Какво се случва с тялото, когато ядем зрели банани?

Укрепват имунната система, подобряват здравето на костите и имат силен противораков ефект
Какво се случва с тялото, когато ядем зрели банани?

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Бананите са вкусни плодове, които трябва да ядем по-често. Те са не само вкусни, но и съдържат някои много важни хранителни вещества, които могат да подобрят цялостното здраве. Вече сме говорили за това, че консумацията на повече банани може да помогне за намаляване на депресията, за оптимизиране функцията на мозъка, в борбата с високо кръвно налягане, а също и да попречи на редица заболявания. Благодарение на най-новите изследвания е открито едно напълно ново предимство от консумацията на банани, особено на зрели банани.

Бананите съдържат тумор-некротичен фактор

С узряването бананите развиват множество тъмни петна. Те накрая покриват цялата кора и я карат да покафенее. Някои хора избягват да купуват банани, когато са достигнали този етап, защото вкусът е много по-сладък и текстурата, подобна на каша, не им харесва.

Това, което малко хора знаят, е, че колкото повече тъмни петна имат бананите, толкова повече ползи за тялото. Особено за имунната система..

Скорошни изследвания в Япония са показали, че зрелите банани съдържат цитокин. Той е известен като тумор-некротичен фактор (TNF), който се отделя от някои от клетки на имунната система на организма и може да повлияе на други клетки в тялото.

Това е, което кара зрелите банани да се борят с рака. Ефектът е толкова силен, че те действително може да се преборят с тумори и анормален клетъчен растеж в организма.

Функцията на този цитокин се сравнява с тази на лентинан, химически имуностимулант. Той се прилага интравенозно като средство против рак.

Ефектът расте с узряването на бананите. Това означава, че колкото по-зрял е плодът, толкова по-силен е противораковият му ефект.

Вижте и: 8 изненадващи приложения на банановите кори

По-зрелите плодове съдържат по-качествени хранителни вещества

С узряването на всички плодове хранителните им стойности се променят, което може да повиши или намали ефекта на определени свойства.

В случая с бананите е установено, че колкото по-зрели са, толкова по-високи стават нивата на концентрирани антиоксиданти. И когато бананите се покрият с тъмни петна, съдържанието им на нишесте се превръща в обикновени захари, които са по-лесно смилаеми.

Банани, ябълки, грозде, ананас, круши, диня и сливи. В японското проучване, което споменахме по-горе, се извършват различни диетични тестове в различни етапи на зрялост за всички тези плодове.

Резултатите от проучването показват, че консумацията на зрели банани е по-полезно, отколкото яденето на всеки друг плод. Причината е, че може да увеличи броя на белите кръвни клетки в кръвта и да укрепи имунната система.

За да се възползвате от тази важна полза, добра идея е да консумирате 1 или 2 големи парчета банан на ден.

зрели банани

Стимулират имунната система и се борят с болестите

Учените смятат, че колкото по-зрял е един банан, толкова по-висока е концентрацията му на TNF. Смята се, че консумацията на зрели банани може да увеличи броя на белите кръвни клетки до 8 пъти повече от бананите, които са пресни и зелени.

зрели банани се борят с болестите

Зрели банани: какви други ползи притежават?

Дори само противораковите им ползи трябва да бъдат повече от достатъчни, за да ви накарат да ги включите в дневния хранителен режим. Но ако това не ви убеждава, представяме ви някои други важни предимства, които ще получите при консумацията на зрели банани.

Подобряват здравето на храносмилателната система

Един средно голям банан съдържа до 3 гр. фибри, което допринася за доброто функциониране на червата и улеснява движението на храната в храносмилателния тракт. Те са естествен източник на електролити, които се губят, когато се сблъскате с пристъп на диария например.

Бананите съдържат също така пробиотични съединения. Те могат да помогнат за запазване на добрите бактерии, които естествено присъстват в организма.

Облекчават сърдечно-съдовите заболявания

Тъй като са богати на калий, зрелите банани могат да помогнат за намаляване на натрия в организма, който предизвиква задържане на течности и влияе негативно върху здравето на сърцето.

При анализ на 11 проучвания, публикувани в “Журнал на американския колеж по кардиология”, е установено, че хората, които добавят храни, богати на калий, към диетата, намаляват риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

зрели банани срещу сърдечно-съдови заболявания

Подобряват здравето на костите

Едно проучване на Информационния център за микроелементи в Линус Паулинг институт в Орегон разкри, че диета, богата на калий, може да намали риска от остеопороза. Зрелите банани са отличен източник на калий и повишават способността на организма да абсорбира калция. Това също допринася за укрепване на костите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cheung, A. H., Wong, J. H., & Ng, T. B. (2009). Musa acuminata (Del Monte banana) lectin is a fructose-binding lectin with cytokine-inducing activity. Phytomedicine16(6-7), 594-600.
  • Miranda, C. L., Maier, C. S., & Stevens, J. F. (2001). Flavonoids. e LS.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.