7 невероятни ползи, когато спим голи

Ще се удивите колко полезен може да бъде този навик
7 невероятни ползи, когато спим голи

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Науката сочи, че сънят е основополагащ за доброто здраве. Да се грижим за физическото си състояние, означава да обърнем сериозно внимание и на съня – не става само с диета и тренировки. Когато става дума за спане, учените са установили, че когато спим голи, това ни носи няколко ценни ползи.

Макар спането без дрехи да се възприема като предпоставка предимно за активен сексуален живот, това разбиране е неправилно.

В следващите редове ще поговорим защо е препоръчително да дадем почивка на пижамата си. Оставянето й в чекмеджето води след себе си до положителни ефекти.

Колкото по-малко, толкова по-добре: ползите, когато спим голи

1. По-добра почивка

невероятните ползи от това да спим голи

Независимо колко тънко е облеклото, то ограничава свободата на движенията. Без него от друга страна можете да се движите максимално свободно.

Макар този ефект да е често подценяван, той провокира несъзнателен отговор на тялото ви, който подобрява качеството на съня.

2.Понижава риска от инфекции

Когато спим голи, телесната температура е по-ниска, отколкото когато сме облечени. Като резултат бактериите по-трудно откриват подходяща топла среда, в която да оцеляват и да се размножават.

Затова препоръчваме да спите без дрехи, дори навън да е зима. Чаршафите и одеялата осигуряват достатъчно топлина. Освен това по този начин понижавате риска от излишно затопляне на тялото във време, когато бактериите се радват на оптимални условия на живот.

3. Горят се повече калории

Когато регулацията на температурата на тялото е добра, то се охлажда по начин, който активира хормоните да генерират телесна топлина. По този начин горим повече енергия, а този процес допринася за намаляването на излишните килограми.

В допълнение, пълноценната нощна почивка понижава нивото на тревожност. Както знаете, когато сме подложени на стрес, имаме навика да консумираме повече храна. Оттук логично следва, че когато спим голи, ни се яде по-малко.

4.Поддържа човека млад

 когато спим голи се чувстваме по-млади и жизнени

Както казахме преди малко, ползите от спането без дрехи са пряко свързани с по-ниската телесна температура. Повече от веднъж сме споменавали в блога ни, че студът защитава клетките и забавя процеса на стареене.

Това се дължи на мелатонина, хормон, отговорен за предпазването на клетките от дегенерация. От друга страна по този начин се подобрява качеството на съня.

Процесът е толкова ефикасен, че се определя като „естествено хапче за сън“.

5.Укрепва мускулите и костите

Когато тялото се опитва да регулира температурата си, то „събужда“ хормоналната система, включително хормоните на растежа.

Ползите от спането без дрехи се дължи и на факта, че този хормон подобрява функцията на мускулите и костите.

6.Подобрява циркулацията на кръвта

По-рано споменахме отсъствието на свобода на движенията, а сега ще допълним, че дрехите оказват въздействие върху кръвоносната система, което пряко засяга сърдечно-съдовата система.

В този смисъл можете да възприемете съня като процес на възстановяване на оптималното движение на кръвта.

Препоръчваме ви да прочетете и: Признаци на нарушеното кръвообращение

7.Подобрява самочувствието

когато спим голи самочувствието ни се подобрява

Когато тялото влезе в пряк контакт с чаршафите, нивото на окситоцина, „неврона на любовта“, се повлиява. Като следствие ставате по-чувствителни, независимо дали имате компания в леглото, или не.

Ползите, когато спим голи в леглото, отиват отвъд сексуалната активност, тъй като този навик създава вътрешно усещане за комфорт. Той ни кара да се възприемаме като по-привлекателни. Като резултат сутрин прекрачваме прага на дома по-уверени.

Един трик за засилване на ползите, когато спим голи: вземете душ преди сън  

Причината е проста: различните температури, които тялото усеща, стартират по-рано системата за регулиране на телесната температура.

Сега вече не ви остава нищо друго, освен да опитате! Захвърлете пижамата и опитайте да спите без дрехи – съвсем скоро ще забележите положителни промени в живота си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Benoit, O. (1980). Le sommeil. Enfance. https://doi.org/10.3406/enfan.1980.3399
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. (2012). Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir Bien Para Un Mejor Trabajo Mejora El Rendimiento.
  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.