7 средства срещу мазоли по краката

Първото ни предложение е да приготвите 1/2 глава лук, която да втривате в засегнатите зони всяка вечер преди лягане
7 средства срещу мазоли по краката
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Стъпалата са онази част от човешкото тяло, която поема цялата му тежест. Често се случва да не им отделяме необходимото внимание и като резултат се образуват мазоли по краката. Появата им влияе неблагоприятно върху изпълнението на ежедневните задачи, а през топлите месеци на годината възпира от носенето на отворени обувки заради неприятния вид на краката.

Както полагате грижи за кожата на лицето си, така би следвало да се грижите и за краката си. В противен случай знаците на недостатъчна грижа ще започнат да се проявяват. В днешния материал ще ви научим как да приготвяте у дома средства срещу мазоли по краката. Те не само премахнат неприятното загрубяване на кожата, но и ги правят по-красиви и облекчават болезнените усещания.

Защо се образуват мазоли по краката?

След дълъг работен ден краката наистина са уморени. Носенето на високи токчета, отсъствието на чорапи, сухите климатични условия, липсата на ексфолиране, тесните обувки или пък самото продължително носене на обувки, а също така и потенето… всички тези фактори причиняват проблеми на стъпалата.

Мазолите по краката се формират в различни части на стъпалата, най-вече по петите, страничните зони на големия пръст и кутрето или пък върховете на пръстите. В началото мазолите могат да провокират у вас раздразнение, но ако в този момент не реагирате адекватно, те стават силно болезнени. Няма нужда да ви казваме какъв дискомфорт ще изпитвате.

Ако сте страдали от мазоли по краката, излишно е да споменаваме колко непоносимо може да бъде усещането. Те ви пречат да носите обувки, причиняват ви болка, която трае по цял ден и ви уморяват. В крайна сметка настроението силно се влошава, заедно с него – и продуктивността ви.

Още причини за появата на мазоли по краката

Ако имате щастието да не сте имали мазоли по краката, браво на вас! Важно е да започнете още сега да вземате превантивни мерки – редовно овлажнявайте стъпалата си всеки път, след като се изкъпете или вземете вана. Веднъж седмично масажирайте стъпалата си с няколко капки зехтин или вазелин. Масажът спомага за проникването на ценните вещества дълбоко в кожата. Уверете се, че носите удобни обувки, които нито са ви широки, нито са ви тесни. Ако обувките ви са нови, сложете бинт на онези места, където обичайно се образуват мазоли. Друг начин да избегнете мазолите е първите пъти да носите обувките само няколко часа.

мазоли по краката

Отлична практика е да събуете обувките и чорапите си, когато се приберете след работа. След това потопете стъпалата си в купа с топла вода и билки, например лайка. Така ще им помогнете да отпочинат (а ароматът на самата билка ще отпусне самите вас).

Ако вече имате мазоли по стъпалата, сприятелете се с популярната пемза. Използвайте я внимателно и не търкайте засегнатите зони, ако ви боли. Винаги се опитвайте да използвате пемзата в края на вземането на душ, когато кожата е вече съвсем мека. Можете да използвате и пила, за да премахнете твърдите кожни образувания от петите, свода и между пръстите. Препоръчително е процедурата да продължи не повече от 3 минути. Винаги нанасяйте овлажняващ крем след нея. Запомнете, че носенето на удобни обувки и адекватните реакции при появата на симптом за дискомфорт са ключови за правилната грижа за стъпалата.

Домашни средства срещу мазоли по краката

Освен използване на пемза за почистване на стъпалата, можете да използвате редица други продукти. Мазолите се характеризират с това, че могат да бъдат дълбоки и болезнени, когато стъпвате върху тях. Обърнете внимание на следните домашни средства:

Рецепта №1 срещу мазоли

Съставки:

 • ½ глава лук

Начин на приготвяне

Необходима ви е 1/2 глава лук, с която да намажете засегнатите зони на краката. Повтаряйте процедурата всяка вечер, преди да си легнете. Не е необходимо след това да изплаквате краката – просто оставете сока от лука да засъхне на кожата ви. Сложете си чифт чорапи и легнете да спите. Лукът притежава лечебни и противовъзпалителни свойства, които ще ви облекчат.

