7-те най-подходящи храни за повишаване на тромбоцитите в кръвта
Тромбоцитите са малки фрагменти от клетките пренасящи кръвта. Задачата им е да съсирват кръвта, за да могат да зарастват раните, както и да спират кръвотечението.
Тромбоцитите се образуват в костния мозък и възстановяват увредените кръвоносни съдове, предпазват ви от силна кръвозагуба, когато се нараните.
Те имат малки торбички във вътрешността си наречени гранули. Освобождават химически вещества привличащи другите тромбоцити към мястото на нараняването и образуват така наречената шапка.
Те играят важна роля за контролирането на кръвоизливите. Затова наличието им в кръвта е жизненоважно за всеки човек.
Проблемът се състои в това, че някои болести засягат функционирането на тромбоцитите. Това може да се дължи на повишеното или намаленото им образуване или защото не изпълняват функциите си.
В резултат на това се стига до хронични проблеми със състава на кръвта и разбира се до повишен риск от сериозни кръвозагуби.
Най-важното е да бъде направен анализ на кръвта ви от специалист и проблемът да бъде лекуван, защото в противен случай ще доведе до по-сериозни усложнения и проблеми със здравето ви.
Освен това е добре да включите определени храни в менюто си, които ще ви помогнат да регулирате количеството на тромбоцитите в кръвта си.
Ето за кои храни става дума!
1.Тиква
Тиквата, включително и семките й, съдържат аминокиселини и важни минерали, спомагащи образуването на тромбоцитите.
Редовната консумация на тиква подобрява способността на организма да усвоява протеините и витамин A, хранителни вещества играещи важна роля в образуването на тези малки клетки.
Освен това заради мощните си антиоксиданти тиквата е страхотно средство за контролиране на вредното въздействие на токсините и свободните радикали.
Препоръчваме и: Горчива тиква: това растение може да лекува рак и диабет
2.Цитрусови плодове за тромбоцитите
Умерената консумация на цитрусови плодове спомага избягването на проблемите със състава на кръвта ви.
Те съдържат витамин С, важно вещество повишаващо количеството на тромбоцитите в кръвта.
Усвояването му укрепва имунната система. Така повишавайки образуването на антитела се понижава риска от увреждане на тези клетки.
3.Цариградско грозде
Въпреки че е екзотичен плод и не е толкова популярно, цариградското грозде е част от храните, подобряващи здравето на имунната система и състава на кръвта.
То съдържа витамини A и C. Те спомагат образуването на тромбоцити, защитаващи организма.
Високото му съдържание на антиоксиданти намалява въздействието на оксидативния стрес и намалява риска от появата на хронични заболявания, свързани с понижаването на този вид кръвни клетки.
4.Сок от алое вера
Сокът от алое вера е продукт с много приложения. От векове се използва за подобряване на здравето.
Благодарение на важните витамини и минерали, които съдържа той е чудесно средство за пречистване и грижа за кръвните клетки.
Хранителните му вещества контролират вредното въздействие на токсините и опасните вируси и бактерии и така се грижат за тромбоцитите.
Така се избягва разреждането на кръвта и се оптимизира използването на хранителните вещества при нараняване на кръвоносните съдове
5.Спанак
Спанакът е част от групата на зеленолистните зеленчуци със стотици полезни качества за организма.
В този случай спанакът е полезен, защото съдържа значително количество витамин K и протеини. Те играят важна роля в образуването на тромбоцитите, предотвратяващи появата на кръвоизливи в случай на нараняване.
Натуралният му сок значително повишава образуването на тези микроклетки, като същевременно оптимизира преноса на кръв през вените.
6.Папая
Вътрешността на папаята и листата й са полезно допълнение към лечението на заболявания, засягащи функционирането на тромбоцитите.
Сокът от този плод спомага регулирането на количеството на кръвните клетки, което предотвратява появата на хронични заболявания .
Въпреки че не е панацея, консумацията на папая спомага образуването на тромбоцитите.
7.Червено цвекло
Червеното цвекло е богато на антиоксиданти, предотвратяващи понижаването на количеството на тромбоцитите причинено от свободните радикали.
Съдържанието му на витамини A, C и K, както и на минерали, спомага пречистването на кръвта и намалява увреждането на кръвоносните съдове.
Под формата на сок укрепва имунната система и предотвратява появата на проблеми със състава на кръвта и кръвообращението.
Въпреки че лечението на проблемите с тромбоцитите варира в зависимост от причината, довела до появата им, консумирането на тези храни подобрява цялостното здравословно състояние. Най-добре е да ги консумирате под лекарско наблюдение, тъй като той е запознат с лечението и режима ви .
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Current Dietary Guidelines. (s. f.). Food Sources of Iron. Consultado el 18 de agosto de 2024. https://www.dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials/food-sources-select-nutrients/food-sources-iron
- Choudhary, A. K. (2022). Aspartame and Platelets in Type II Diabetic Patients. European Journal of Medical and Health Sciences, 4(3), 52-56. https://www.ejmed.org/index.php/ejmed/article/view/1306/797
- Eisa, M. S., Al‐Tikrity, M. A., Babikikir, M. M., & Yassin, M. A. (2021). Thrombocytopenia secondary to iron deficiency anemia responding to iron therapy. Clinical Case Reports, 9(7). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.3983
- Hosseinzadeh, A., Bagherifard, A., Koosha, F., Amiri, S., Karimi-Behnagh, A., Reiter, R. J., & Mehrzadi, S. (2022). Melatonin effect on platelets and coagulation: Implications for a prophylactic indication in COVID-19. Life Sciences, 307, 120866. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320522005665
- Moroi, M. K., Loloi, J., & Songdej, N. (2020). Cranberry supplementation as a cause of major intraoperative bleeding during vascular surgery due to aspirin-like platelet inhibition. Blood Coagulation & Fibrinolysis, 31(6), 402–404. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32398461/
- Ranasinghe, P., Ranasinghe, P., Abeysekera, W. K. M., Premakumara, G. S., Perera, Y. S., Gurugama, P., & Gunatilake, S. B. (2012). In vitro erythrocyte membrane stabilization properties of Carica papaya L. leaf extracts. Pharmacognosy Research, 4(4), 196. https://www.phcogres.com/article/2012/4/4/1041030974-8490102261
- Silczuk, A., & Habrat, B. (2020). Alcohol-induced thrombocytopenia: Current review. Alcohol, 86, 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832920301804
- Winter F. D., Jr (2015). Immune thrombocytopenia associated with consumption of tonic water. Proceedings, 28(2), 213–216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365124/
- White N. D. (2022). Vitamin B12 and Plant-Predominant Diets. American Journal of Lifestyle Medicine, 16(3), 295–297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189588/
- Zhang, X., Gu, S., You, L., Xu, Y., Zhou, D., Chen, Y., … & Qian, W. (2020). Gut microbiome and metabolome were altered and strongly associated with platelet count in adult patients with primary immune thrombocytopenia. Frontiers in Microbiology, 11, 1550. https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2020.01550/full