Катетърът Фоли: употреба и приложение

Катетърът Фоли се нарича още уринарен катетър. Това е тръба, която позволява на урината да преминава от пикочния мехур в дренажната торба.
Катетърът Фоли: употреба и приложение

Последна актуализация: 09 ноември, 2021

Катетърът Фоли е другото наименование на уринарния катетър. Това е тръба, която позволява на урината да преминава от пикочния мехур в дренажната торба.

Катетърът Фоли е вид подвижен катетър, който извежда урина от пикочния мехур навън. Поради тази причина е известен още като уринарен катетър или катетър за пикочен мехур.

Тръбата е изработена от латекс, тъй като този материал е по-удобен за пациентите. Но, ако човекът е алергичен към латекс, има друг вид пластмаса, който производителите използват за поддържане на стерилитета на катетъра. Това ще помогне за предотвратяване на инфекции.  

В добавка, трябва да се отбележи, че тези катетри носят името на д-р Фоли, американски хирург. Както ще обясним по-късно, пациентите обикновено ги използват в медицинската сфера.

Катетърът Фоли: как е изработен?

Катетърът Фоли: снимка на жена, която се държи за долната част на корема

Лекарят вкарва катетърът Фоли през уретрата, за да стигне пикочния мехур. Следователно, той трябва да бъде различни размери. Ето защо има различни тръби за мъже, жени и деца.  В добавка, има също различни измерватели на дебелината, така че да могат по-добре да се адаптират към особеностите на анатомията на всеки пациент.  

Има скала, която описва размера на катетрите. Това е френската скала на Шариер, където една мерна единица се равнява на 13 инча.

Броят на единици според Шариер е еквивалентен на обиколката на катетъра в милиметри. Това означава, използвайки броя на единици според Шариер (обозначени със символа F), можем да разберем диаметъра на катетъра и следователно, уретрата.  

Въпреки разновидностите на катетрите, те всички имат нещо общо. Те имат балон, прикрепен към тръбата.

Балонът е важна част от катетъра Фоли. Тази част помага да функционира правилно, тъй като е единственият елемент от дизайна, който предпазва катетъра да не се отдели от тялото.

Катетърът Фоли: как се поставя?

Преди да го поставите, уверете се, че катетърът не е дефектен. В наши дни, производителите извършват много строг контрол на качеството. Но, дори и така, не е рядко да се натъкнем на катетър, който има елементарен дефект.

За да проверите как работи катетъра, трябва да поставите малко стерилна вода в балона. Ако балонът започне да се подува и няма теч от вода, тогава катетърът може да се използва от пациента.

Запомнете, че гениталиите на пациента трябва да са идеално чисти. Използвайки малко лубрикант, лекарят внимателно поставя катетъра през уретрата. За да е по-лесно вкарването на тръбата в пикочния мехур, можете да упражните натиск над корема, използвайки различни техники на дишане или като стимулирате уриниране.

Веднъж щом тръбата е в пикочния мехур, балонът трябва да се запълни, да не може тръбата да излиза. С помощта на спринцовка, балонът се запълва с въздух или стерилна вода, използвайки накрайник с малък клапан.

Накрая, самият клапан от катетъра е свързан с торбичка, където урината се събира. За да се улесни измерването на обема, има също така отбелязвания върху торбичката, обикновено в милиметри.

Катетърът Фоли: за какво се използва?

Снимка на един мъж, който се държи за гениталиите

Най-честата употреба на катетъра Фоли е при:

  • Уринарна инконтиненция: това е често срещан проблем при възрастните хора и пациенти, които са било болни от неврологични заболявания, при които нервите, отговорни за уриниране са увредени.
  • Всяка ситуация, която пречи на пълното изпразване на пикочния мехур: като например рак на простатата. 
  • Пациенти, които са претърпели операция и трябва да контролират обема на урината, която се изпуска.

Какви са недостатъците?

Основният проблем при употребата на катетъра Фоли е опасността от уринарна инфекция. Катетърът е все пак чуждо тяло в зона, където бактериите може да преминат от външната част на половите органи към пикочния мехур. Ето защо трябва да обръщате голямо внимание на хигиената в тази област.

Освен казаното, важно е да не се усуква торбичката за дренаж, така че урината да тече безпроблемно и да не се събира. Един лесен начин да направите това е да фиксирате катетъра на място, като го прикрепите към бедрото. От друга страна, ако пациентът е прикован на легло, можете да оставите торбата под леглото, така че урината да тече благодарение на гравитацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Catéter de Foley. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de diciembre de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9ter_de_Foley
  • Rueda S, Pérez FJ, P. M. (2013). Protocolo de Sondaje Vesical: Modificación de la técnica para cambio de catéter en portadores de larga duración. Nure Investigación.
  • Tailly T, Denstedt JD. Fundamentals of urinary tract drainage. In: Wein AJ, Kavoussi LR, Partin AW, Peters CA, eds. Campbell-Walsh Urology. 11th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 6.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.