Какво е артродеза на стъпалото?

Чували ли сте някога за артродеза на стъпалото? Научете всичко по темата тук.
Какво е артродеза на стъпалото?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 20 февруари, 2023

Разглежданата артродеза на стъпалото е хирургична процедура, при която двете костни части, които изграждат ставата на стъпалото, се сливат или фиксират за постоянно. Целта е да се облекчи болката или да се коригира деформация на крайника.

Последното може да бъде причинено от множество източници:

 • Хронични възпалителни процеси
 • Дегенеративни заболявания
 • Вродени дефекти
 • Костни инфекции
 • Наранявания

Фрактури с лош процес на зарастване, ревматоиден артрит и инфекции са основните причини за деформация и болка в тази анатомична област.

За конкретния случай на глезена често трябва да се направи избор между ставна протеза или артродеза. Вторият вариант обаче остава приоритетен, защото дава по-предвидими резултати. Хирургът обикновено има повече доверие в него, тъй като усложненията са по-малко.

Техники за артродеза на ходилото

Тази операция се извършва, когато нехирургичните методи за коригиране на проблема са изчерпани.

Като цяло артродезата се извършва в операционна зала под обща или спинална анестезия. Могат да се използват две различни техники:

 • Отворена: Прави се дълъг разрез и ставата може да се визуализира директно. Тази операция е запазена за случаи на големи деформации, които изискват много маневриране от страна на лекаря.
 • Артроскопска: Използва се артроскоп, който е ендоскоп, който позволява визуализация на ставата с много малка камера. Чрез малки разрези инструментът се въвежда, за да се наблюдава увеличения образ на монитор, давайки директен достъп на ортопедичния хирург.

Освен подходите, една от често използваните техники е така наречената тройна артродеза. Името й се дължи на факта, че се свързват 3 стави. При добро приложение при деца, резултатите от този вариант се запазват десетилетия с облекчаване на болката при пациентите.

Артродеза на стъпалото.
Деформациите на глезена със силна болка може да изискват артродеза като единствена алтернатива.

Как се споява ставата?

Преди операцията ще бъде поставен турникет около бедрото, за да се намали кръвообращението. Тази стъпка е необходима, тъй като околната област на крака не трябва да получава твърде много кръв по време на хирургичното сливане. Това обаче няма да причини вредни бъдещи ефекти върху тъканта.

Техниката на артродеза на стъпалото включва резекция на ставния хрущял на ставата. Това позволява директен контакт между двете костни повърхности. След това се използва някакъв метод за задържане на твърдите тъкани на място.

Хрущялът предпазва ставата, като действа като амортисьор. Резекцията на ставния хрущял не е нищо повече от отстраняване на хрущяла, синовиалната мембрана и нейната капсула.

За да закрепите двете кости заедно в артродеза на крака, има различни елементи. Те могат да бъдат винтове (дълги или къси), плочи или стоманени пръти. В днешно време често се използват дори костни присадки.

Костните присадки намаляват риска от несрастване. Автотрансплант може да се използва, когато кост се вземе от друга област на скелета на същия индивид и се постави на желаното място, или може да се използва алографт, при който се използва кост от друг индивид – т.е. кост се трансплантира от един човек на друг.

Фиксациите ще бъдат вътрешни, ако говорим за винтове, пластини или фиксатори. Въпреки това, ще има и опции с техники за външна фиксация, като отливки.

Възстановяване след артродеза на ходилото

След артродеза на стъпалото са необходими 8 до 16 седмици за пълното сливане на ставите. След това ще е необходимо рехабилитационно лечение с физиотерапия.

Пероралните лекарства се използват за лечение на следоперативна болка. В допълнение, хирургичните рани, колкото и малки да са те, трябва да се превържат и периодично да се правят контролни рентгенови снимки.

След операцията подбедрицата трябва да бъде повдигната и поддържана с твърда гипсова превръзка.

