Как да се предпазим или да излекуваме афтите

Как да се предпазим или да излекуваме афтите

Последна актуализация: 28 декември, 2018

Когато говорим за този проблем, едно от най-важните неща, които трябва да знаем, е, че афтите са вид язва или отворена рана в устата. Афтите могат да бъдат бели или жълти и обикновено са обградени от ярко червена зона. Възможно е да се появят заради вирусни инфекции, но в някои случаи точната причина остава неизвестна.

Тези язви могат да бъдат свързани с проблеми на имунната система и отслабени защитни сили на организма, тъй като обикновено се появяват след нараняване на устата, например стоматологична намеса или ухапване на вътрешната страна на бузата или езика. Прочетете тази статия, за да разберете кои са причините за досадните афти, както и как да ги предотвратите и излекувате.

Защо се появяват афтите?

Всеки може да страда от афти, както мъжете, така и жените, въпреки че по-често се наблюдават при жените, а в някои случаи може да бъдат и наследствени.

Симптомите са…

 • Червена, болезнена точка, която се превръща в язва;
 • Язвата е жълтеникава на цвят;
 • Дискомфорт, а понякога и повишена температура.

Болката, причинена от афтите, може да продължи между 7 до 10 дни, дори до около 3 седмици, в зависимост от размера на язвата.

Как да се предпазим от афтите?

как да се предпазим от афтите

Един от начините за предотвратяване на афтите в устата е да си набавите достатъчно витамини и желязо, чрез храни, богати на животински и растителни протеини.

 • Витамин В2. Недостигът на този витамин води до напуквания в ъгълчетата на устата и кожата.  Съдържа се в хляб, пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци и мляко;
 • Витамин В3. Този витамин помага за предотвратяване на орални заболявания. Той се намира в червени и бели меса, мляко, млечни продукти и яйца;
 • Фолиева киселина. Недостигът й причинява рани в устата и анемия. Въпреки това, поглъщането на фолиева киселина във високи дози може да бъде вредно, затова приемът й трябва да се определи от лекар;
 • Витамин В12. За да получите необходимото количество на този витамин, се препоръчва консумацията на животински продукти като морски дарове, месо и млечни продукти;
 • Витамин С. Недостигът на този витамин не предизвиква язви в устата, но може да доведе до кървене на венците. Храните, които са богати на витамин С, са цитрусовите плодове и други плодове и зеленчуци;

Съществуват два вида храни, които са много полезни; първата група е пробиотици, а другата включва храни, които съдържат омега-3. И двете имат противовъзпалителни ефекти и, в допълнение, проучване, направено от Университета на Кентъки, показа, че те имат антибактериален потенциал. Възползвайте се от храни, които доставят полезни вещества, когато се консумират самостоятелно, и да избягвайте обогатени или модифицирани. Храните, съдържащи естествени пробиотици, са прясно кисело мляко и млечно-кисели продукти. Храни, богати на омега-3, са риба, слънчогледово олио и ядки.

Запомнете…

Ако ежедневната ви диета е бедна на хранителни вещества, много е вероятно да получите афти, така че ще ви разкрием някои начини за облекчаване на болката или дискомфорта, причинени от тях.

Въпреки че Американската стоматологична асоциация твърди, че в повечето случаи афтите изчезват от само себе си, има възможности за ускоряване на процеса на оздравяване и облекчаване на симптомите.

 • Продават се определени видове вода за уста срещу афти; препоръчителни са по-леките.
 • Използвайте домашна вода за изплакване на устата, която се приготвя много лесно – с вода, смесена със сол или сода за хляб.
 • Друг вариант е да се смеси вода с водороден пероксид и да се прилага директно върху афтата с памучен тампон.

Всички тези неща могат да се правят толкова често, колкото е необходимо, за да се подпомогне по-бързото оздравяване.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.