Функционална диспепсия: причини, симптоми и средства за лечение

Знаете ли, че психичното ви състояние също може да повлияе на гастрита. Прекалените притеснения, стресът или тревожността могат да увеличат производството на стомашни киселини и да увредят храносмилателната лигавица.
Функционална диспепсия: причини, симптоми и средства за лечение
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Óscar Dorado

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Функционална диспепсия е заболяване, което в действителност е причинено от стрес или тревожност и може да засегне стомаха и да възпали стомашната лигавица. Характеризира се като често срещано емоционално разстройство, което засяга много хора и предизвиква симптоми като стомашни киселини, гадене и болки в стомаха.

Функционалната диспепсия може да бъде остра или хронична. Острият гастрит се появява внезапно и е интензивен. Хроничният гастрит обаче може да продължи с години, ако не бъде лекуван.

По-рядко срещаната форма на заболяването е ерозивният гастрит, който обикновено не предизвиква много възпаления, но може да провокира кървене и язви в стомашната лигавица.

Възпалението може да бъде причинено от много фактори, като инфекция, стрес, травми или нарушения на имунната система. Няколко проучвания потвърждават, че емоционалният стрес и депресията могат да повлияят на развитието на стомашно-чревни смущения, като например функционалната диспепсия.

За щастие симптомите на това заболяване може да бъдат лекувани в домашни условия с някои натурални средства.

Какви са причините за функционална диспепсия?

Функционалната диспепсия може да бъде предизвикана от следните фактори:

 • Стрес
 • Тревожност
 • Нервност
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Повръщане
 • Инфекции, причинено от алергии или вируси
 • Жлъчен рефлукс
 • Неправилно хранене

В допълнение към тези фактори основна причина за функционалната диспепсия се оказва бактерията Helicobacter pylori (Хеликобактер Пилори), която се размножава вследствие на горепосочените симптоми. Освен това претоварването с ежедневните ви дейности и семейните задължения могат да влошат това състояние още повече.

Тази бактерия обитава между 60 до 80% от човешките стомаси. Обикновено не предизвиква симптоми, но може да увреди защитния слой на стомашната лигавица.

Продължете да четете, за да научите повече.

Какви са симптомите на функционалната диспепсия?

Симптоми на функционална диспепсия

Симптомите на функционалната диспепсия може да варират при отделните хора. Сред най-често срещаните са:

 • Повръщане
 • Тъмни изпражнения
 • Усещане за парене в стомаха
 • Загуба на апетит
 • Стомашна болка
 • Лошо храносмилане
 • Гадене
 • Разстроен стомах
 • Стомашни киселини

“Доброто здраве не е нещо, което можем да купим. То обаче може да бъде изключително ценен спестовен влог.”

Ан Уилсън Шаеф

Лечение на функционална диспепсия

За да лекувате това заболяване, трябва да спазвате лека и здравословна диета, за да регулирате симптомите. Това означава да включите в менюто си зеленчуци, плодове, месо, риба, супи, ориз и обилно количество вода.

В същото време емоционалната стабилност е от съществено значение за лечението на гастрит. Поддържането на психично равновесие помага на тялото и ума да постигнат хармония и да функционират правилно.

По тази причина, наред с другите неща, трябва да се научите да се справяте със стреса, тъй като той може да предизвика увеличаване на синтезирането на стомашни киселини и да увреди стомашната лигавица. От друга страна, физическите упражнения са най-доброто решение за елиминиране на стреса и за стимулиране производството на ендорфини.

Съветваме ви също да ограничите приема си на аналгетици. Ако страдате от гастритни кризи и си купувате лекарства без рецепта, може да получите временно облекчение. Би било по-добре обаче да се консултирате незабавно със специалист, който ще ви предложи рецепта за ефикасно намаляване на киселинните секрети и за защита на лигавицата.

Кои средства облекчават функционалната диспепсия?

Средства за лечение на функционална диспепсия

Най-важното нещо, което може да направите в домашни условия, е да контролирате диетата си и да облекчите стреса.

Не забравяйте, че храната играе ключова роля в лечението на функционалната диспепсия. Храната не само предотвратява стомашните разстройства в краткосрочен план, но и ще предпази храносмилателната ви система в дългосрочен план. Избягвайте пиенето на алкохол, консумацията на преработени храни, киселинни храни, млечни продукти, захарни изделия и пикантни храни.

Съветваме ви да включите храни, съдържащи пробиотици, защото те могат да спомогнат за по-добро храносмилане и стимулиране на чревната перисталтика. Тези продукти снабдяват храносмилателния тракт с полезни бактерии, което може да предотврати разпространението на бактерията Хеликобактер Пилори.

 • Освен това, както показват проучванията, пиенето на зелен чай с мед поне веднъж седмично помага да се намали значително разпространението на тази бактерия в храносмилателния тракт.
 • Можете също така да изпробвате ефекта от една супена лъжица сода за хляб (9 г), защото тя може да ви помогне да се отървете от стомашните киселини, предизвикани от функционалната диспепсия.
 • Алое вера е едно от растенията, които се използват за облекчаване на паренето, като същевременно допринася за намаляване на последствията от функционалната диспепсия.
 • Етеричните масла от мента или джинджифил могат да повлияят положително на стомашното здраве.

И накрая, не забравяйте, че стресът може да предизвика или да влоши функционалната диспепсия. По тази причина е много важно да направите промени в начина си на живот, за да намалите нивата на тревожност. Ако започнете да тренирате, да спазвате здравословна диета и да спите добре, ще се почувствате много по-добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • 1. Angós R. Gastritis. Med. 2016;
  2. Rugge M, Pennelli G, Pilozzi E, Fassan M, Ingravallo G, Russo VM, et al. Gastritis: The histology report. Dig Liver Dis. 2011;
  3. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis. Scand J Gastroenterol. 2015;
  4. Soriano Izquierdo A, Sans Cuffí M, Elizalde Frez JI, Bessa Caserras X. Gastritis y gastropatías. Med – Programa Form Médica Contin Acreditado. 2000;
  5. Lane EP, Miller S, Lobetti R, Caldwell P, Bertschinger HJ, Burroughs R, et al. Effect of diet on the incidence of and mortality owing to gastritis and renal disease in captive cheetahs (Acinonyx jubatus) in South Africa. Zoo Biol. 2012;
  6. Lobetti R, Picard J, Kriek N, Rogers P. Prevalence of helicobacteriosis and gastritis in semicaptive cheetahs (Acinonyx jubatus). J Zoo Wildl Med. 1999;
  7. Valdivia M. Gastritis y gastropatías. Rev Gastroenterol Perú. 2011;
  8. Fox JG, Correa P, Taylor NS, Lee A, Otto G, Murphy JC, et al. Helicobacter mustelae-associated gastritis in ferrets. An animal model of Helicobacter pylori gastritis in humans. Gastroenterology. 1990;
  9. Fox JG, Otto G, Taylor NS, Rosenblad W, Murphy JC. Helicobacter mustelae-induced gastritis and elevated gastric pH in the ferret (Mustela putorius furo). Infect Immun. 1991;


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.