Апендицит или газове: Как да различим болката?

Дискомфортът от газове и болката при апендицит могат да бъдат разграничени по начина, по който се развива болката. открийте приликите и разликите.
Апендицит или газове: Как да различим болката?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 23 октомври, 2023

Болката в корема може да бъде причинена от голямо разнообразие от заболявания. Често дискомфортът в корема се причинява от натрупването на газове. Това обаче може да е и предупредителен знак за апендицит. Искате ли да знаете как да разберете дали е апендицит или газове? Ето как.

Апендицитът е често срещано стомашно-чревно заболяване в болничните отделения. Това е възпаление и инфекция на апендикса на сляпото черво, малка торбичка, прикрепена към сляпото черво в долната дясна част на корема.

От друга страна, натрупването на газове в червата също може да причини коремен дискомфорт. Това може да е резултат от неволна консумация на въздух по време на хранене или от прекомерно образуване на газове от чревни бактерии.

Апендицит или газове – симптоми на апендицит

Острият апендицит е най-честата причина за нетравматична коремна хирургия в световен мащаб. Най-често се среща между второто и третото десетилетие от живота, с еднакво разпространение при мъжете и жените.

Силната коремна болка е обичайният симптом на това състояние и понякога може да бъде объркана с газове. Проучванията изчисляват, че 50 до 60% от пациентите изпитват спазми в горната част на корема или около пъпа, които по-късно мигрират към десния долен квадрант.

По същия начин, следните симптоми са чести:

 • Треска
 • Повръщане
 • Замаяност и гадене
 • Загуба на апетит
 • Диария или запек
 • Усещане за раздуване на корема

Симптомите са по-изразени в по-късните стадии на заболяването. Нормално е хората да лежат настрани със свити бедра. Болката обикновено става по-интензивна при кашляне, кихане или натиск върху корема.

Белег от апендицит.
Операцията за апендицит е лечението на избор за разрешаване на състоянието.

Апендицит или газове – симптоми на спукан апендикс

Едно от най-сериозните усложнения на острия апендицит е руптурата или перфорацията на апендикса. Тази ситуация е често срещана, когато има забавяне в лечението.

В повечето случаи руптурата на апендикса настъпва 36 до 72 часа след началото на заболяването. Въпреки това, този период от време може да варира от човек на човек.

Обичайно е пациентите да изпитат известно облекчение на болката, след като настъпи перфорацията. Тази ситуация обаче причинява изтичане на чревен материал в коремната кухина, благоприятствайки инфекция на перитонеума или перитонит.

Перитонитът е тежко медицинско състояние, което изисква спешно лечение. Някои от свързаните симптоми са следните:

 • Чувствителност в корема
 • Гадене и повръщане
 • Висока температура и втрисане
 • Повишена сърдечна честота
 • Бледност на кожата и изпотяване
 • Силна коремна болка, която се влошава при натиск и движение

Апендицит в детска възраст

Апендицитът при малки деца е голямо предизвикателство. Характеризира се със силна стомашна болка, която пречи на активността.

Други често срещани симптоми включват следното:

 • Повръщане
 • Висока температура
 • Раздразнителност
 • Намаляване или загуба на апетит
 • Чувствителност на корема при допир

Проучванията изчисляват, че повече от 50% от децата имат над 15 000 левкоцити и CRP над 20 милиграма на милилитър (mg/ml). Ако има съмнение за апендицит, не се колебайте да потърсите медицинска помощ, тъй като децата не винаги ще могат да опишат много добре симптомите.

Апендицит при бременност

Понякога е възможно да развиете апендицит по време на бременност. Клиничните прояви са подобни на тези, които се срещат при небременни хора. В тези случаи обаче апендиксът е разположен по-високо, така че болката може да е в десния горен квадрант.

Апендицит или газове – симптоми на болка от газове в корема

В повечето случаи първоначалните симптоми на апендицит могат да бъдат сбъркани с  болка от газове в корема. Проучванията твърдят, че коремните газове идват основно от три източника:

 1. Погълнат въздух
 2. Чревно производство
 3. Дифузия от кръвта

Натрупването на газове обикновено причинява разтягане на чревните бримки и коремен дискомфорт. Въпреки това, газовата болка може да се усети навсякъде в корема, за разлика от апендицит.

