Изненадващите качества на морковите

Голямото разнообразие от витамини и минерали в морковите ги прави страхотни за консумация, както и за външно прилагане, под формата на маски за лице например. Научете повече от тази статия.
Изненадващите качества на морковите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Когато ви кажат, че морковите са полезни за здравето ви, най-вероятно си мислите, че става дума за полезното им действие за очите и подобряването на тена ви.

Но този вкусен зеленчук прави много повече от споменатото. Ще ви разкажем за супер качествата му в следващите редове.

Ползите на морковите за здравето

Един от най-отглежданите зеленчуци в света – морковите – ни предлага голямо разнообразие от витамини (A, B комплекс, C и E) както и антиоксиданти и минерали.

Освен това морковите съдържат малко калории (33 калории на 100 грама) и могат да се консумират сурови, настъргани, сварени или на пара.

Морковите имат толкова много полезни качества, че трябва редовно да присъстват в менюто ви.

Забавят преждевременното стареене

Морковите против стареене
Фолиевата киселина, фибрите и магнезият в този зеленчук, заедно с бета каротина, който придава на морковите оранжевия им цвят, са източник на младост.

Тези съставки спомагат образуването на витамин А от черния ви дроб, вещество необходимо за здравето на кожата, за здравината на костите и за силна имунна система.

Те защитават организма ви от вредното действие на свободните радикали при пушене, замърсяване или стрес.

Консумацията на моркови понижава риска от дегенеративни болести и лошо кръвооросяване. А бета каротинът предпазва срещу някои видове рак (на белите дробове, устата и на гърдата).

Не забравяйте да прочетете и: Как да отглеждаме моркови у дома

Грижат се за чревното здраве

Когато страдате от храносмилателни проблеми се препоръчва консумацията на сурови моркови. Витамин A в морковите защитава и възстановява лигавиците на стомаха и червата.

Препоръчват се при хора с:

  • Киселини
  • Диария
  • Запек
  • Храносмилателни смущения
  • Гастрит
  • Язва

Редовната консумация на моркови се грижи за червата, особено при хора, страдащи от синдрома на раздразненото дебело черво, дивертикулит или болестта на Крон.

Помагат ви да се възстановите при хранително натравяне, инфекции или чревни паразити. А ако ги консумирате сварени или на пара омекотяват стомашната лигавица.

Морковите нормализират движението на червата и предпазват от появата на хемороиди.

Полезни са за майката и бебето

Морковите са полезни за бременните и кърмещи жени.
Витамин A в този зеленчук е изключително важен за бременните жени и тези, които кърмят, както и за самите бебета.
  • Това вещество насърчава образуването на нови клетки и осигурява антиоксиданти, калций и фолиева киселина.
  • По време на бременността майките трябва да хапват по 2-3 моркова дневно, за да си осигурят ежедневно препоръчителното количество хранителни вещества

А за децата, които могат да консумират твърда храна се препоръчват порция варени моркови.

Ако бебето ви има храносмилателни или чревни проблеми, това е идеалната храна, която лесно се усвоява, подобрява здравето на стомаха и улеснява образуването на червени кръвни телца.

Регулират кръвната захар

Хората с диабет забелязват значително подобрение от консумацията на сурови моркови, заради съдържащите се в тях въглехидрати.

Причината за това е, че те се усвояват по-бавно, без да водят до появата на хипергликемия (гликемичния индекс на този зеленчук се повишава, когато е сготвен, затова се препоръчва да се консумира в сурово състояние).

Освен това морковите подобряват кръвоснабдяването и здравето на очите, два често срещани симптома при хората с диабет.

Подсилват имунната система

Имунна система и моркови
Отново ще споменем витамин A и бета каротина, тъй като са две вещества, позволяващи на имунната ви система да функционира правилно.

Сокът или салатата от моркови са страхотно средство против грип и настинка.

Високото съдържание на витамин A е синоним на здрава имунна система, защото спомага образуването на “защитни” клетки и се бори срещу вирусните и бактериални инфекции.

Ако усещате, че се разболявате, включете морковите в менюто си.

Подхранват кожата

Морковите поемат всички видове замърсители, натрупващи се върху кожата ви. Можете да ги използвате в кухнята, както и под формата на маски за лице (за лечение на акне например).

Използван външно, този зеленчук действа при слънчево изгаряне, термични изгаряния, рани и екземи.

Полезни са и ако искате да се защитите от ежедневното действие на UV лъчите.

Нанасянето на маска, приготвена от пюре от моркови върху лицето ви за половин час ще намали видимите бръчки и ще подмлади кожата ви.

Стимулират ума

Морковите стимулират ума.

Морковите стимулират ума ви, осигурявайки две хранителни вещества, важни за здравето на мозъка: фосфор и калий. И двете възстановяват нервите и противодействат на вредния ефект на стреса.

Ако забележите, че често забравяте напоследък или че умът ви не работи по обичайния си начин, заложете на морковите.

Искате да знаете още? Прочетете: Натурално средство с моркови срещу стрии

Още супер качества на морковите

Ако си мислите, че изброените качества не са достатъчни … то този вкусен зеленчук има какво още да ви предложи!

  • Укрепва ноктите и косата.
  • Грижи се за сърцето, предпазва артериите ви от натрупване на плака.
  • Намалява задържането на течности и има диуретично действие.
  • Страхотен е за зъбите и венците, предпазва ги от натрупването на бактерии.
  • Стимулира апетита (препоръчва се при хора с хранителни смущения).

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
  • Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Sep 22;10(10):1361. doi: 10.3390/nu10101361. PMID: 30249012; PMCID: PMC6213615.
  • Erkelens MN, Mebius RE. Retinoic Acid and Immune Homeostasis: A Balancing Act. Trends Immunol. 2017 Mar;38(3):168-180. doi: 10.1016/j.it.2016.12.006. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28094101.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.