Какво е баротит и как можете да го лекувате?

Средният баротит е лезия на средното ухо причинена от промени в налягането (обикновено в кабините на самолетите). В повечето случаи проблемът не е много сериозен и отшумява от само себе си не дълго след като човек напусне самолета.
Какво е баротит и как можете да го лекувате?
Karina Valeria Atchian

Написано и проверено от лекар Karina Valeria Atchian.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Увеличаването на международния въздушен трафик означава, че все повече хора трябва да се справят с промените в налягането в самолетните кабини. Налягането в самолетите е по-ниско от това на морското равнище и в резултат на това може да предизвика състояние познато като среден баротит или баротит.

Според доклад от 2019 година на IATA, Международната асоциация за въздушен транспорт, общият брой на пътниците в света за 2018 година е бил 4.3 милиона. Голяма част от тях са изпитали дискомфорт в средното ухо, който се появява, когато самолетът рязко се издига, за да достигне височината на полета или по време на спускането.

В повечето случаи този дискомфорт е моментен, но при някои хора се наблюдава невъзможност за балансиране на налягането в средното ухо. Това състояние се нарича баротит.

Прочетете следващите редове, за да научите повече по темата, както и как се лекува.

Какво точно представлява средният баротит?

Това състояние е познато и като баротравма. Както споменахме, представлява дисбаланс в налягането на средното ухо, причиняващ болка и дори нараняване на ухото. Наблюдава се по-често при децата.

За да разберете нещата по-добре, трябва да ви разкаем малко повече за самото ухо. Това ще ви помогне да разберете как можете да се предпазите и да лекувате това състояние.

Пътуване със самолет и баротит

Баротравмата засяга средното ухо, водейки до появата на болка и дори – на световъртеж.

Как функционира средното ухо?

Средното ухо представлява пълно с въздух пространство, разделено от външната страна чрез две структури. От една страна – тъпанчевата мембрана или тъпанчето и от друга – Евстахиевата тръба. Последната разделя средното ухо от фаринкса.

Налягането в средното ухо трябва да бъде еднакво с това на околната среда, за да може тъпанчевата мембрана да вибрира и изпълнява функцията си – да ни осигури възможност да чуваме. За момент докато се прозяваме или преглъщаме, Евстахиевата тръба се отваря за кратко, което води до приток на въздух, като по този начин се регулира налягането.

Когато Евстахиевата тръба не функционира правилно се наблюдават разлики в налягането в средното ухо и на околната среда. А това може да доведе до баротравма.

Най-честата причина за баротравма е летенето със самолет. Но има и други като гмуркане, катерене или използването на барови камери.

Какво се случва на самолета?

Използваните самолети имат камери с налягане като това на височина 7000-1000 фута. Това налягане е по-ниско от това на морското равнище. Когато самолетът се вдига или спуска, атмосферното налягане се променя и в резултат на това се променя и налягането в средното ухо.

Тази промяна трябва да бъде постепенна и балансирана, ако преглъщаме нормално. Така въздухът ще се предвижва спонтанно навън и навътре в средното ухо през Евстахиевата тръба. Когато това не се случи, се наблюдава натиск и разтягане на тъпанчевата мембрана, водещо до болка и загуба на слух.

Може да се появи натъртване или кървене на тъпанчето. В средното ухо може да се образува и течност, а в най-лошия случай – самото тъпанче да се спука. Появява се усещане за напрежение в ухото, а човек може да получи шум в ушите.

Какво да правите при появата баротит

Повечето травми на средното ухо преминават от само себе си след време, включително спукването на тъпанчето. Но това зависи от възстановяването на нормалното състояние на Евстахиевата тръба. Слухът също се възстановява в повечето случаи.

В някои случаи лекар може да назначи капки за отпушване на ухото, антихистаминови препарати и дори антибиотик. Всичко това ще спомогне възстановяването на Евстахиевата тръба. Употребата на аналгетици също спомага овладяването на болката.

В редки ситуации може да се появи фистула. Тя представлява абнормална връзка между средното и вътрешното ухо и причинява виене на свят. В спешни случаи като този трябва да се потърси помощта на лекар отоларинголог, който да прецени необходимостта от хирургична намеса.

Миринготомията (малък разрез в тъпанчевата мембрана) и тимпаностомията (поставянето на тръбичка в тъпанчето)спомагат предотвратяването на баротита и балансирането на налягането. Освен това се използват като лечение, тъй като спомагат дренирането на ексудатите.

Баротит и пътуване със самолет

Пътуването но въздух е основната причина за баротит, тъй като промените в налягането засягат средното ухо.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво означава шумът в ушите

Какви предпазни мерки да предприемате при пътуване по въздух?

Ако пътувате със самолет, можете да спомогнете балансирането на налягането по време на вдигането и спускането на самолета, за да се предпазите от дискомфорт или травма. Можете да направите това по един от следните начини:

  • Прозяване или маневра на Валсава – издишане при затворени уста и носни проходи.
  • Дъвкане на дъвка и често преглъщане.
  • Ядене на кисели бонбони.
  • Бебетата могат да пият от шише или да използват биберон залъгалка.
  • Понякога могат да бъдат използвани деконгестанти, антихистаминови препарати и спрейове за нос преди полета, стига да са предписани от лекар.
  • Експертите са измислили слушалки за уши понижаващи промените в налягането, но реалната им полза все още не е доказана.

Ако ви предстои полет ви съветваме да посетите педиатър или УНГ специалист за съвет. Предпазването от баротит, особено при хора с алергии или тези преминаващи през някакъв вид инфекция, е изключително важно за подобряване на цялостното им състояние и комфорт по време на полета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.