Как да лекувате псориазиса

Лекуването на псориазиса чрез комбинацията от различни терапии намалява симптомите на заболяването.
Как да лекувате псориазиса
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Начинът, по който лекарите лекуват псориазиса зависи от състоянието на всеки болен.

Тъй като има различни видове псориазис, съществуват различни терапии за контролирането на болестта. Те облекчават болестта като цяло и в някои случаи следните симптоми:

 • Възпаление
 • Зачервяване
 • Белене на кожата
 • Сърбеж

А това са различните видове терапия при просиазиса:

 • Локални средства
 • Фототерапия и фотохимиотерапия
 • Синтетични препарати приемани през устата
 • Биологична терапия

Днес ще ви разкажем повече за всички тях.

Локални средства

Локалните средства се използват за лечение на повечето случаи на псориазис. Те включват използването на крем и лосион за външна, локална употреба. Кремовете се нанасят върху самите обриви. 

Най-често използваните локални средства при псориазис са:

 • Синтетичен витамин D
 • Класическите кортикостероиди
 • Кератолитици
 • Локални ретоноиди
 • Катрани

Синтетичен витамин D: калцитриол, калципотриол или такалцитол

Най-ефикасен сред тези средства е калципотриолът. Клиничната реакция на тези лекарствени средства е по-бавна от тази на стероидните продукти. Но тъй като са по-безопасни те се предпочитат за употреба за по-дълъг период от време.

Препоръчва се съвместната им употреба с локален кортикостероиден продукт. Тази комбинация е по-ефикасна от самостоятелната употреба на тези продукти.

Въпреки високото си ниво на безопасност синтетичните продукти с витамин D имат ясно изразен страничен ефект: могат да раздразнят областта на обрива. Затова трябва да избягвате излагането на слънце след нанасянето на такъв продукт.

Класически кортикостероиди

Тази група лекарства действа като намалява възпалението и почиства натрупаната кожа върху обрива. Тези средства се използват основно върху деликатните части на тялото (лицето и свивките на ръцете и краката).

лечение на псориазиса

Препоръчва се в началото да използвате най-силните кортикостероиди. След това постепенно да преминете към тези с по-слабо действие. Можете да ги съчетаете с друг вид терапевтични средства като синтетичните продукти с витамин D.

Трябва да бъдете много внимателни с кортикостероидите. Те имат нежелани странични ефекти – локални и засягащи целия организъм.

Тези ефекти включват:

 • Намаляване плътността и дебелината на кожата
 • Изсветляване на кожата поради ограничаване образуването на меланин
 • Розацея
 • Поява на синини

Ефектите засягащи целия организъм са редки, но сериозни. Сред тях са нарушаване на взаимодействието между хипоталамуса и хипофизата, както и синдрома на Кушинг.

За да избегнете тези ефекти се препоръчва да не използвате кортикостероидните средства повече от два пъти дневно. Имайте в предвид, че ако напълно спрете употребата им симптомите на заболяването отново ще се появят.

Кератолитици: ацетилсалицилова киселина (аспирин)

Използването на ацетилсалициловата киселина ограничава и премахва натрупването на белещата се кожа. Тя ускорява обновяването на тъканта и повишава ефикасността на лекарствата, които се усвояват по-лесно чрез приема й. Затова тя играе по-скоро ролята на допълващо лечението средство.

Локални ретиноиди

Те представляват синтетични аналози на витамин А. Тазаротенът е единственият от тази група лекарствени средства, който се използва за лечението на псориазиса. Прилага се в комбинация с кортикостероиди.

За съжаление това средство води до възпаление на кожата.Избягвайте използването му върху кожата на лицето и сгъвките на ръцете и краката. Освен това както всички останали синтетични форми на витамин А е фоточувствителен и тератогенен. Затова бременните жени не могат да го приемат.

Катрани

Те представляват най-старият начин на лечение на псориазиса. Те съдържат въглеродна смола. Използват се върху зоните на сгъвките на краката и ръцете. Някои хора не харесват миризмата на тези продукти, както и факта, че много лесно цапат дрехите.

Освен това тези средства са фоточувствителни. Затова не трябва да излагате кожата си на слънце след нанасянето им.

Фототерапия и фотохимиотерапия

Този вид терапия се прилага, когато болният не реагира добре на локалните средства. Използват се и когато има много белещата се кожа.

 • Фототерапия: при този метод на лечение се използват UVB лъчи (те са най-ефикасните и щадящи широкоспектърни лъчи) в комбинация с тазаротен, синтетичен витамин D или други синтетични лекарствени средства.
 • Фотохимиотерапия: нарича се и PUVA. Представлява комбинация на облъчване с UVA лъчи след локално нанасяне или прием през устата на определена доза псоралени. Този вид начин на лечение е алтернатива за болните, които не се повлияват от лечението с UVB. PUVA методът е по-ефикасен и има по-дълготраен ефект. За съжаление се свързва с появата на базалиома (базално-клетъчен карцином) и меланома.
  фототерапия за лечение на псориазиса

Прочетете и това:

Синтетични препарати приемани през устата

Системното лечение се препоръчва, ако другите видове терапии не действат. Този вид лечение се състои от приема на:

 • Имуносупресори
 • Ретиноиди

Имуносупресори

Най-използваното средство от тази група е метотрексатът. Прилага се в случаите, когато се налага дълго лечение.

При приема на този вид лекарства болните трябва да бъдат стриктно следени, заради сериозните странични ефекти. Освен това не трябва да правите опити за забременяване поне три месеца след спиране приема на това лекарство. Това важи както за жените така и за мъжете.

Друг използван имуносупресор е циклоспоринът. Той осигурява същия, а в някои случаи по-добър ефект от метотрексата. Но е невротоксичен и води до появата на хипертония. Затова се изисква стриктното следене на болните по време на приема на това лекарство.

Предписва се за краткотрайно лечение, с прекъсвания.

Ретиноиди

Ацитретинът, синтетичен аналог на витамин A, се използва като алтернатива за лечение на псориазиса при пациенти с пустулозен псориазис, които не могат да бъдат лекувани с имуносупресори.

Това средство може да бъде комбинирано с терапия с UVB или PUVA. Не е толкова ефикасно колкото циклоспорина. Освен това запазва тератогенния си ефект до 2 години след спиране на приема му.

Биологична терапия за лечение на псориазиса

Прилага се единствено при болни, при които не може да се прилага PUVA терапия или систематично лечение със средства приемани през устата. Все още не е ясно влиянието на този вид средства, ако бъдат прилагани дълго време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.