Как да се предпазите от хиперпигментация това лято

За да избегнете появата на петна по кожата през лятото, е важно да се предпазвате от слънцето. Какво трябва да имате предвид? Открийте някои ценни съвети.
Как да се предпазите от хиперпигментация това лято

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Чудите се как да се предпазите от хиперпигментация през тези горещи, слъчневи дни

Хиперпигментацията се появява по-често през лятото. Това състояние се характеризира с потъмняване на част от кожата. По-специално, наблюдава се по-често при хора със светла кожа, когато някои клетки произвеждат повече меланин от други в отговор на слънчевата светлина. Резултатът е подобен на луничките, но може да се разпространи в по-широка област.

Слънчевата светлина не е единствената причина, но е една от най-честите. Поради тази причина през летния сезон е необходимо да се вземат изключителни предпазни мерки за защита на кожата от слънчевата радиация. Какво трябва да имате предвид? В следващите редове ще ви разкажем повече по темата.

Как да се предпазите от хиперпигментация – какво представлява тя?

Хиперпигментацията е процес, характеризиращ се с появата на петна по кожата с по-тъмен цвят. Те обикновено са кафяви. Те обаче могат да бъдат и черни или сиви. Често се проявява по три начина. Те са описани подробно по-долу.

 • Аксиларни ефелиди. Това са типичните лунички. Те са малки пигментирани лезии, които почти винаги се появяват по бузите, горната устна и челото. Те обикновено се появяват от детството, но слънцето засилва интензивността им.
 • Актинични или слънчеви лентигини. Тези петна са по-големи от луничките. Те са склонни да се появяват по бузите, слепоочията, челото, долната част на ръцете и деколтето. Те са резултат от действието на слънчевите лъчи.
 • Мелазма или петна. Това са дифузни кафеникави петна, които се появяват по лицето. Те могат да бъдат отговор на лъчите на слънцето, но по-често са ефект от бременност или употреба на контрацептиви.
Хиперпигментация при жена.
Излагането на слънце е един от основните рискови фактори за появата на петна и преждевременни признаци на стареене на кожата.

Защо възниква?

Хиперпигментацията е по-често срещана през лятото поради постоянното излагане на слънце. Тази ситуация увеличава риска от слънчево изгаряне и кара кожата да активира естествените си защитни сили. Последното се състои в увеличаване на производството на меланин, вещество, което потъмнява повърхността на кожата.

До известна степен този механизъм не позволява на слънчевите лъчи да проникнат в най-уязвимите места. Въпреки това, ако меланинът се произвежда в излишък, се появяват лунички, лентигини или мелазма.

Тези процеси са по-чести и по-забележими при хора с акне, псориазис или екзема. Хормоналните промени също активират производството на меланин. Поради тази причина хиперпигментацията се появява и поради бременност или употреба на контрацептиви.

Съвети за предпазване от хиперпигментация това лято

Има някои мерки, които могат да помогнат за предотвратяване на появата на хиперпигментация през лятото и всеки един сезон. Най-важното е да ги прилагате редовно, за да бъдат ефективни. Разгледайте съветите ни тук – не ги пропускайте!

Съвети за предпазване от хиперпигментация – ексфолиране

Използването на ексфолиращ скраб веднъж или два пъти седмично е идеално за премахване на мъртвите кожни клетки. Между другото, това помага значително да се намали наличието на хиперпигментирани клетки. Не е препоръчително обаче да се ексфолирате твърде често или с много агресивни методи, тъй като това отслабва кожата.

Най-добре е да използвате химически ексфолианти с киселинни съставки. Продуктите с гликолова киселина, млечна киселина или салицилова киселина са идеални за справяне с хиперпигментацията. Освен това те почистват, подмладяват и озаряват кожата.

Защита срещу възпаление

Важно е да избягвате кремове и козметични продукти, които причиняват възпаление на кожата. По същия начин след излагане на слънце е препоръчително да използвате противовъзпалителен крем. Най-препоръчителни са тези, съдържащи витамин Е, ресвератрол и центела азиатска.

Съвети за предпазване от хиперпигментация – използвайте слънцезащитни и други защитни продукти

Използването на слънцезащитни продукти всеки ден е от съществено значение за предотвратяване на хиперпигментация. Това трябва да се прави непременно, дори ако дните са облачни. Трябва да се прилага на всеки два до три часа, дори ако слънчевата светлина прониква през прозореца.

Този продукт добавя допълнителен слой към кожата. Помага за предотвратяване на разпространението на хиперпигментация. Има различни форми и е най-добре да се консултирате с дерматолог кой е най-подходящ за всеки конкретен случай.

По-голямо количество трябва да се нанася върху петна, лунички или лезии като белези, ако има такива. Слънцезащитният фактор (SPF) трябва да бъде по-висок от 30.

Жена използва слънцезащитен крем за предпазване от хиперпигментация.
Постоянното прилагане на слънцезащитни продукти е най-важната мярка за предотвратяване появата на петна по кожата.

Внимавайте със солариумите

Солариумите са начин да придобиете кожа с тен, без да се излагате на слънце. Въпреки това трябва да се внимава, когато се използват, тъй като те също могат да доведат до появата на петна. Те дори могат да бъдат рисков фактор за рак на кожата. В тази връзка трябва да се направи консултация с дерматолог.

Как да намалим хиперпигментацията на кожата

Ако хиперпигментацията вече е налице, има начини да я намалите или премахнете. Много е важно да обсъдите проблема с дерматолог, за да може той/тя да даде насоки за най-добрите варианти във всеки отделен случай. Лекарят трябва да установи причината за проблема, преди да започне лечението.

Във всеки случай е препоръчително да не се излагате на слънце по време на лечението. Има няколко крема за борба с хиперпигментацията. Те действат чрез намаляване или блокиране на производството на меланин или чрез увеличаване на клетъчното обновяване на кожата.

Лечението с кремове обикновено е дългосрочно, така че е необходима последователност. Освен това понякога не се препоръчва този вид мярка да се прилага през лятото. Други възможности са естетични процедури като следните:

 • Професионални пилинги
 • Фототерапия с лазер или импулсна светлина
 • Лечение с микродермабразио

Какво трябва да запомните?

В идеалния случай както профилактиката, така и лечението на хиперпигментацията трябва да бъдат придружени от подходяща диета. Най-добре е да ядете храни, богати на полифеноли и антиоксиданти, тъй като те подхранват и възстановяват кожата.

Много е важно да включите прилагането на слънцезащитни продукти в ежедневието си. Тъй като тези продукти са много разнообразни, препоръчително е да се консултирате със специалист, за да определите този, който най-добре подхожда на вашия тип кожа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cestari TF, Dantas LP, Boza JC. Acquired hyperpigmentations. An Bras Dermatol. 2014;89(1):11-25. doi:10.1590/abd1806-4841.20142353
 • Vashi, N. A., & Kundu, R. V. (2013). Facial hyperpigmentation: causes and treatment. British Journal of Dermatology, 169, 41–56. https://doi.org/10.1111/bjd.12536
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020 Jan-Feb;65(1):5-10. doi: 10.4103/ijd.IJD_295_18. PMID: 32029932; PMCID: PMC6986132.
 • Schulman JM, Fisher DE. Indoor ultraviolet tanning and skin cancer: health risks and opportunities. Curr Opin Oncol. 2009;21(2):144-149. doi:10.1097/CCO.0b013e3283252fc5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.