Освен това трябва да се носят специални обувки, докато костта се фиксира. Впоследствие е вероятно да се наложи използването на персонализирани или спортни обувки за още 6 до 8 седмици.

Пълната подвижност на крака няма да бъде загубена.

Физически дейности, като ходене или бягане, ще бъдат възможни, защото се компенсират от другите стави. През първите 4 седмици обаче не бива да се натоварват крайниците. В идеалния случай през това време трябва да се използват патерици.

След операцията

След артродеза на стъпалото може да възникне инфекция или кървене на мястото на операцията. Може също да възникне увреждане на нервите в областта. И двете усложнения са също толкова чести при отворената техника, както и при артроскопската техника.

В допълнение, ставата може да не успее да се втвърди. Тази липса на адекватно вътрешно зарастване се случва най-малко 7% от времето. Има обаче рискови фактори, които могат да увеличат тези шансове за лошо втвърдяване до 25% или повече, като пушенето на цигари.

Затлъстяването също е рисков фактор за забавено зарастване.

Окончателното подравняване също може да е незадоволително. Болката или затрудненото ходене ще продължат след операцията. Тези случаи може да изискват повторна операция a posteriori.

Не е необичайно единият крайник да е по-къс от другия. За щастие, това може да се поправи със специални обувки.

цигара
Пушенето е рисков фактор за забавено сливане на костите.

Резултатите от тази операция са задоволителни при повечето пациенти

След артродеза на ходилото резултатите включват облекчаване на болката и намаляване на деформацията при до 80% от пациентите. При някои хора обаче се налага използването на обувки, направени по поръчка.

Въпреки че ставата вече не може да бъде мобилизирана по естествен начин, тя е фиксирана във функционална позиция, за да позволи на крайника да продължи да има известна подвижност. По този начин подходът е полезен в случаите, когато няма други алтернативи за лечение, но пациентът непрекъснато активно използва съответния крайник.

Особено при деца, хирургичната корекция остава от първостепенно значение за клинични състояния, които биха могли да променят качеството на живот на пациентите в зряла възраст. Въпреки че има редица нарушения, които се подобряват с ортопедични средства, операцията е неизбежна в тежки случаи. За тях артродезата е голямо облекчение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alcalá J, Ahumada J, Morilla M. Artrodesis digital. Revisión histórica y sistemas tradicionales de fijación. Revista Española de Podología. 2013, XXIV (2). Disponible en https://www.revesppod.com/Documentos/ArticulosNew/X0210123813502938.pdf.
 • American Academy of Orthopaedic Surgeons. Arthritis of the foot and ankle: arthrodesis. American Academy of Orthopaedic Surgeons website. Disponible en: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00209.
 • Catanzariti AR, Dix BT, Richardson PE, Mendicino RW. Triple arthrodesis for adult acquired flatfoot. Clin Podiatr Med Surg. 2014 Jul;31(3):415-33.
 • del Vecchio, Jorge Javier, and Mauricio Esteban Ghioldi. “Capítulo 6.9: Artrodesis subastragalina.”
 • Painceira R, Painceira T, Cicchinelli L, Roca A. Tratamiento quirúrgico del pie plano adquirido del adulto. Caso Clínico. Eur J Pod 2019;5(2).
 • Rabinovich, Remy V., Amgad M. Haleem, and S. Robert Rozbruch. “Complex ankle arthrodesis: review of the literature.” World journal of orthopedics 6.8 (2015): 602.
 • Rungprai, Chamnanni, et al. “Outcomes and complications after open versus posterior arthroscopic subtalar arthrodesis in 121 patients.” JBJS 98.8 (2016): 636-646.
 • Téllez, Patricia Parra, et al. “Apoyo precoz en la artrodesis de tobillo por incisiones mínimas. Experiencia en el Instituto Nacional de Rehabilitación.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 66.1 (2021): 6-12.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.