7 ефективни начина да изчистите синусите си

Въпреки че това не е единствената функция на носа, тъй като е отговорен и за защитните, обонятелните и фонаторните функции, дихателната функция е най-важната сред тях.
7 ефективни начина да изчистите синусите си
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

За да се осъществи дихателният процес, е необходимо да се вдишва и издишва. Прекомерният секрет обаче не винаги позволява това. Изчистването на синусите може да бъде трудно понякога.

Синусите са пълни с въздух пространства в черепа. Намират се зад челото, костите на носа, бузите и очите. Една от основните им функции е да произвеждат слузта, която се оттича през този орган.

Когато са здрави, те не съдържат бактерии или други микроорганизми, слузта може да тече без прекъсване и въздухът може да се движи без затруднения.

Въпреки това, понякога те могат да се подуят или възпалят и функционирането на носа бива нарушено. Най-честите причини са: инфекция от вирус или бактерии, алергия, изкривена носна преграда или полипи в носа.

Обичайните симптоми са подуване на носа, гъст и безцветен секрет (хрема), запушен нос и намалени обоняние и вкус. Може да се появи и болка около бузите, носа, очите или челото.

За облекчаване на тези неудобства и затрудненото дишане през носа могат да се приложат някои средства. И така, как да изчистите синусите? Обърнете внимание на следните съвети.

Съвети за изчистване на синусите

Като начало трябва да знаете, че няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на използването на всички тези средства. Поради тази причина е за предпочитане първо да се консултирате с вашия лекар, преди да ги използвате.

За лечение на повечето синузити не е необходимо да се използват антибиотици, които трябва да се прилагат само когато са предписани от професионалист. Обикновено се подобряват в рамките на няколко дни. Междувременно тези лекарства могат да се прилагат за облекчаване на болката и напрежението.

1. Изчистване на синусите с промивка с разтвор със сол

Солен разтвор за пречистване на синусите.

Излишният секрет в синусите се увеличава през нощта. За да се избегне този дискомфорт, се препоръчва да се направи промивка на носа с вода и сол преди лягане. Това ще помогне за почистване на зоната и намаляване на възпалението.

Всъщност, според това проучване на болницата на Медицински университет Чунг Шан, е установено, че промиването на носа с физиологичен разтвор може да подобри качеството на живот на пациенти с остър и хроничен синузит, риноконюнктивит и ринит.

Съставки

 • 3 чаени лъжички сол (15 грама).
 • 1 чаена лъжичка натриев бикарбонат (5 грама).
 • 1 чаша дестилирана или преварена вода (250 милилитра).

Прибори

 • Гумена пипета или капкомер.

Подготовка

 • Първо добавете солта към дестилираната вода и разбъркайте много добре.
 • След това добавете содата за хляб и разбъркайте отново.
 • В крайна сметка трябва да получите безцветна смес.

Начин на използване

 • Просто напълнете пипетата или капкомера наполовина.
 • Поставете главата си наклонена наляво и вдишайте през устата си.
 • Изсипете разтвора бавно в дясната ноздра и изчакайте да излезе от лявата ноздра.
 • Ако усетите, че разтворът се стича към ушите или гърлото ви, сменете позицията.
 • Повторете с лявата ноздра.
 • Накрая издухайте носа, за да премахнете остатъците и натрупаната слуз.

2. Парна баня

Парна баня

Парата действа като естествено почистващо и овлажняващо средство. Освен това дренира засегнатата област.

Подготовка

 • За да започнете, кипнете малко вода или пуснете горещия кран, за да освободите парата.

Начин на използване

 • След това приближете лицето си, така че парата да отива в лицето ви.
 • Вдишайте и издишайте бавно, за да почистите зоната на синусите.
 • Правете това 5 минути.
 • Накрая намокрете кърпа и я поставете върху лицето си, за да прочистите синусите.
 • Изчакайте, докато изстине и я махнете.

3. Изчистване на синусите – масаж с масла

Етерични масла за пречистване на синусите.

Едно от най-ефективните терапевтични масла е маслото от риган. То има силно препоръчителни антиоксидантни свойства, според това проучване от университета в Картахена (Колумбия).

