8 продукта от бита, които влияят на щитовидната жлеза

Освен че като цяло оказва негативно въздействие върху тялото, пластмасата се отразява неблагоприятно върху функцията на щитовидната жлеза.
8 продукта от бита, които влияят на щитовидната жлеза

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Щитовидната жлеза е малък орган с формата на пеперуда, намира се в основата на шията. Този орган играе много важна роля по отношение на метаболитните процеси в тялото. Редица фактори влияят на щитовидната жлеза. В някои случаи това предизвиква проблеми с функционирането на важни органи в човешкото тяло, провокиращи понижаване на качеството на живот.

Натрупването на токсини в тялото е една от основните причини за възникването на проблеми с щитовидната жлеза.

Следването на здравословна диета е предпоставка за понижаване на въздействието на токсините в тялото. Но за съжаление налице са други навици и фактори, които често биват пренебрегвани, а пряко влияят на щитовидната жлеза.

Употребата на конкретни продукти от бита е свързана с нежелани промени във функцията на щитовидната жлеза. Това се дължи на съдържанието на тежки метали и токсини в тях. Избягването и редуцирането на употребата на тези продукти може да понижи риска от влошаване на здравословното състояние.

Битови продукти, които влияят на щитовидната жлеза

Пестициди

 Пестицидите влияят на щитовидната жлеза.

Редица изследвания сочат, че хората, които влизат в контакт с пестициди, са изложени на по-висок риск от проблеми с щитовидната жлеза.

Едно проучване доказва, че това засяга и  жените, когато живеят с мъже, използващи пестициди в ежедневната си работа.  Те също са предразположени към влошаване на работата на тази важна жлеза.

Друго проучване предупреждава, че 60% от пестицидите, които се използват в наши дни, влияят на щитовидната жлеза и провокират дисбаланс.

Без съмнение, честото или редовно излагане на въздействието на продукти с пестициди е вредно за здравето на човек.  Тук става дума и за хербициди, инсектициди и антимикотици – те също влияят на щитовидната жлеза.

Огнезащитни покрития

Те могат да провокират промени във функцията на щитовидната жлеза.

Всички продукти с огнезащитно покритие, например телевизори и компютри, както и килими и мебели, са вредни за здравето.

Според изследвания директният контакт с такъв тип покрития води до поведенчески проблеми и нарушения в развитието.

Пластмаса

Пластмасата влияе на щитовидната жлеза.

Освен че като цяло оказва негативно въздействие върху тялото, пластмасата се отразява неблагоприятно върху функцията на щитовидната жлеза.

Една от най-големите тревоги, свързани със здравето, е наличието на определен химикал, който се отделя от пластмасовите бутилки. Става дума за антимон, който навлиза в храната и водата.

Учени от Университета в Копенхаген – Дания, са установили, че нивото на антимона, открито в плодовите напитки и соковете, предлагани в магазините в пластмасови бутилки, е 2,5 пъти над нормата.

Също така е доказано, че някои фталати, открити в пластмасовите бутилки, могат да влияят на щитовидната жлеза.

Незалепващи повърхности

Незалепващите повърхности се изготвят от перфлуорооктанова киселина. Този химикал се използва за създаването на тефлон, опаковки за храни и други продукти, които се използват масово в дома на съвременния човек.

Този химикал може да влоши работата на щитовидната жлеза и то дори при умерен контакт. Затова е препоръчително да избягвате употребата на продукти с незалепващо покритие.

Паста за зъби с триклозан

Някои от най-популярните видове пасти на пазара днес съдържат съставка, позната като триклозан. Тази съставка влияе върху работата на щитовидната жлеза. Съответно променя нивото на тестостерона и естрогена. Триклозанът намалява ефикасността на някои антибиотици.

Триклозанът е съставка, която взаимодейства с хормоните, които щитовидната жлеза произвежда. Това нарушава нормалното развитие на репродуктивната система, както и метаболизма.

Антибактериални продукти

Някои антибактериални препарати влияят на щитовидната жлеза

Някои антибактериални сапуни, гелове и лосиони съдържат триклозан.

Той действа като антибиотик. Целта му е да контролира бактерията, която се развива по стъпалата, ръцете, зъбите и други части на тялото. Както споменахме по-горе, триклозанът е опасен за здравето на човека.

Тежки метали

Много химикали, които се използват в дома, съдържат известно количество тежки метали – меркурий, живак и алуминий. Производството на антитела, които да се борят с тях, води до автоимунни нарушения на щитовидната жлеза, например Хашимото или болест на Грейвс.

Соя

Соевите продукти съдържат фитоестрогени. Те могат да повлияят негативно върху производството на пероксидаза.

Когато работата на щитовидната жлеза е възпрепятствана, тялото е неспособно да преработва йода. Съответно се нарушава начинът, по който щитовидната жлеза произвежда всички хормони.

Друга вреда, която соевите продукти нанасят, се дължи на генетичното й модифициране. Това също влошава здравословното състояние на човека.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.