Халазион: Всичко, което трябва да знаете

Сред най-честите възпалителни очни болести откриваме халазионът, причинен от запушването на група жлези. Научете как да предотвратите появата му и да го излекувате.
Халазион: Всичко, което трябва да знаете
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 26 февруари, 2023

Подуването на клепачите често е много досадно и затруднява ежедневието. В този смисъл въпросният халазион е едно от двете състояния, които в повечето случаи причиняват тези малки бучки на клепачите. Ето всичко, което трябва да знаете за него.

Тази промяна се описва като малък възпалителен процес, възникващ в клепача, който обикновено е придружен от зачервяване. По същия начин това е резултат от оклузия или неинфекциозна обструкция на дренажните канали на мейбомиевите жлези.

Мейбомиевите жлези са малки мастни структури, разположени зад клепача и отговорни за секрецията на липиди, които смазват окото. Следователно всяка промяна, която увеличава количеството или вискозитета, ще увеличи риска от развитие на халазион.

Разлики между халазион и ечемик

Ечимикът е остра и болезнена издатина на клепача в резултат на инфекциозен процес или усложнение на друга патология, като блефарит. От друга страна, пациентите с халазион рядко усещат болка или чувствителност около него и произходът му обикновено не е инфекциозен.

По подобен начин ечемиците се намират на нивото на палпебралния ръб, поради оклузия на жлезите на Zeiss или Moll. Въпреки това, халазионът обикновено се намира в тялото на клепача поради оклузия на мейбомиевите жлези.

Ечимикът често причинява възпаление на целия клепач и изчезва спонтанно за по-малко от седмица. От друга страна, халазионът рядко причинява генерализиран оток на клепача и отзвучава за 2 до 8 седмици.

Халазион.
Ечимикът се причинява от запушване на жлези, различни от мейбомиевите, които причиняват халазиони.

Причини за халазиони

Изпъкналостта на халазиона се образува от задържане на липиден секрет от мейбомиевите жлези поради запушване на отделителните им канали. Тази оклузия е от възпалителен произход, поради директна промяна или дисфункция на жлезите.

Основните причини включват следното:

 • Прашна среда
 • Акне розацея
 • Дисфункция на жлезите
 • Себорея
 • Безпокойство
 • Дислипидемия
 • Диабет
 • Алергии

Все пак не трябва да се изключва инфекциозна етиология, въпреки ниската й честота. Смята се, че основните агенти, отговорни за очните инфекции, принадлежат към семейството на стафилококите.

Симптоми на халазион

Халазионът се характеризира с представянето на осезаем и неболезнен възел или бучка в горния или долния клепач. Първоначално обикновено се появява като генерализиран оток на клепача и след това се установява в центъра или тялото на клепача след няколко дни.

Също така обикновено е придружен от зачервяване и усещане за топлина в областта. Освен това, в зависимост от размера и местоположението си, той може да навлезе в роговицата и да промени зрението, причинявайки умора на очите и замъглено зрение.

Медицинско лечение

Терапевтичното лечение е насочено към контролиране на симптомите и насочване на благоприятното развитие на халазиона. В този смисъл специалистите препоръчват използването на горещи компреси върху областта за 5 до 15 минути, 2 до 3 пъти на ден, за да се опитате да премахнете запушването.

От друга страна, лекарят може да избере прилагането на кортикостероиди, като кортизон или триамцинолон, ако е голям, не е много естетичен и продължава повече от 2 седмици. Освен това, ако не отшуми и зрителните симптоми се влошат, може да се използва кюретаж и хирургичен дренаж под локална анестезия.

Използването на антибиотици трябва да бъде по преценка на специалист, ако лезията е с инфекциозна етиология. Само лекарят може да определи ползите и недостатъците на всяко лекарство.

Съвети за грижа за халазион

Домашните грижи са насочени към поддържане на хигиена на клепачите и използване на методи, които спомагат за отпушване на запушените жлезисти канали. За да направим това, можем да прилагаме мокри компреси няколко пъти на ден и масажни техники върху бучката.

Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете добре двете си ръце със сапун и вода, преди да докоснете мястото. След това продължете да правите малки кръгови движения с върховете на пръстите на показалеца или средния пръст за до 5 минути.

Важно е да избягвате прилагането на натиск или триене за дълго време, тъй като това може да благоприятства възпалението и инфекцията на областта, влошавайки симптомите. По същия начин употребата на всякакви локални или перорални фармакологични вещества трябва да бъде под строг медицински контрол.

Капки за очи за халазион.
Прилагането на локални лекарства е възможно, ако лекарят ги предпише, но антибиотиците са запазени за потвърдени инфекции.

Съвети за профилактика

Появата на това състояние не винаги може да бъде предотвратена, особено ако имате предразположеност към този вид патология. Въпреки това е важно да се прилагат превантивни мерки. Сред показанията са следните:

По същия начин, в случай на патология на жлезите на очната ябълка, важно е тя да бъде под наблюдението, контрола и лечението на медицински специалист.

Халазионите са често срещани

Очните патологии обикновено са много честа причина за консултация в офталмологията, така че е важно да не подценявате появата на бучки или подутини по клепачите. Халазионът може да е показателен за системен процес или усложнение на друго заболяване.

Специалистът е единственият квалифициран да идентифицира, диференцира и адекватно да лекува очните заболявания и техните последствия. Поради тази причина е препоръчително да посетите специалист възможно най-бързо при появата на симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Özdal P, Codère F, Callejo S, Caissie A, Burnier M. Accuracy of the clinical diagnosis of chalazion. Eye. 2004;18(2):135-138.
 • Arbabi E, Kelly R, Carrim Z. Chalazion. BMJ. 2010;341(aug04 1):c4044-c4044.
 • Unal M. Chalazion Treatment. Orbit. 2008;27(6):397-398.
 • Jordan GA, Beier K. Chalazion. 2020 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–.
 • López-Cerero L, Etxebarria J, Mensa J. Diagnóstico microbiológico de las infecciones oculares. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2009;27(9):531-535.
 • Fano Machín Yey. Complicaciones de la Blefaritis. Presentación de caso. Rev haban cienc méd  [Internet]. 2016;  15( 1 ).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.