В комбинация с бадемово масло, резултатът е много по-добър, защото овлажнява кожата, поддържа зоната овлажнена и помага за проникването на маслото от риган (което никога не трябва да се нанася върху кожата или вътре в ноздрите).

Съставки

 • 1 супена лъжица бадемово масло (15 грама).
 • 2 капки масло от риган.

Подготовка

 • Преди всичко е важно да измиете ръцете и лицето си много добре.
 • След това смесете бадемовото масло с 2 капки масло от риган.

Начин на използване

 • Поставете сместа в ръцете си и разтрийте нежно в синусите.
 • Докато правите кръгови движения в областта, вдишвайте и издишайте бавно, за да можете да поемете есенцията на маслата и техните свойства.
 • Правете това 5 минути и ще видите как дишането ви ще се подобри.

4. Топли компреси

Прилагането на горещи компреси в областта на носа и челото може да помогне за облекчаване на натиска на синусите. Могат да се прилагат 3 пъти на ден по 5 минути.

5. Използвайте овлажнител за изчистване на синусите

Това е един от най-бързите начини да получите облекчение от запушен нос. Вдишването на по-влажен въздух може да успокои раздразнените тъкани и да намали отока в кръвоносните съдове.

По същия начин, тези видове машини позволяват на секрета да изтича по-лесно, за да можете да го изкашляте по-бързо.

6. Пийте много течности

Хидратацията е важна, за да помогне за дренирането и изхвърлянето на натрупаната слуз. Освен това лигавиците ще останат хидратирани и по-малко чувствителни. За това е най-добре да изберете вода, бульони или топли билкови чайове.

Освен това, издухването на носа и изхвърлянето на секрета ще елиминира вирусите или бактериите, които може да са причинили проблема. Правете това внимателно, за да избегнете спукване на малки кръвоносни съдове.

Кожата около ноздрите може да се раздразни. Можете да я облекчите чрез нанасяне на малко бадемово масло или вазелин.

7. Спете в повдигнато положение

Повдигането на главата преди лягане също е друг често срещан съвет за изчистване на синусите. Важно е да си почивате, за да помогнете на тялото да преодолее инфекцията и да се възстанови.

Освен това спалнята и останалата част от къщата трябва да са добре вентилирани и чисти, за да се предотвратят проблеми от прах и акари. Също така е важно да избягвате затворени среди и места за пушене.

Опитайте тези домашни средства за изчистване на синусите

Както вече споменахме, всички тези естествени лекове могат да ви помогнат да облекчите възпалението и болката, причинени от запушването на синусите. Въпреки това, те никога не заместват лечението, препоръчано от лекаря.

Докато проблемът продължава, опитайте се да поддържате здравословна диета, която осигурява много витамини (за укрепване на защитните сили и борба със симптомите). Освен това, ако състоянието ви го позволява, не спирайте да се занимавате с лека физическа активност. Освобождаването на ендорфини облекчава болката.

Въпреки това, ако дискомфортът продължава повече от 10 дни без подобрение, препоръчително е да се консултирате отново с вашия лекар. Потърсете помощ и ако по което и да е било време се появи интензивно главоболие или лицева болка, треска за повече от 4 дни или ако се влошите, след като сте забелязали първоначално подобрение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bolger, W. E., Clement, P. A. R., Hosemann, W., Kuhn, F. A., Lanza, D. C., Leopold, D. A., … Zinreich, S. J. (1995). Paranasal sinuses: Anatomic terminology and nomenclature. In Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348949510410s01
 • Cady, R. K., & Schreiber, C. P. (2004). Sinus headache: A clinical conundrum. Otolaryngologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0030-6665(03)00181-6.
 • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
 • Clínica Mayo. Sinusitis crónica.
 • León Méndez G, Osorio Fortich Mª R, et al. Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Plectranthus amboinicus L. Revista Cubana de Farmacia. Octubre-Diciembre 2015. 49 (4).
 • Spaeth, J., Krügelstein, U., & Schlöndorff, G. (1997). The paranasal sinuses in CT-imaging: Development from birth to age 25. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/S0165-5876(96)01458-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.