Всъщност някои хора може да имат дискомфорт в гърдите, заедно с чести оригвания, метеоризъм, подуване на корема и стомашни спазми. Болката при газове може да продължи от няколко минути до няколко часа и да изчезне без лечение.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Острата коремна болка е предупредителен знак, че нещо не е наред в червата. В повечето случаи газовият дискомфорт е временен, но е жизненоважно да останете нащрек, ако продължи повече от 24 часа.

По същия начин е препоръчително да потърсите медицинска помощ в случаи на коремен дискомфорт, придружен от кървави изпражнения, загуба на тегло, запек, диария или постоянно повръщане. Тези прояви са свързани с хронични храносмилателни заболявания или туморни заболявания.

От друга страна, самият апендицит е ситуация, която изисква незабавно професионално внимание. Състоянието трябва да се подозира, ако болката започне в горната част на корема и след това се установи в долната дясна страна.

Как се диагностицира апендицит?

Диагнозата апендицит е клинична и се основава на лабораторни методи за потвърждаване на наличието му. Лекарите обикновено извършват подробен физически преглед с акцент върху коремната кухина.

Обичайно е лекарят да натиска определени точки в корема, за да търси признаци на апендицит. Ако коремната болка се влоши при натискане и отпускане на десния долен квадрант, апендиксът може да е възпален. В допълнение, някои пациенти често имат твърд корем поради чревно дразнене.

По същия начин специалистът може да поиска кръвни изследвания за оценка на броя на белите кръвни клетки, тромбоцитите и червените кръвни клетки. Понякога абдоминалният ултразвук е полезен за анализ на състоянието на структурата на дебелото черво.

Медикаментозно лечение на апендицит

Терапевтичният план за апендицит се основава на хирургично отстраняване и екстракция на възпаления апендикс. Тази процедура се извършва по следните начини:

 • Отворена операция : Извършва се чрез разрез в десния долен квадрант на корема. Полезен е при перфориран апендицит с риск от перитонеална инфекция.
 • Лапароскопска хирургия: Това е най-често използваният метод, тъй като е по-малко инвазивен. Извършва се с помощта на гъвкава тръба с камера, наречена лапароскоп.

Обширно проучване (на английски) публикувано в Cochrane сравнява двата метода, спирайки се на различните предимства на лапароскопския метод. Например, интензивността на болката през първия ден, честотата на инфектиране на раните, дължината на болничния престой и времето за връщане на работа са по-малки при възрастните индивиди.

И двата вида апендектомия изискват прилагането на мерки за антибиотична терапия за намаляване на риска от инфекция. Хората могат да възобновят нормалния си начин на живот след няколко седмици.

Средства за облекчаване на газовете

В повечето случаи диетичните навици са отговорни за болките от газове. Ето защо е важно да се прилагат промени, за да се намалят тези неудобства. За да направите това, препоръчително е да се консултирате с диетолог.

Броколи, карфиол, боб, млечни продукти, газирани напитки и мазнини са някои от храните, свързани с дискомфорта от газове. Пиенето на чай от мента, чай от лайка и ябълков оцет, разреден във вода, може да бъде полезно за облекчаване на този дискомфорт.

Малко броколи.
Броколите могат да увеличат производството на чревни газове, както и другите кръстоцветни зеленчуци

Две стомашно-чревни състояния с изразени разлики

Болките от газове в корема често са подобни на дискомфорта, причинен в началото на апендицит. Еволюцията и на двете обаче е много различна. В този смисъл дискомфортът от газове обикновено е генерализиран и изчезва след няколко часа, докато болката при апендицит се засилва и се локализира в долната дясна част на корема.

Апендицитът обикновено е придружен от гадене, повръщане и треска. Ето защо, ако имате тези симптоми, не се колебайте да потърсите професионална помощ възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.