Естествен домашен балсам за стимулиране на растежа на брадата

Чрез комбиниране на няколко естествени съставки можете да получите домашен балсам за стимулиране растежа на брадата. Готови ли сте да го опитате? Открийте рецептата тук!
Естествен домашен балсам за стимулиране на растежа на брадата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Този домашен натурален балсам стана популярен като добавка за стимулиране на растежа на брадата. По-конкретно, това е продукт на маслена основа, който обещава да подхранва космените фоликули за насърчаване на растежа на космите по лицето. Непроверени данни показват, че честата употреба води до благоприятни резултати.

Все пак мненията са разделени относно неговата ефикасност. Докато някои го подкрепят, други поставят под въпрос предполагаемите му ползи.

Във всеки случай той е лесен за приготвяне и съставките му като цяло са безопасни за повечето хора. Готови ли сте да го опитате? Ето всички подробности по темата.

Какво трябва да знаете за растежа на брадата

Преди да разберете рецептата за приготвяне на балсама за стимулиране на растежа на брадата, е важно да направим някои уточнения за него. Преди всичко е полезно да се знае, че растежът на окосмяването по лицето до голяма степен се определя от генетиката и хормоналната активност.

По-специално, хипотезите предполагат, че нивата на тестостерон – особено дихидротестостерон (DHT) – играят роля в този процес. Този полов хормон е свързан с развитието на много мъжки характеристики, включително брадата. Ако нивата му са ниски, тези белези са по-слабо изразени.

Въпреки това е факт, че генетиката оказва най-голямо влияние. Когато родителите или бабите и дядовците са имали затруднения с растежа на окосмяването по лицето, шансовете и вие да имате същия недостатък са високи. Дори и да е така, отглеждането на брада с добавки и продукти няма да е лесна задача.

И още

Въпреки това, най-общо казано, практикуването на някои здравословни навици може да помогне за поддържане на стабилни нива на тестостерон и следователно може да повлияе положително на растежа на брадата. Става въпрос за следното:

 • Редовни физически упражнения. По-специално, вдигане на тежести и силови тренировки, тъй като те са свързани с временно повишаване на тестостерона.
 • Поддържайте здравословна диета. Оптималният прием на протеини, цинк, витамини A, B, C, D и E е полезен. Плодове, зеленчуци, постно месо, риба и пълнозърнести храни не трябва да липсват в диетата.
 • Спокоен сън. Проучванията показват, че ежедневното ограничаване на съня може да играе роля за понижаване на нивата на тестостерон при мъжете. Затова е препоръчително да си осигурите оптимална почивка.
 • Измиване и овлажняване. Американската академия по дерматология препоръчва да се мие старателно зоната на брадата всеки ден, за да се предотврати натрупването на замърсяване в порите и да се подпомогне премахването на мъртвите кожни клетки. Също така, не забравяйте и важността на овлажняването.
Спортуване и здраве
Силовите упражнения са свързани с моментно повишаване на тестостерона, което може да повлияе на растежа на космите по тялото.

Как да си направим домашен натурален балсам за стимулиране на растежа на брадата

Интересът на много мъже към стимулиране на растежа на брадата доведе до разработването на голямо разнообразие от естествени и химически продукти за тази цел. Домашният натурален балсам е една от многото налични опции. Известен е със своята комбинация от нежни съставки за повечето типове кожа.

Важно е обаче да се има предвид, че няма научни доказателства за неговата ефикасност. Твърденията за неговите предимства идват от непроверени данни или препоръки в мрежата.

Следователно, той не може да бъде категоризиран като чудотворен продукт или панацея.

Съставки

 • 20 грама масло от жожоба
 • 15 грама кокосово масло
 • 4 капки кедрово масло
 • 4 капки масло от сандалово дърво
 • 15 грама масло от сладък бадем

Забележка: имате нужда и от стъклен буркан с капак или бутилка с капкомер.

Подготовка

 1. За начало смесете маслото от жожоба с бадемовото и кокосовото масло.
 2. След това добавете капките от етеричните масла.
 3. Затворете продукта и го разклатете добре, така че всичко да се смеси.
 4. Оставете го на хладно и сухо място, за да го поддържате в добро състояние.

Как се нанася

Нанесете малко количество от продукта върху областта на брадата и масажирайте в продължение на 2 до 3 минути. Не е необходимо изплакване.

