Дълбока венозна тромбоза: Как да я откриете и предотвратите?

Дълбоката венозна тромбоза може да се получи от всяко събитие, което пречи на кръвта да се коагулира или да циркулира правилно.
Дълбока венозна тромбоза: Как да я откриете и предотвратите?
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Дълбока венозна тромбоза (ДВТ), или дълбока флеботромбоза, възниква когато кръвен съсирек, наречен тромб, се образува в една или повече дълбоки вени в тялото. Те обикновено засягат краката, въпреки че могат да възникнат и в други части от тялото.

Това заболяване може да възникне, ако имате определени болести на кръвта, които засягат начина, по който тя се коагулира. Може също да се развие, ако не се движите дълги периоди от време. Например, може да възникне след операция или злополука.

Дълбоката венозна тромбоза е сериозно заболяване. Кръвните съсиреци, които се образуват във вените, могат да се движат чрез кръвта и да стигнат до белите дробове. Веднъж щом са там, те могат да прекъснат кръвотечението. По подобен начин, съсиреците могат да стигнат до сърцето ви. При тези ситуации може да се получи дори и сърдечен удар.

Какво предизвиква дълбока венозна тромбоза?

Дълбока венозна тромбоза: диаграма

Когато някой има дълбока венозна тромбоза, вените, които се намират най-далеч от сърцето, тези в краката, имат трудности при пренасяне на кръвта. Така че, тя се натрупва там, произвеждайки оток и подуване.

Кръвта, която преминава от сърцето към краката, циркулира през артериите. След това се завръща отново в сърцето. От там се придвижва в белите дробове, за да се окислява с кислород.

Когато кръвта се съсири вътре във вената, не може да се върне обратно в сърцето. Точно тогава се натрупва в краката. Следователно се подува и причинява болката. След това, кръвта се съсирва и пречи на нормалното кръвообращение.

Кръвните съсиреци от дълбоката венозна тромбоза могат да възникнат като резултат от всяко събитие, което пречи на кръвта да се съсирва нормално или провокира съсирването. Например, те могат да възникнат след операция или като страничен ефект от определени лекарства и ограничение на движенията.

Във всеки случай, има няколко рискови фактори, които правят човека по-уязвим към това заболяване. Сред тях можем да разпознаем:

  • Генетика: Някои хора унаследяват това заболяване, което води до проблеми в кръвообращението.
  • Удължена почивка: Това може да е хоспитализацията, например.
  • Наранявания или операция, както споменахме отгоре.
  • Бременност, наднормено тегло или затлъстяване.
  • Пушене, сред всички други фактори.

Как се открива дълбока венозна тромбоза?

Кръвни проби

Има много тестове за диагностициране на дълбока венозна тромбоза. Те варират от техники за изобразявана до диагноза с кръвни тестове.

Първо, е важно да се отбележи, че има и други заболявания с признаци и симптоми, подобни на тези на дълбоката венозна тромбоза. Например, белодробна емболия, мускулни наранявания, целулит и възпаление на вените, които се намират под кожата. Ето защо е важно да се извършват специални изследвания, за да можем да локализираме съсиреците във вените, за да различим тази болест от останалите.

Това са изследванията.

Дълбока венозна тромбоза: двоен ултразвук

Това е изследване, което използва звукови вълни, за да генерира изображения, за да наблюдават притока на кръв през вените. Може да засече блокирания или кръвни съсиреци в по-дълбоките вени. Освен това, това е стандартният образен тест за диагностициране на дълбока венозна тромбоза.

Тестът на Д-Димер

Това изследване се състои от кръвен тест, който измерва вещество, което се освобождава в кръвта, когато съсирека се разпадне. Един отрицателен резултат означава, че един човек не би могъл да има това заболяване и обратно.

Флебография

Това е най-точното изследване за диагностициране на съсиреци в кръвта. Но, това е инвазивна процедура, което означава, че трябва лекарите да използват инструменти, за да изследват тялото. Това е специален вид рентген, в който лекарят поставя контрастиращ материал в голяма вена от крака или коляното. По този начин той може да види дълбоките вени на този крайник.

ЯМР и CT сканиране

Тези две изследвания предлагат изображения и помагат на лекарите да диагностицират и лекуват различни заболявания. Изображенията показват вените и съсиреците, които биха могли да съществуват. Но, те не се използват много за диагностика на това заболяване. Все пак те са достъпен източник, ако се налага.

Предотвратяване на дълбока венозна тромбоза

Ръка държи запалена цигара

Премахването на рисковите фактори е най-добрата форма на предотвратяване. Това включва спирането на тютюневите изделия, алкохол и на всичко, което води до високо кръвно налягане.

Предотвратяването на ДВТ е основано на подобряването на потока кръв, който се връща обратно в сърцето. Така че е важно да се консултирате с вашия личен лекар, тъй като той ще ви препоръча режим на упражнения.

Също така е препоръчително да вдигате краката си редовно, за да улесните кръвообращението. Относно това, човек с това заболяване ще се чувства по-удобно, ако повдигне част от матрака, на който са облегнати краката. Ще му помогне да спи в леко повдигнато положение.

Ако сте пушач, тогава опитайте да се откажете от цигарите. Тютюнът е рисков фактор за много сърдечни заболявания. Лекарите също препоръчват упражнения поне 3 дни от седмицата за поне 30 минути всеки ден. Също така може да е полезно да ядете повече храни, които пречат на образуването на съсиреци.

Ако е наложително, лекарят може да предпише употребата на антикоагулантни лекарства, за да се предотврати този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Piccinato, C. E., Cherri, J., & Moriya, T. (1995). Trombose venosa profunda. In Medicina.
  • Weinmann, E. E., & Salzman, E. W. (1996). Trombosis venosa profunda. Revista Cubana de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(17)87867-3
  • Rodriguez Moral, N. E. (1972). TROMBOSIS VENOSA. Revista Cubana de Cirugia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.