Храненето и здравето
Храненето играе важна роля за здравето, тъй като доставя на организма хранителни и други вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Продължавайте да четете, за да научите повече за храненето и здравето – митове, факти и промени в хранителната пирамида.
Един от най-големите врагове на здравето е лошото хранене . Нездравословните продукти не съдържат хранителни вещества, а такива, които вредят на тялото.
Данните по отношение на неправилното хранене по света са наистина тревожни, тъй като темпото на ежедневието и икономическите интереси на хранително-вкусовата промишленост са накарали много хора да изберат бързата храна .
Пици, хамбургери, пържени храни, пържени картофи, хот-дог, преработени меса, сладкиши и безалкохолни напитки – са се превърнали в част от редовните хранителни навици и са бомба със закъснител за здравето.
Митове и факти за храненето и здравето
Темата е широко коментирана и всяка индивидуална диета трябва да се анализира за потенциални здравословни проблеми. Съществуват няколко начина за разбор на това, което консумираме. Той ще даде представа за факторите, разболяващи организма.
Протеини
Важно е да научите каква е разликата между протеините, от които тялото се нуждае , и не добри те за него. Растителните и тези в постното месо оказват положително въздействие върху организма, като му помагат да образува мускулна маса и да укрепва.
Червеното месо съдържа : токсични мазнини, антибиотици, разтворители, добавки и хормони , които влияят на храносмилателната система и предизвикват заболявания.
Няколко проучвания са установили, че консумацията на червено месо 5 пъти седмично увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво ( с 4 пъти повече в сравнение с тези, които го ядат само веднъж седмично).
Мляко
В продължение на дълги години се е поддържала тезата, че млякото е от съществено значение за снабдяването на организма с достатъчно количество калций. Този факт днес се отхвърля. Не е необходимо да го консумирате , за да получите нужните количества калций.
Проучванията показ ват , че употребата му е свързан а с появата на няколко здравословни проблеми в кръвоносната и дихателната система, както алергии и диабет.
Известно е, че млякото съдържа протеини като казеин, които могат да повлияят върху развитието на някои видове рак.
Захар
Този продукт е един от най-консумираните в света и един от най-вредните за организма. Захарта причинява пристрастяване и е основната причина за диабет. Диабетът засяга почти 300 милиона души по света и предизвиква 5 % от смъртните случаи всяка година.
Тя намалява имунната защита, подхранва раковите клетки, освобождава адреналин и причинява нервност и депресия .
Хранителната пирамида се е променила
Първоначално хранителната пирамида е поставяла сладки в горната част, следвани от млечни продукти. След това са плодовете и зеленчуците и накрая – въглехидратите.
Днес хранителната пирамида е напълно променена. Въглехидратите са вече в горната част, следвани от млякото и червените вина. След това са ядки, птици, морски дарове и пълнозърнести храни.
Плодове, зеленчуци, зехтин и полезни омега-3 мазнини съставляват основата.
Всеки трябва да е наясно с вида храненето и с храната, която консумира. Да осигури на организма основните хранителни вещества, така че да може да изпълнява своите функции.
Липсата или почти липсата на хранителни вещества може да доведе до различни краткотрайни и дълготрайни здравословни проблеми, които могат да бъдат трудни за лечение . Неправилното хранене е водеща причина за затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, депресия и чернодробни и бъбречни проблеми.
Храните губят много от полезните свойства по време на обработката или готвенето. Препоръчват се органичните, защото съдържат по-малко добавки и не са подложени на торове и пестициди, влияещи на здравето.
Важно да се предприеме контрол върху храненето, особено когато страдате от хранително разстройство. Липс ата на хранителни вещества в ежедневната диета трябва да бъдат запълнени с добавки . Идеалният вариант е – да бъдат приемани чрез естествените храни.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Pinheiro, A. C., & Atalah, E. (2005). Propuesta de una metodología de análisis de la calidad global de la alimentación. Revista médica de Chile, 133(2), 175-182. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872005000200004&script=sci_arttext
- López-Arrieta, J. M., Segovia, F. J. S., Agudo, F. R., & de la Ascensión, M. B. (2005). Alimentación y cáncer. Revista española de geriatría y gerontología: Organo oficial de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología, 40(3), 184-194. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211139X05748514
- Torres-Sánchez, L., Galván-Portillo, M., Lewis, S., Gómez-Dantés, H., & López-Carrillo, L. (2009). Dieta y cáncer de mama en Latinoamérica. salud pública de méxico, 51, s181-s190. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0036-36342009000800008&script=sci_arttext
- Rodrigo, L., & Riestra, S. (2007). Dieta y cáncer de colon. Revista española de enfermedades digestivas, 99(4), 183-189. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082007000400001&script=sci_arttext&tlng=pt
- Baró, L., Jiménez, J., Martínez-Férez, A., & Bouza, J. J. (2017). Péptidos y proteínas de la leche con propiedades funcionales. Ars Pharmaceutica (Internet), 42(3-4), 135-145. https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/5691
- Quiles i Izquierdo, J. (2013). Patrón de consumo e ingestas recomendadas de azúcar. Nutrición hospitalaria, 28, 32-39. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000004
- Aranceta Bartrina, J., & Pérez Rodrigo, C. (2013). Relación entre el consumo de sacarosa y cáncer: una revisión de la evidencia. Nutrición Hospitalaria, 28, 95-105. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000012