9 натурални начина за лечение на синините
Появата на синините освен че се свързва с нещо неприятно е и болезнено.
Ако сте от тези хора, които получават натъртвания дори от най-малкото нещо, прочетете тази статия, за да научите някои натурални начина как да ги лекувате.
Синините възникват, когато се спукат малките кръвоносни съдове.
Някои симптоми, които предизвикват, са болка, възпаление и обезцветяване на кожата.
Мястото може да се обезцвети и да стане чувствително на допир веднага и след това да стане синьо. По-късно то може да стане жълтеникаво-зелено, докато накрая се върне към нормалното.
Обикновено те се появяват в резултат на удар, падане или спортни наранявания.
В зависимост от това колко сериозни са, те могат да обхванат само мястото под кожата или да достигнат до мускулите или дори костите. Последният вид е най-болезнен и се лекува най-дълго.
Въпреки това, както казахме, съществуват натурални начини да се ускори лечението. Нека да ги разгледаме!
1. Лед
Едно от най-бързите и евтини природни решения за лечение на синините е леда.
Това е първото нещо, което трябва да направите след нараняване, тъй като помага да се намали възпалението, като се свият кръвоносните съдове.
Това намалява болката и предотвратява образуването на синините.
Ледът трябва да бъде увит в плат, за да се предотврати увреждането на кожата преди да се приложи.
2. Алое вера
Алое вера е един от най-добрите и най-разнообразни варианти за кожата.
Благодарение на ацибара, който съдържа, горчивият латекс във външната част на растението, както и в гела, растението е чудесно противовъзпалително и регенериращо средство.
Нанесете замразено алое вера на синините или поставете част от гела върху увреденото място.
Леко масажирайте, докато се абсорбира и повтаряйте поне 3 пъти на ден за най-добри резултати.
3. Арника
Арника е един от най-ефикасните начини за лечение на синините, тъй като намалява възпалението и помага за болката, което я прави перфектен естествен болкоуспокоител.
Най-препоръчителният начин да я прилагате е чрез разстилане на тънък слой ароматизиращ мехлем в мястото няколко пъти на ден.
4. Магданоз
Магданозът също е полезно средство за лечение на синините. Това е болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, което помага за ускоряване на лечебния процес.
Намачкайте пресен магданоз и го нанесете върху мястото за 5 минути.
Повтаряйте 4 пъти на ден за най-добри резултати.
5. Чесън
Чесънът има прекрасни антиоксидантни свойства.
За да се възползвате от тях, нанесете малко пресен сок от чесън върху синината, и така ще помогнете на тъканите да се възстановяват по-бързо.
Освен това спомага за стимулиране на кръвообращението, което ще помогне за намаляване на болката, особено ако се консумира суров.
6. Лук за лечение на синините
Прочетете и това: Лукът, чесънът и лимонът: три супер лечебни средства
Лукът е богат на алиназа, който насърчава правилното кръвоснабдяване. По този начин кръвта не се натрупва и се образуват синини.
Поради тази причина е добре да приложите възможно най-бързо парче лук, току що нарязан върху увреденото място.
Ако синината вече се е появила, това ще помогне да изчезне по-бързо.
7. Ябълков оцет
Ябълковият оцет е друга фантастична алтернатива, която стимулира кръвообращението в насинената област.
Нанесете парче марля или кърпа, напоена с ябълков оцет върху синините и леко масажирайте за няколко минути.
За най-добри резултати повтаряйте процеса 3 пъти на ден.
8. Картофи
Благодарение на каталазата им, картофите поддържат клетките здрави.
Нарежете картоф наполовина и нанесете отрязаната страна върху синината, за да намалите болката и възпалението.
Оставете да престои най-малко 5 минути и повтаряйте 3 или 4 пъти на ден.
9. Сол
Солта е способна да абсорбира вътреклетъчните течности, когато се прилага локално. Това ще намали възпалението и болката.
Всичко, което трябва да направите, е да нанесете слой сол върху синината и да оставите да престои няколко минути. Ще видите разликата за нула време.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
- Corzo-Martínez, M., Corzo, N., & Villamiel, M. (2007). Biological properties of onions and garlic. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2007.07.011
- Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
- Iannitti, T., Morales-Medina, J. C., Bellavite, P., Rottigni, V., & Palmieri, B. (2016). Effectiveness and Safety of Arnica Montana in Post-Surgical Setting, Pain and Inflammation. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/MJT.0000000000000036