Появата на мазоли по краката не само загрозява стъпалата ви.

Рецепта №2 срещу мазоли

Съставки:

 • 1 скилидка чесън
 • 1 супена лъжица зехтин (15 мл.)

Начин на приготвяне

Намачкайте чесъна и добавете към него зехтина. Получената смес използвайте за покриване на мазолите. След това сложете отгоре бинт или подходяща кърпа. Легнете да спите. На сутринта махнете компреса. Не е необходимо да изплаквате кожата. Повтаряйте процедурата ежедневно, докато проблемът се разреши напълно.

Рецепта №3 срещу мазоли

Съставки:

 • 1 шепа стебла и листа мента
 • 1 супена лъжица вода (15 мл.)

Начин на приготвяне

Да имате мента у дома си е богатство, защото тази билка притежава ценни свойства. Вземете една шепа стебла и листа мента. Пасирайте ги с малко вода. Получената паста нанесете директно върху мазолите и покрийте с марля или кърпа. Оставете да действа поне 3 часа.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашни лекове с листа от мента

Рецепта №4 срещу мазоли

Съставки:

 • 1 шепа листа и цветове от невен
 • 1 супена лъжица вода (15 мл.)

Начин на приготвяне

Процедурата е напълно същата, както при ментата. Нанасяйте лечебното средство всяка вечер преди сън.

Рецепта №5 срещу мазоли

Съставки:

 • 1 смокиня

Начин на приготвяне:

Този плод притежава противовъзпалителни свойства и в същото време прави кожата свежа и отпочинала. Препоръчваме ви да правите процедурата вечер преди лягане. Нарежете смокинята на две, извадете пулпата и я нанесете директно върху мазолите. Покрийте с бинт и обуйте чорапи, за да не изцапате спалното бельо. Оставете средството да действа цяла нощ, а на сутринта потопете стъпалата си в топла вода. След това използвайте познатата пемза и накрая нанесете овлажняващ крем.

Рецепта №6 срещу мазоли

Съставки:

Начин на приготвяне:

Направете гъста паста, използвайки содата бикарбонат и водата. Нанесете я върху мазола с кръгови движения, за да ексфолирате кожата. Оставете мазилото да действа от 20 до 30 минути, след това се измийте с топла вода. Накрая използвайте пемза или пила и не забравяйте да намажете стъпалата с овлажняващ крем.

Рецепта № 7 срещу мазоли

масаж срещу мазоли по краката

Съставки:

 • 4 супени лъжици лайка (60 мл.)
 • 1 л. кипнала вода

Начин на приготвяне:

Пригответе чай от лайка и го оставете да поизстине няколко минути. След това накиснете краката си в него, като предварително го изсипете в подходящ съд. Уверете се, че се е охладил достатъчно, защото целта не е да се опарите. Чаят от лайка ще омекоти мазолите и ще ги направи по-лесни за отстраняване с помощта на пемза. Задължително използвайте овлажняващ крем след процедурата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T. Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio. ¿Una panacea?. Interciencia, 30(9), 36-50.
 • N. Bhagyalakshmi, R. Thimmaraju, L. Venkatachalam, K. N. Chidambara Murthy & R. V. Sreedhar (2005) Nutraceutical Applications of Garlic and the Intervention of Biotechnology, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45:7-8, 607-621, DOI: 10.1080/10408390500455508
 • Benvenuti, F., Ferrucci, L., Guralnik, J. M., Gangemi, S., & Baroni, A. (1995). Foot Pain and Disability in Older Persons: An Epidemiologic Survey. Journal of the American Geriatrics Society. https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.1995.tb06092.x
 • Grouios, G. (2004). Corns and calluses in athletes’ feet: A cause for concern. Foot. https://doi.org/10.1016/j.foot.2004.07.005
 • Menz, H. B., & Morris, M. E. (2005). Footwear characteristics and foot problems in older people. Gerontology. https://doi.org/10.1159/000086373

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.