Как да си направите лампа от картоф

Един-единствен картоф може да бъде използван за осветлението на една стая за приблизително 40 дни!
Как да си направите лампа от картоф

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всичко, от което имате нужда, е един картоф. И като добавите някои допълнителни материали, които можете да намерите в железарския магазин, този зеленчук може да се превърне в батерия, създаваща елемент в новото поколение екологични домове.

Това е малък експеримент за тези, които са обичали часовете по биология и химия в училище.

Хаим Рабинович от Еврейския университет на Йерусалим, Израел, е работил с години, за да създаде устройство, извличащо енергията, съхранявана в картофите.

Проучването е породено от идеята да се помогне на хората, които нямат достъп до електрическата мрежа.

Според Рабинович, просто трябва да свържем това кореноплодно с чифт проводници, винтове, и разбира се, LED крушка, която да излъчва електрическа светлина в различни пространства.

Чрез изследването е открито, че един-единствен картоф може да бъде използван за осветлението на една стая за приблизително 40 дни!

Как да направим така, че картофът да светне

Как да направим лампа от картоф

Какво ще ни трябва?

 • 2 малки картофа (варени около 8 минути)
 • 3 медни проводника
 • 2 медни проводникови пръчки
 • 2 цинкови пръчки или пирони
 • 1 малка крушка, 1.5 V

Какво трябва да направим?

 • Трябва да увием медните проводници около двете жици или проводникови пръчки.
 • След което забиваме всеки един от тях в различен картоф.
 • Навиваме третия меден проводник около цинковата пръчка и я забиваме някой от картофите.
 • Премахваме изолацията от медния кабел в картофа и я обвиваме около другата цинкова пръчка.
 • Поставяме я във втория картоф.
 • Контактуваме двата края на проводника с крушката, като внимаваме да не докосваме медта.
 • Готови? Нека осветим стаята!

Как работи тази схема?

Всъщност, картофът не създава електроенергия. Той съдържа аскорбинова киселина. Този компонент, наред с медния електрод и цинкът,осъществяват движение на електроните от едно място на друго, използвайки тази естествена съставка като двигател.

Този феномен е известен още като “реакция на редокс” и има способността да включва и задейства много електрически уреди.

“Картофите са избрани, защото се отглеждат буквално навсякъде, включително и в тропични и субтропични климати. Те са най-разпространеният посев на света”.

-Хаим Рабинович-

Малко история за светлината от картоф

Според Рабинович, въпреки че картофите са храна номер едно, използвана в множество училища за преподаване наука на децата, все още никой не е извършил проучване, използвайки този зеленчук като енергия.

Физиците Алесандро Волта и Луйджи Галвани са изучавали различни методи за генериране на енергия през 1780 година, като:

 • Пипер, накиснат в солена вода.
 • Изработване на “батерии” с помощта на две метални плочи и много сол или кофа с вода.

Мистерията около светлината на картофите

Много хора са против този метод за генериране на енергия от храната

Ако този експеримент показва функцията и действието на картофената светлина, тогава защо не се използва масово по целия свят?

Според Рабинович, хората просто имат нужда от “проучване и разпространяване, за да започнат да използват картофите като източник на големи количества енергия, особено на местата, където електричество не е налично”.

Въпреки това има много хора, които са против този метод за генериране на енергия от храната.

Биодизелът, за който критиците твърдят че иззема храната от гладни населения и малцинства, с цел произвеждането на енергия, е смятан за непристоен и не дотам успешен.

В отговор на това, статистиката посочва, че на година се произвеждат около 360 милиона тона картофи по целия свят. И освен, че са лесни за съхранение и издържат много, те са изключително евтини за произвеждане.

И именно поради това този тип технология би била жизненоважна икономически за развиване и интегриране на места, където липсва електроенергия.

Също така, производството на цинкови и медни пръчки е малко по-евтино от създаването на керосинови лампи. Но в крайна сметка проблемът се изразява в това, че използването на храна за осветяване на стаята не се нрави на голяма част от населението.

“Електроенергията е с ниско напрежение, но е достатъчна за създаването на източник, способен да зарежда мобилни телефони и лаптопи на места, където няма достъпно електричество“.

-Хаим Рабинович-


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.