6 начина да намалим нивата на пикочна киселина

Смесете сока от 1 лимон с 200 мл. вода и изпийте рано сутрин на празен стомах
6 начина да намалим нивата на пикочна киселина

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Завишаването на нивата на пикочна киселина в кръвообращението могат да се дължат на проблем с бъбречната функция.

Ако лекарят ви каже, че нивата на пикочна киселина в организма ви е прекалено високо, обезателно трябва да вземете следните мерки за понижаването му.  Игнорирането на диагнозата на лекаря и проблема като цяло може да доведе до образуване на камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност.

Не се паникьосвайте! В следващите редове ще ви предоставим информация за няколко природни средства за нормализиране на нивата на пикочна киселина.

Ябълков оцет

Той не само прочиства тялото по естествен път, но и елиминира излишното количество пикочна киселина и възстановява нормалния pH на тялото.

Съставки:

  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 чаша вода (200 мл)

Процедура:

Смесете ябълковия оцет с една чаша вода. Консумирайте тази напитка 3 пъти дневно.

Веднъж щом свикнете с вкуса на оцета, ще можете да увеличите дозата до 2 супени лъжици в 1 чаша вода. Не приемайте повече оцет от препоръчаното, тъй като той притежава свойството да понижава нивото на калия в организма.

Лимонов сок

лимоните също помагат за понижаване нивата на пикочна киселина

Лимоновият сок оказва алкализиращ ефект върху тялото. Това го прави отлично природно средство за неутрализиране на нивата на пикочна киселина, които са прекалено завишени.

 В същото време съдържащият се в лимона витамин С стимулира постигането на този ефект. Можете да си набавите витамин С чрез хранителна добавка или да приложите следната рецепта:

Съставки:

  • сокът от един лимон
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Процедура:

Смесете лимоновия сок с водата. Това трябва да бъдете първото нещо, което консумирате рано сутрин на празен стомах.

Горски плодове

Череши, къпини, малини и други представители на горските плодове представляват съюзници в борбата с нивата на пикочна киселина, които са прекалено завишени. Те съдържат определени химикали, които редуцират нивото до оптималното.

Добра идея е да пробвате да разрешите здравословния си проблем чрез тази рецепта:

  • ½ чаша череши на ден в продължение на няколко седмици
  • ¼ чаша черешов сок на ден
  • 1 чаша къпини или ягоди на ден

Сода бикарбонат

нивата на пикочна киселина могат да бъдат намалени с помощта на сода бикарбонат

Содата бикарбонат не само ще ви помогне да понижите нивото на пикочната киселина – тя също така е природно средство за неутрализиране на камъните в бъбреците. Това е добра новина за тези от вас, които за позакъснели с адекватното третиране на диагнозата високо ниво на пикочната киселина.

За да избегнете лекарска намеса, заложете на сода бикарбонат.

Съставки:

  • ½ супена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Процедура:

Разтворете содата бикарбонат в чаша вода. Пийте напитката 4 пъти дневно в продължение на 2 седмици.

Това средство е ефикасно, но не бива да бъде прилагано повече от 2 седмици подред. То не се препоръчва и за хора, които страдат от високо кръвно налягане. Ако сте на възраст над 60 години, съветваме ви да консумирате до 3 чаши от тази напитка дневно.

Зехтин

Повечето масла стават опасни за здравето, когато биват затоплени или пък пренагрети, тъй като водят до разрушаване на витамин Е, който е отговорен за контролирането на нивото на пикочната киселина.

Това правило не ваши при зехтина. Той остава стабилен в процеса на термична обработка, освен това изобилства от витамин Е.

Вода

консумацията на вода помага да се намалят нивата на пикочна киселина в организма

Консумацията на оптимално количество вода всеки ден стимулира тялото да се освобождава от излишната пикочна киселина, а бъбреците – да я извеждат от тялото чрез урината.

Пиенето на вода е много по-добър начин за оптимизиране на нивото на пикочната киселина, отколкото приемането на лекарства. Както знаете, последните съдържат поредица от химикали, които вредят на организма.

Диета, бедна на пурини

Пурините представляват органични съединения на основата на азот, които се трансформират в пикочна киселина, когато се разградят. Съществуват много храни, които са богати на пурини. Обикновено става дума за такива, които съдържат животински протеини.

Прилагаме списък с храни, които да избягвате:

  • Червено месо
  • Черва
  • Риба
  • Домашни птици
  • Бобови храни
  • Мая
  • Гъби
  • Аспарагус
  • Бира

Диета, богата на храни, изобилстващи от фибри и въглехидрати

Храните, които са богати на фибри, могат да понижат нивото на пикочната киселина, като подпомогнат нейното усвояване и извеждане от тялото. Въглехидратните храни, богати на нишесте, също така съдържат по-малко количество пурини.

Най-много фибри се съдържат в тези храни:

  • Ягоди
  • Ябълки
  • Круши
  • Портокали
  • Пълнозърнести храни

Въглехидратните храни, богати на нишесте, са:

Няколко финални препоръки:

Всички изброени до този момент природни средства ще допринесат за здравословното ви състояние като цяло. Ако искате да ускорите процеса на понижаване на нивото на пикочната киселина, не забравяйте:

  • Да ограничите или избягвате консумацията на алкохол, докато нивото на пикочната киселина не се нормализира;
  • Да елиминирате от менюто си храните, които са богати на фруктоза или други изкуствени подсладители;
  • Да започнете да тренирате редовно, за да се предпазите от надебеляване – натрупването на мазнини в тялото стимулира производството на повече пикочна киселина;
  • Да избирате минимално обработени храни. Препоръчваме да консумирате в изобилие пресни плодове и зеленчуци.

Според проф. д-р Панайот Солаков, основател на Клиниката по ревматология в гр. Пловдив, високите нива на пикочната киселина в кръвта, дори и без да водят до възпаление на става, могат да увредят бъбреците. Така съществува опасност да се развие бъбречна калкулоза (натрупване на камъни в бъбреците) или хронична бъбречна недостатъчност. Не подценявайте проблема, вземете мерки още сега!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bjornstad P, Maahs DM, Roncal CA, Snell-Bergeon JK, Shah VN, Milagres T, et al. Role of bicarbonate supplementation on urine uric acid crystals and diabetic tubulopathy in adults with type 1 diabetes. Diabetes, Obes Metab. 2018;
  • P. K, C. B, H. L, P. C. Hydration and gout: Looking at new modes of uric acid management. Arthritis Rheumatol. 2017;
  • Singh JA, Reddy SG, Kundukulam J. Risk factors for gout and prevention: A systematic review of the literature. Current Opinion in Rheumatology. 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.