Как да си направите лампа от картоф

· 19.05.2017
Един-единствен картоф може да бъде използван за осветлението на една стая за приблизително 40 дни!

Това е малък експеримент за тези, които са обичали часовете по биология и химия в училище.

Всичко, от което имате нужда, е един картоф. И като добавите някои допълнителни материали, които можете да намерите в железарския магазин, този зеленчук може да се превърне в батерия, създаваща елемент в новото поколение екологични домове.

Хаим Рабинович от Еврейския университет на Йерусалим, Израел, е работил с години, за да създаде устройство, извличащо енергията, съхранявана в картофите.

Проучването е породено от идеята да се помогне на хората, които нямат достъп до електрическата мрежа.

Според Рабинович, просто трябва да свържем това кореноплодно с чифт проводници, винтове, и разбира се, LED крушка, която да излъчва електрическа светлина в различни пространства.

Чрез изследването е открито, че един-единствен картоф може да бъде използван за осветлението на една стая за приблизително 40 дни!

Как да направим така, че картофът да светне

Какво ще ни трябва?

 • 2 малки картофа (варени около 8 минути)
 • 3 медни проводника
 • 2 медни проводникови пръчки
 • 2 цинкови пръчки или пирони
 • 1 малка крушка, 1.5 у

Какво трябва да направим?

 • Трябва да увием медните проводници около двете жици или проводникови пръчки.
 • След което забиваме всеки един от тях в различен картоф.
 • Навиваме третия меден проводник около цинковата пръчка и я забиваме някой от картофите.
 • Премахваме изолацията от медния кабел в картофа и я обвиваме около другата цинкова пръчка.
 • Поставяме я във втория картоф.
 • Контактуваме двата края на проводника с крушката, като внимаваме да не докосваме медта.
 • Готови? Нека осветим стаята!

Вижте и: 15 изненадващи приложения на яйчените черупки

Как работи тази схема?

Всъщност, картофът не създава електроенергия. Той съдържа аскорбинова киселина. Този компонент, наред с медния електрод и цинкът,осъществяват движение на електроните от едно място на друго, използвайки тази естествена съставка като двигател.

Този феномен е известен още като „реакция на редокс“ и има способността да включва и задейства много електрически уреди.

„Картофите са избрани, защото се отглеждат буквално навсякъде, включително и в тропични и субтропични климати. Те са най-разпространеният посев на света“.

-Хаим Рабинович-

Мистерията на светлината на картофите

Според Рабинович, въпреки че картофите са храна номер едно, използвана в множество училища за преподаване наука на децата, все още никой не е извършил проучване, използвайки този зеленчук като енергия.

Физиците Алесандро Волта и Луйджи Галвани са изучавали различни методи за генериране на енергия през 1780 година, като:

 • Пипер, накиснат в солена вода.
 • Изработване на „батерии“ с помощта на две метални плочи и много сол или кофа с вода.

Мистерията около светлината на картофите

Ако този експеримент показва функцията и действието на картофената светлина, тогава защо не се използва масово по целия свят?

Според Рабинович, хората просто имат нужда от „проучване и разпространяване, за да започнат да използват картофите като източник на големи количества енергия, особено на местата, където електричество не е налично“.

Въпреки това има много хора, които са против този метод за генериране на енергия от храната.

Биодизелът, за който критиците твърдят че иззема храната от гладни населения и малцинства, с цел произвеждането на енергия, е смятан за непристоен и не дотам успешен.

В отговор на това, статистиката посочва, че на година се произвеждат около 360 милиона тона картофи по целия свят. И освен, че са лесни за съхранение и издържат много, те са изключително евтини за произвеждане.

И именно поради това този тип технология би била жизненоважна икономически за развиване и интегриране на места, където липсва електроенергия.

Също така, производството на цинкови и медни пръчки е малко по-евтино от създаването на керосинови лампи. Но в крайна сметка проблемът се изразява в това, че използването на храна за осветяване на стаята не се нрави на голяма част от населението.

„Електроенергията е с ниско напрежение, но е достатъчна за създаването на източник, способен да зарежда мобилни телефони и лаптопи на места, където няма достъпно електричество„.

-Хаим Рабинович-