Домашни средства срещу луничките

Маслото от шипки представлява отличен натурален продукт за изравняване на цвета на кожата.
Домашни средства срещу луничките

Последна актуализация: 15 януари, 2019

За децата луничките са симпатични и напълно отиват на възрастта. За съжаление с напредването на годините луничките по лицето се възприемат иначе. Дори могат да бъдат опасни, когато променят външния си вид.

В днешната статия ще разкрием няколко натурални средства, които можете да използвате за в борбата срещу луничките и за почистване на лицето, и то без никакви странични ефекти.

Традиционни средства срещу луничките

Можете да откриете изобилие от избелващи продукти в магазините. Става дума за кремове и ексфолианти, съдържащи химикали, които обещават да почистят кожата и да елиминират луничките. Този тип продукти обаче са агресивни към кожата и могат да я увредят в дългосрочен план.

Други методи, сред които лазерната терапия и криотерапията, също се ползват с популярност. Ние винаги препоръчваме да се консултирате с дерматолог, преди да се подложите на такъв тип процедури.

Днес искаме да споделим няколко 100% натурални начина за постепенно елиминиране на луничките.

Луничките и петната по кожата обикновено се определят като естетичен проблем

Предупредителни сигнали

Луничките и петната по кожата обикновено се определят като естетичен проблем. Въпреки това не е неоснователно да бъдем внимателни спрямо тях, особено когато променят своите размери, форма или цвят, включително, ако стават болезнени или изпитвате дискомфорт при допир. В тези случаи не бива да прилагате никакви средства за отстраняване. Желателно е възможно най-скоро да потърсите мнението на дерматолог.

Най-предразположени към поява на лунички са хората с по-светла кожа, както и тези, които често са изложени на въздействието на слънчевите лъчи.

Първата стъпка с цел превенция

Най-добрият начин да се предпазите от появата на лунички е като избягвате факторите, които ги провокират:

  • Неумерено излагане на слънце: Винаги трябва да използвате слънцезащитен крем за своя тип кожа, шапка и слънчеви очила, ако е необходимо.
  • Хормонални промени по време на бременността: През деветте месеца на бременността е нормално да се появят лунички по кожата вследствие на излишъка от меланин. В някои случаи луничките изчезват след приключването на бременността.
  • Употреба на орални контрацептиви: Те влияят върху хормоналните нива в организма подобно на бременността.
  • Хронично акне: В тези случаи белезите, провокирани от хронично акне, могат да предизвикат появата на лунички, когато не се третират правилно.
  • Остаряване: Дефицитът на нутриенти, промените в климата и нарушения в работата на тялото могат да доведат до проблеми с кожата в дългосрочен план.
Луничките могат да се появят следствие неумерено излагане на слънце:

Лимоните, богати на витамин С

Лимоните се използват като средство, което избелва кожата, тъй като съдържат витамин С и антиоксиданти.

Нанесете пресен лимонов сок върху луничките и петната по кожата. За целта използвайте памучен тампон. Можете също така да втривате сока от кората, използвайки директно нея. Оставете течността да изсъхне върху кожата.

Нанесете пресен лимонов сок върху луничките и петната по кожата

Шипки за изравняване на тона на кожата

Маслото от шипки представлява отлично натурално средство за изравняване на цвета на кожата. Идеално е както за третирането на по-светли петна, така и на по-тъмни. Това масло може да бъде използвано чисто или разредено. Прилагайте го 2 пъти дневно. Съхранявайте маслото от шипки в тъмен съд, който се затваря херметически – така ще запазите ценните му свойства.

Ягодова маска

Този вкусен червен плод притежава способността постепенно да редуцира видимостта на тъмните петна по кожата. Употребата му е малко по-сложна в сравнение с тази на лимона и маслото от шипки. Предлагаме 2 начина да се възползвате от свойствата на ягодите:

  • Пригответе маска с намачкани ягоди. Нанесете я върху кожата и я оставете да действа 1 час. Използвайте маската веднъж седмично.
  • Замразете намачкани ягоди във формички за лед. След това използвайте ледчетата, за да обтривате кожата с тях. Този подход ви осигурява достъп до натуралното средство за дълъг период от време.
Ягодите редуцират видимостта на тъмните петна по кожата

Алое вера при акне

Гелът от алое вера представлява отличен начин за справяне с хроничното акне. Освен това може да предпази кожата от появата на лунички и петна.

Гелът притежава лечебни и хидратиращи свойства. Идеален е за хора с чувствителна кожа.

Можете да го прилагате 2 пъти дневно.

Не използвайте нито едно от тези средства непосредствено преди излагане на слънце.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.