли, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания. За тези, които страдат от артрит и възпаление, семената от нар могат да помогнат за предотвратяване на увреждания на хрущялите.

Семена от нар

Ленено семе

Червеникаво-кафяви, тези семена съдържат фибри, важни за храносмилателната система, които помагат да се чувствате сити и да отслабнете. Те могат да помогнат за облекчаване на болки в корема, действат противовъзпалително и блокират растежа на тумори и рак. Освен това притежават антиоксидантни свойства, насърчават правилното функциониране на храносмилателната система и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тиквени семки

Често жълти или оранжеви, тиквените семки са богати на алкалоиди и протеини, които са много полезни. Те съдържат витамин B и L-тропафини, които помагат за облекчаване на депресията, подобряват общото благосъстояние, предотвратяват образуването на бъбречни камъни и помагат да се предпазите от паразити, по-специално – защитават от глисти.

Тиквени семки

Сусамово семе

Тези семена със светъл цвят са били използвани като подправка в продължение на хиляди години. Маслото от сусамови семена също е много полезно. Те са добър източник на желязо, магнезий, калций, мед, витамин В, цинк, фосфор и диетични фибри. Тези семена съдържат уникални елементи на определен вид фибри, които помагат да поддържате здравословно кръвно налягане и защитават черния дроб от увреждане.

Слънчогледови семки

Малки и бели на цвят, слънчогледовите семки са обвити в тъмна обвивка. Те съдържат витамин Е, който помага за неутрализацията на свободните радикали и предпазват мозъка и клетките. Тези семена понижават холестерола, подобряват имунната система и намаляват риска от рак. Освен това съдържат магнезий, помагат за контролирането на астма и високо кръвно налягане, както и главоболие и инсулти.

Слънчоглед

Семена от киноа

Семената от киноа са малки и кръгли, богати на желязо, фосфор и протеини. Те са били използвани в продължение на хиляди години в Америка и са известни като “майката зърно”. Тъй като семената съдържат големи количества фибри, те могат да помогнат при запек и за отслабване (поради свойството да засищат чудесно). Лесна за включване в много рецепти, киноата е чудесно допълнение към различни ястия като тартове, супи, мюсли и хляб.

Семена от кимион

Известен с многобройните си натурални здравословни ползи, кимионът също е бил използван в продължение на хиляди години. Неговите семена помагат за облекчаване на храносмилателни разстройства, действат като антисептик, богати са на желязо и стимулират чернодробните функции. Ако страдате от настинка или имате възпалено гърло, кимионът може да помогне, както и да подобри метаболизма. Той стимулира имунната система, помага при контролирането на астма и артрит и предпазва бъбреците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057
  • Singh, R. P., Chidambara Murthy, K. N., & Jayaprakasha, G. K. (2002). Studies on the Antioxidant Activity of Pomegranate ( Punica granatum ) Peel and Seed Extracts Using in Vitro Models. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf010865b
  • Aluko, R. E. (2016). Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Proteins: Composition, Structure, Enzymatic Modification, and Functional or Bioactive Properties. In Sustainable Protein Sources. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802778-3.00007-X
  • Paula, J., Lilia, M., & Vilma, Q. (2013). Chemical composition of chia seed, flaxseed and rosehip and its contribution in fatty acids omega-3. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182013000200010
  • Gutte, K. B., Sahoo, A. K., & Ranveer, R. C. (2015). Bioactive components of flaxseed and its health benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
  • Verghese, M., Boateng, J., & Walker, L. T. (2011). Flax Seed (Linum usitatissimum) Fatty Acids. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10058-1
  • Navruz-Varli, S., & Sanlier, N. (2016). Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2016.05.004
  • Ribeiro DN, Gonçalves Alfenas R de C, Bressan J, Brunoro Costa NM. The effect of oilseed consumption on appetite and on the risk of developing type 2 diabetes mellitus. Nutr Hosp. 2013;
  • Kulczyński B, Kobus-Cisowska J, Taczanowski M, Kmiecik D, Gramza-Michałowska A. The chemical composition and nutritional value of chia seeds—current state of knowledge. Nutrients. 2019.
  • Montes Chañi EM, Pacheco SOS, Martínez GA, Freitas MR, Ivona JG, Ivona JA, et al. Long-term dietary intake of chia seed is associated with increased bone mineral content and improved hepatic and intestinal morphology in Sprague-Dawley rats. Nutrients. 2018;
  • Lindseth G, Helland B, Caspers J. The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Arch Psychiatr Nurs. 2015;
  • De Almeida Vittori Gouveia L, Cardoso CA, De Oliveira GMM, Rosa G, Moreira ASB. Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. Journal of Medicinal Food. 2016.
  • Guo S, Ge Y, Na Jom K. A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.). Chemistry Central Journal. 2017.
  • Parikh M, Maddaford TG, Austria JA, Aliani M, Netticadan T, Pierce GN. Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients. 2019.
  • Rodriguez-Leyva D, Pierce GN. The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed. Nutrition and Metabolism. 2010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.