Как заболяване на щитовидната жлеза се отразява на тялото?

Балансираната диета, упражненията и здравословните навици могат да бъдат важни фактори за намаляването на риска от проблеми в бъдеще
Как заболяване на щитовидната жлеза се отразява на тялото?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Щитовидната жлеза има формата на малка пеперуда, разположена в областта на шията, точно над трахеята. Тази жлеза играе много важна роля в организма и отговаря за регулирането на обмяната на веществата. Тя произвежда хормони, които контролират сърдечната честота и скоростта, с която се изгарят калориите. Щитовидната жлеза също така произвежда протеини и управлява чувствителността на тялото към други хормони.

Този орган може да се влияе от много фактори, които могат да променят функцията му и да причинят здравословни проблеми. Двата основни вида заболяване на щитовидната жлеза са хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. И двата влияят на тялото по различен начин и е важно да се контролират, преди да засегнат качеството на живот.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреодизъм

Хипотиреоидизмът е вид заболяване на щитовидната жлеза, което възниква, когато тя не може да произвежда достатъчно количество хормони. В резултат на това обмяната на веществата се забавя и пациентът започва да страда от много здравословни проблеми, които влияят на качеството на живот.

Начинът, по който хипотиреоидизмът се отразява на тялото, варира в различните случаи и в зависимост от степента на прогрес на заболяването. Сред промените в здравето са следните:

 • Изтощаване или слабост
 • Повишаване на теглото или затлъстяване
 • Липса на апетит
 • Промени в менструалния цикъл
 • Липса на сексуално желание
 • Чувство за студ
 • Запек
 • Болки в мускулите
 • Подуване около очите
 • Чупливи нокти
 • Косопад

Хипотиреоидизмът е най-честото заболяване на щитовидната жлеза и засяга предимно жените. В допълнение към по-горните симптоми, то може да предизвика и сухота на кожата, непоносимост към студ, слаба памет или проблеми с концентрацията. При по-тежки случаи може да доведе до влошаване на функцията на сърцето, бъбреците, черния дроб и т.н. Независимо от случая, много е важно да се консултирате с личния лекар и да предприемете лечение.

Хипертиреоидизъм (Базедова болест)

Нормална щитовидна жлеза
Хипертиреоидизмът е обратното състояние и възниква, когато щитовидната жлеза произвежда излишък от хормони. Това състояние значително увеличава скоростта на метаболизма. Въпреки че идеята за по-добър метаболизъм е привлекателна за тези, които искат да отслабнат, това нарушение може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Както и при хипотиреоидизма, начинът, по който заболяването влияе на тялото, варира при различните случаи и симптомите, които се появяват в зависимост от стадия на заболяването. Симптомите на хипертиреоидизъм включват:

 • Изтощение
 • Отслабване
 • Нервност
 • Ускорен пулс
 • Прекомерно изпотяване
 • Усещане за горещина
 • Промени в менструалния цикъл
 • По-чести движения на червата
 • Треперене

В някои случаи пациентът, страдащ от хипертироидизъм, може да изпита симптоми като повишена температура, ускорен сърдечен ритъм, промени в психичното функциониране, като объркване, гърчове, безпокойство и кома.

Заболяване на щитовидната жлеза и качество на живот

Проблеми с щитовидната жлеза

Независимо от кое заболяване на щитовидната жлеза страдате, много е важно да се консултирате с личния лекар за диагностика и да го излекувате. Заболяване на щитовидната жлеза може постепенно да започне да влияе на качеството на живот, докато не започне да се отразява сериозно върху здравето и да пречи на извършването на нормалните ежедневни дейности.

В случай на хипотиреоидизъм е много важно да промените изцяло навиците си и да започнете здравословен начин на живот, за да контролирате заболяването, особено увеличаването на теглото. Правилното хранене и здравословният режим на хранене играят съществена роля.

Хипертиреоидизмът изисква специална диета, изготвена от диетолог, която да ограничи приема на йод, който се използва от щитовидната жлеза за производството на хормони.

Специалистите по болестите на щитовидната жлеза предупреждават, че не съществува конкретен начин за предотвратяването на което и да е от двете заболявания на щитовидната жлеза. Въпреки това те настояват, че балансираната диета, упражненията и здравословните навици могат да бъдат важен фактор за намаляването на риска от проблеми с щитовидната жлеза в бъдеще. След като заболяване на щитовидната жлеза се диагностицира, важно е да се следват препоръките на лекаря, за да се предотвратят сериозни промени в организма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.