Рецепта по избор с масло от ший

Друг домашен балсам за стимулиране растежа на брадата се приготвя с масло от ший като основна съставка. Според информацията, споделена в American Journal of Life Sciences, локалната употреба на този продукт има омекотяващ, овлажняващ и защитен ефект.

Дори се смята, че в дългосрочен план действа срещу стареенето. Така че, освен насърчаването на растежа на космите по лицето, този продукт е полезен за допълване на грижата за лицето.

Съставки

 • 10 грама пчелен восък
 • 15 грама кокосово масло
 • 20 грама масло от ший
 • 15 грама бадемово масло
 • 5 капки етерично масло от чаено дърво

Както и в предишния случай, имате нужда от стерилизиран и херметичен стъклен буркан, за да съхранявате продукта.

Подготовка

 1. Сложете съставките (с изключение на маслото от чаено дърво) в топлоустойчив съд и ги поставете в двоен котел.
 2. След като се разтопи, разбъркайте добре до получаване на хомогенен продукт.
 3. Отстранете от котлона и оставете да престои няколко минути.
 4. Преди да стане твърда паста, добавете капките масло от чаено дърво.

Как се нанася

Вземете малко количество балсам и го разтрийте върху брадата с нежни кръгови масажи. Оставете за 20 минути и изплакнете с хладка вода.

Балсам стимулиращ растежа на брадата
Маслото от ший има полезни свойства за кожата, така че използването му в областта на брадата би подпомогнало тена.

Препоръки за безопасно използване на балсама

Като цяло рецептите за балсам за стимулиране на растежа на брадата са безопасни. Въпреки това, преди да приложите продукта изцяло, най-добре е да направите малък тест с пластир, за да изключите нежелани реакции.

Какво означава това? Е, това означава нанасяне на продукта върху малка част от кожата. Ако след 12 часа няма реакции, може да се използва без проблем.

За мазна или склонна към акне кожа се препоръчва да се търсят други алтернативи. Това е така, защото балсамите съдържат съставки, които са склонни да са комедогенни, което може да влоши проблема.

Какво трябва да запомните за балсама, за да стимулирате растежа на брадата?

Въпреки че рецептите за естествен балсам са станали популярни като добавка за стимулиране на растежа на брадата, няма доказателства за тяхната ефективност. Въпреки това, има хора, които твърдят, че приложението му носи ползи, когато се използва постоянно.

Във всеки случай, имайте предвид, че генетиката и хормоналната активност играят основна роля в този процес. И макар че е трудно да се направи нещо по въпроса, практикуването на здравословни навици е положително.

В крайна сметка е препоръчително да се консултирате с лекар или дерматолог за алтернативи. Някои търговски формули като локален миноксидил 5% и локален мелатонин са показали благоприятни резултати. Въпреки това, тяхната безопасна употреба и възможните странични ефекти трябва да бъдат проучени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Randall VA, Thornton MJ, Hamada K, Messenger AG. Androgen action in cultured dermal papilla cells from human hair follicles. Skin Pharmacol. 1994;7(1-2):20-6. doi: 10.1159/000211269. PMID: 8003318.
 • Vingren JL, Kraemer WJ, Ratamess NA, Anderson JM, Volek JS, Maresh CM. Testosterone physiology in resistance exercise and training: the up-stream regulatory elements. Sports Med. 2010 Dec 1;40(12):1037-53. doi: 10.2165/11536910-000000000-00000. PMID: 21058750.
 • Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8. doi: 10.1016/s0899-9007(96)80058-x. PMID: 8875519.
 • Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011;305(21):2173-2174. doi:10.1001/jama.2011.710
 • A dermatologist’s top tips for a healthy beard. (2021). American Academy of Dermatology.
  Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/face/healthy-beard
 • Israel, M. O. (2014). Effects of Topical and Dietary Use of Shea Butter on Animals. In American Journal of Life Sciences (Vol. 2, Issue 5, p. 303). Science Publishing Group. https://doi.org/10.11648/j.ajls.20140205.18
 • Suchonwanit P, Thammarucha S, Leerunyakul K. Minoxidil and its use in hair disorders: a review [published correction appears in Drug Des Devel Ther. 2020 Feb 10;14:575]. Drug Des Devel Ther. 2019;13:2777-2786. Published 2019 Aug 9. doi:10.2147/DDDT.S214907
 • Fischer TW, Slominski A, Tobin DJ, Paus R. Melatonin and the hair follicle. J Pineal Res. 2008 Jan;44(1):1-15. doi: 10.1111/j.1600-079X.2007.00512.x. PMID: 18078443.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.