Най-добрите процедури за лечение на акне

Трябва да започнете лечение на акне веднага щом  го забележите по кожата си. Ето защо е важно да отидете на дерматолог, когато забележите първите симптоми. 
Най-добрите процедури за лечение на акне
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 28 декември, 2022

За щастие в днешно време имаме много ефективни лечения за акне. Всъщност пациентите отишли на преглед при дерматолог заради акне съставят 25% от цялата картина. Този процент е дори по-висок за педиатрите и личните лекари.

За това състояние на кожата има много различни причиниСледователно се счита за многофакторно заболяване.

В момента много различни терапии контролират всеки от различните фактори, които причиняват акне. За да знаете обаче най-добрия вариант за вас,  e важно да знаете как се образува акнето и какво гo причинява. Също така, както предполага Американската академия по дерматология, трябва да отидете на дерматолог.

Във всеки случай в тази статия ще направим бърз преглед на това състояние на кожатаСъщо така ще ви дадем някои възможни предписания за борба с него. Имайте ги предвид и също така попитайте вашия лекар за тях.

Какво е акне и защо се появява?

Тъй като то е толкова често, вероятно вече сте чували за него. Всъщност може би сте имали!

Акнето е  кожен проблем, който първоначално се среща в космените фоликули Космените фоликули са частта от кожата, където космите растат по тялото ви. При това заболяване мастните и мъртвите клетки запушват тези фоликули. В резултат се образуват черни точки и пъпки. Всъщност това са основните симптоми на това кожно разстройство.

Всички тези симптоми на акне могат да се появят в различни части на тялото. Най-често срещаните области обаче са лицето, гърба, гърдите и раменете.

Акне по лицето.

Както споменахме по-рано,  има много неща, които причиняват акне. Тъй като има толкова много фактори, ще изброим четирите основни от тях:

 1. Излишно производство на мазнини.
 2. Някои бактериални инфекции, като Propionibacterium acnes.
 3. Запушване на космените фоликули от натрупване на мазнини и мъртви клетки.
 4. Висока хормонална активност, особено на андрогени.

Също така други фактори могат да причинят това заболяване или да го влошат. Например стресът може да влоши това състояние. Освен това, проучванията показват, че някои лекарства и диета също могат да го влошат.

Кога и как да лекувате акне

Трябва да започнете да лекувате акнето веднага щом забележите появата на симптоми. Ето защо, когато забележите пъпки или белези,  най-добре е да отидете на дерматолог. Той ще ви каже какво можете да използвате у дома, преди състоянието ви да се влоши.

Освен това имайте предвид, че всеки вид акне изисква специфично лечение. Ето защо е от съществено значение да имате професионална диагноза. Може дори да ви трябват допълнителни тестове, за да разберете точния му произход.

Общото лечение на акне има за цел да намали възпалението и да предотврати бактериалния растеж. Ето защо трябва да прилагате лечението върху цялата засегната област, а не само върху пъпките.

Ще ви разкажем за някои от най-често срещаните лечения на акне.

Най-често срещаните процедури за лечение на акне

В зависимост от целите им има различни видове лечение на акне. Можем да ги класифицираме в следните категории:

 • Намаляващи десквамацията на дукталните епителни клетки.
 • Борещи се с бактериалните инфекции.
 • Намаляващи производството на мазнини.
снимка на жена с акне по лицето

Лечение на акне, насочено към намаляване на натрупването на кожни клетки

Сред най-често срещаните лечения за акнеса тези с тази цел. Вижте първите три:

 • Третиноин Това е ретиноидно лекарство, което помага за деблокиране на фоликула. Също така има противовъзпалителни и превантивни свойства, за да спре образуването на пъпки.
 • Салицилова киселина: Като цяло тя е по-малко ефективня от третиноина. Обаче има и противовъзпалителен ефект.
 • Адапален или тазаротен:  Това са нови лечения, които много приличат на третиноина.

Лекарства за борба с бактериални инфекции

Бактериите Propionibacterium acnes са чувствителни към много антибиотици. Някои от най-често срещаните лекарства са:

 • Бензоил пероксид, особено с еритромицин.
 • Клиндамицин.
 • Системни антибиотици. Включват доксициклин, миноциклин или котримоксазол.

Заключение

Като цяло на пазара днес има много различни лечения за акне. Препоръчваме ви да  говорите с вашия дерматолог, за  да разберете най-добрия начин за лечение на конкретния случай на акне.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.