Как да разберете дали яйцата са развалени
Как да разберете дали яйцата са развалени?
Тъй като температурите се повишават, храната се разваля по-бързо.
Ако искате да разберете дали яйцата, които имате в хладилника от известно време все още са подходящи за ядене, разгледайте тези съвети.
Яйцата заслужават специално внимание, защото ако ги ядете, когато са се развалили, може да се разболеете.
Затова е важно да се уверите, че са в подходящо състояние преди консумация.
Как може да разберете дали яйцата са развалени?
Има няколко начина да разберете дали едно яйце все още е годно за консумация или е най-добре да го изхвърлите. Например, ако го разтърсите и чуете жълтъка да се удря във вътрешността на черупката, все още е в добро състояние.
Ето някои други тестове.
Пуснете яйцето във вода
Първото нещо, което можете да направите, за да разберете дали яйцата са развалени, е да поставите яйцето в съд, пълен с вода, идеално прозрачен, за да можете да видите резултата по-лесно.
Имайте предвид тези неща:
- Ако яйцето бързо потъне и остане на дъното в хоризонтално положение, то все още е прясно.
- Ако го видите да потъва бавно и да стои на дъното в диагонална или вертикална позиция, тогава яйцето не е добро за ядене.
- Можете да го разгледате така: колкото по-голям е ъгъла, толкова по-старо е яйцето. Въпреки това то все още е подходящо за консумация.
- Ако яйцето не потъне до дъното и вместо това плува в средата, това е знак, че се е развалило и не трябва да се яде.
- Ако видите, че яйцето се носи на повърхността на водата, това означава, че то въобще не е подходящо.
- Носенето му на повърхността се дължи на газовете, които органичният материал произвежда, когато се разлага. Както вече казахме, яйцето преминава линията, която означава, че не трябва да се яде.
Прочетете и: Защо трябва да ядете често яйца
Варене на яйцето
- Ако сварите яйцето, нарежете го наполовина и ако жълтъкът е в центъра и има малко пространство, изпълнено с въздух, то все още е добро за ядене.
- Но ако жълтъкът е по-близо до черупката и има повече въздух в нея, яйцето не е подходящо.
Счупете яйцата докато са сурови
Друг лесен начин да разберете дали яйцето е все още подходящо или не е като го счупите сурово върху чиния.
- Ако видите, че яйцето не се разстила твърде много и жълтъкът остава непокътнат, тогава то е прясно.
- От друга страна, ако видите, че белтъкът и жълтъкът покриват цялата чиния, а жълтъкът напълно се разстила, тогава трябва да приемете, че яйцето е развалено.
Препоръчваме ви да прочетете и: Колко яйца седмично можем да ядем?
Вижте срока на годност, за да определите дали яйцата са развалени
Нещо, което трябва да имате в предвид, е времето, когато кокошката снася яйцата. Това е известно като “седмица 0.” От 3-та седмица яйцата не трябва да се продават.
Причината е, че срокът на годност на яйцата изтича в седмица 4, в зависимост от датата на етикета.
Оттогава нататък започват да губят органолептичните си свойства и трябва да се ядат предпазливо след седмица 6.
Някои препоръки за съхраняване на яйцата са да ги държите в оригиналната им опаковка и винаги на хладно и сухо място.
Те могат да останат в перфектно състояние до три седмици.
Ако готвите яйцата, оставете остатъците в хладилника, съхранени в херметически затворен съд. Те могат да се консумират до 3 или 4 дни, ако се съхраняват по този начин. Въпреки това, винаги е добра идея да проверявате неща като миризмата им и т.н.
Не забравяйте, че храната остава годна за консумация за по-малко време, когато е горещо навън. В този случай е най-добре да съхранявате яйцата само 2 дни.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
- Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
- Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
- Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082