Естествени средства за подобряване на вашата памет
Често ли забравяте, къде сте си оставили ключовете, на кой трябваше да се обадите или защо сте станали от бюрото си? Имате ли проблеми със запазване на важната информация? Забравяте ли номерата, които използвате всеки ден или в е трудно да запомняте различни неща? Прочетете следната статия, където ще намерите някои от най-добрите естествени средства за подобряване на вашата памет.
Причини за възникване на забравата
Не само по-възрастните хора страдат от проблеми с паметта. Както младежите, така и техните родители все по-често се затрудняват да си спомнят къде им е портмонето, как е името на даден човек или пък задачите, които са искали да свършат в този ден.
Ако страдате от слаба памет, то тя може да се дължи на няколко фактора. Например, изискванията, които ви притискат на работното място или в личния живот, както и на добре познатия враг – стресът.
Но освен това, има и други причини, поради които нашата памет може да бъде “замъглена”:
Лекарства
Някои лекарства като антихистамини, анестетици, хапчета и лекарства за контролиране на кръвното налягане водят до т. нар. изтръпване на мозъка, при което паметта за специфичните детайли се губи.
Хормонални промени
Нарушената памет може да се дължи на бременност, менопауза или други промени в хормоните (и поради лекарство), но това е нормално.
Липса на сън
Когато не получаваме достатъчно почивка, можем да започнем да забелязваме някои проблеми свързани с възпиране на информация, както и променена памет и рефлекси.
Бъдете внимателни с безсънието, не спете по-малко от шест часа на ден, нито пък стойте будни до зори всеки ден.
Хипертония
Тези, които имат високо кръвно налягане е по-вероятно да страдат от когнитивни нарушения и проблеми с паметта след възраст от 45 г.
Това се получава поради факта, че малките мозъчни артерии започват да отслабват.
Домашно приготвени средства за подобряване на паметта
Ако ви е трудно да си спомняте детайли от ежедневието, обърнете внимание на тези домашни процедури за подобряване на паметта:
- Пийте ежедневно инфузия от градински чай или така наречения чай от салвия . Сложете една шепа сушени листа в чаша вряла вода, оставете за няколко минути и след това разбъркайте преди да отпиете.
- Пийте чай от розмарин подсладен с мед. Повторете същата процедура както при горната рецепта и добавете една супена лъжица чист пчелен мед точно преди пиене.
Яжте по три сушени кайсии, три сливи и три бадема всеки ден
- Консумирайте в продължение на девет последователни дни порция от ядки. Първият ден вземете шест ядки и увеличавайте всеки ден до последния ден, в който ще консумирате петнадесет.
- Добавете пресен джинджифил (настърган или нарязан на много тънки части) към ястията си като салати, супи, сосове и други. Можете да го пиете и като чай. Бъдете внимателни с количеството, защото води до повишаване на кръвното налягане.
Изяждайте една небелена червена ябълка всеки ден
- Яжте една супена лъжица бирена мая, смесена с една чаена лъжичка цветен прашец и една супена лъжица соев лецитин. Можете да се сдобиете с тези продукти от магазините за здравословни храни.
- Смесете една супена лъжица захар, една супена лъжица пчелно млечице и една чаена лъжичка цветен прашец в чаша соево мляко. Разбърква се добре и се пие сутрин като топла или студена напитка.
- Пригответе вкусен сок за запаметяване с 125 грама фурми, 250 грама смокини и 3 моркова. Когато получите хомогенна смес, приготвена в блендер, разбъркайте и консумирайте. Най-добри резултати се получават, когато се приема сутрин и на празен стомах.
- Подгответе шейк – чаша вода, два сурови бадема, портокалов сок, три ореха и сок от манго (направете на каша за по-кремообразен вид). Смесете всичко заедно и пийте всяка сутрин.
Как да предотвратите влошаването на паметта?
- Смесете пет грама от всяка от тези съставки: мента, босилек, малини, бял равнец и малва/слез. Поставете в тиган и добавете една чаша вода като оставите да поври в продължение на няколко минути. Оставете да изстине и прецедете. Пийте всяка вечер след вечеря и преди лягане като повтаряте процедурата в продължение на две седмици. Спрете приема на сместа за две седмици и след това започнете отново.
- Кипнете литър (4,2 чаши) вода и прибавете 7 супени лъжици анасон. Намалете топлината до минимум и оставете да поври, докато съдържанието се намали до около 700 мл (3 чаши). Прецедете и добавете четири супени лъжици мед. Пийте 2 супени лъжици от този лек за паметта три пъти на ден.
Комбинирайте гинко билоба с розмарин за добра памет
- Комбинацията е полезна за да предпазите мозъка от вреди, причинени от свободните радикали и да предотвратите влошаване на жизнените функции на ума.
Прочетете и това: Как да подобрите паметта си със 7 лесни упражнения
- Парче от артишок поставете в буркан и покрийте с вода. Поставете буркана в тенджера с вряща вода. Оставете на слаб огън в продължение на два часа (ако е необходимо добавете още вода в буркана). Извадете и прецедете съдържанието. Пийте 3 супени лъжици 3 пъти на ден.
- Оставете 4 сини сливи накиснати във вода (в чаша) в продължение на 12 часа. Разбийте сливите с чаша топло мляко и една смокиня. Пийте вечерта преди лягане, за да насърчите запазването на паметта (също използвайте против запек).
- Изцедете сок от един грейпфрут и един портокал. Обелете и нарежете ябълка. Сложете всичко в блендер. Пийте, когато пожелаете, но най-вече в деня преди изпит. Това е смес богата на хранителни вещества, която подобрява паметта и е идеална за учащи, защото дава възможност да се съсредоточите по-добре.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Essa, M. M., Vijayan, R. K., Castellano-Gonzalez, G., Memon, M. A., Braidy, N., & Guillemin, G. J. (2012). Neuroprotective effect of natural products against Alzheimer’s disease. Neurochemical Research. https://doi.org/10.1007/s11064-012-0799-9
- Valls-Pedret, C., Sala-Vila, A., Serra-Mir, M., Corella, D., de la Torre, R., Martínez-González, M. Á., … Ros, E. (2015). Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline. JAMA Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.1668
- Joseph, J., Cole, G., Head, E., & Ingram, D. (2009). Nutrition, Brain Aging, and Neurodegeneration. Journal of Neuroscience. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.3520-09.2009
- Azad, N., Rasoolijazi, H., Joghataie, M. T., & Soleimani, S. (2011). Neuroprotective effects of carnosic acid in an experimental model of Alzheimer’s disease in rats. Cell Journal (Yakhteh), 13(1), 39.
- Ghorbani, A., & Esmaeilizadeh, M. (2017). Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. Journal of traditional and complementary medicine, 7(4), 433-440.
- Castellote Varona, F. J., & Atienza Morales, M. P. (2005, April). Ginkgo biloba y hemorragia cerebral. In Anales de Medicina Interna (Vol. 22, No. 4, pp. 49-49). Arán Ediciones, SL.