Как да отстраним и предотвратим подкожните косми

Лешниковото масло е е ексфолиращ продукт, който овлажнява и отпушва порите. Използвайте го преди и след епилация.
Как да отстраним и предотвратим подкожните косми

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Подкожните косми са доста болезнени и неприятни и обикновено се появяват след бръснене или кола маска. Възникват като малки подутини, които след това се възпаляват. Основна причина за появяването им е това, че космите не са били отстранени правилно. Те могат да се превърнат в сериозен проблем. Ето защо, освен правилното им третиране, трябва да знаете и как да ги избегнете. В тази статия ще ви разкрием как да отстраните и предотвратите подкожните косми.

Съвети за предотвратяване и третиране на подкожните косми

 • По какъв начин отстранявате космите си?

Някои смятат, че използването на кола маска допринася за образуването на подкожните косми. Според други при бръсненето има по-голяма вероятност за това. Кола маската отслабва корените на космените фоликули, което означава, че новите косми няма да могат да пробият повърхността на кожата. Бръсненето също може да предизвика образуването на подкожни косми, но въпреки това коренът не е напълно отстранен.

 • Грижете се добре за кожата си

Когато космените фоликули станат мазни, има мъртви кожни клетки, мръсотия или бактерии в тях. По този начин е по-трудно за новите косми да започнат да растат. За да предотвратите това, ексфолирайте кожата всяка седмица, почиствайте и овлажнявайте ежедневно. Използвайте некомедогенни продукти, които избягват “запушване” на порите.

Почиствайте и овлажнявайте ежедневно кожата си, за да избегнете подкожните косми.
 • Научете се да се бръснете правилно

Ако това е методът, който сте избрали за обезкосмяване, обърнете внимание на следните стъпки:

 • омекотете кожата с топла вода, сапун или крем за бръснене. Жените могат да използват същия крем за бръснене като този на мъжете.
 • не се бръснете срещу посоката на растежа на косъма
 • прилагайте лек натиск, когато се бръснете
 • използвайте ново ножче за бръснене всеки път (или го сменяйте на 2 или 3 пъти).
 • Не носете тесни дрехи

Тясното облекло оказва натиск върху кожата и й пречи да диша. Това влияе също и на космите, които растат под дермата. Носете само памучни материали и избягвайте синтетичното облекло, за да минимизирате риска от появата на подкожни косми.

 • Убийте бактериите след епилация

Използвайте естествени антисептици като масло от чаено дърво, за да избегнете евентуални инфекции. Можете да го прилагате върху кожата няколко часа след бръснене или кола маска.

 • Отворете порите с гореща вода или пара

Можете също така да прилагате топла кърпа върху краката, което ще направи по-лесно отстраняването на подкожните косми.

 • Избягвайте да използвате същата кола маска няколко пъти

 • Ако я правите вкъщи, добра идея е да следвате “испанската” система, която съветва използването на колата само веднъж.
Приложете лешниково масло там, където имате подкожен косъм.
 • Лешниково масло

Потопете памучен тампон в лешниково масло и го приложете върху кожата, където имате подкожен косъм. Това домашно лечебно средство е добро за успокояване на раздразнената кожа и помага за премахване на космите. Също така е полезно за намаляване на зачервяването и възпалението. Лешниковото масло е ексфолиращ продукт, който овлажнява и отпушва порите. Използвайте го преди и след епилация.

 • Отстранете кожата, покриваща подкожните косми, с пинсети

Подкожните косми остават покрити под първия слой на дермата, но можете да ги премахнете чрез меко остъргване на кожата. Внимателно повдигнете косъма, но не го изкоренявайте, защото може да раздразни мястото още повече и да предизвика инфекция. Не забравяйте да измиете ръцете си преди това с мек сапун. Почистете с малко медицински спирт или гореща вода пинсетите, преди да ги използвате.

 • Предотвратяване на повторна поява на подкожни косми

През лятото или докато спортувате често се изпотявате. Това състояние, триене на краката или бедрата, някои видове атлетично облекло, топлина и други могат да помогнат за образуването на подкожни косми. Добра идея да нанесете малко вазелин, талк на прах или царевично нишесте, за да се предотвратите дразненето. Когато приключите с упражненията, изплакнете чувствителните области внимателно, така че космените фоликули да могат да “дишат” отново.

 • Използвайте гел от растението алое вера

Алое вера е страхотен природен лек за подкожни косми. Нанасяйте го върху засегнатите части всяка вечер и го оставете да се абсорбира в кожата. Добра идея е да имате алое растение у дома, така че да може просто да разрежете стеблото и да изстържете гела от него. В магазинната мрежа също се предлагат кремове и лосиони с алое, но те не действат толкова бързо. Ако си купите гел от алое вера, уверете се, че не съдържа алкохол, който дразни и изгаря кожата.

 • Използвайте етерични масла като лайка или лавандула

Проверете каква е концентрацията и разредете с вода, ако е необходимо. Някои от тези продукти са много силни и могат да повредят или изгорят кожата. За най-добри резултати използвайте смес – комбинация от масла.

Стъпки за отстраняване на подкожни косми

Стъпки за отстраняване на подкожни косми

 • Измийте мястото с мек сапун, изплакнете със студена или хладка вода.
 • Ексфолирайте там, където косъмът е дълбоко врастнал, веднъж сутрин и веднъж вечер, за да го “разхлабите”. Действайте внимателно, за да се избегне дразнене на фоликула или кървене. Трябва да премахнете само мъртвата кожа, мазнината и мръсотията.
 • Поставете топла (но не гореща) и мека кърпа върху мястото с подкожните косми в продължение на няколко минути, за да омекотите кожата.
 • Използвайте пинсети, които са били потопени в спирт или вряща вода, за да се стерилизират. Опънете добре кожата около мястото и използвайте пинсетите за премахване на космите с бързо и рязко отскубване.
 • След това нанесете като антисептик масло от чаено дърво или гел от алое вера.
 • Повтаряйте тези стъпки, ако подкожните косми често се образуват на различни места по тялото ви.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hekmatpou D, Mehrabi F, Rahzani K, Aminiyan A. The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran J Med Sci. 2019 Jan;44(1):1-9. PMID: 30666070; PMCID: PMC6330525.
 • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.