5 здравословни мазнини, от които не се дебелее
Когато човек реши да спазва диета, която е бедна на калории, в повечето случаи прави една типична грешка – елиминира напълно мазнините от менюто, смятайки, че именно те го карат да дебелее. Вярно е, че съществуват различни типове мазнини. Част от тях вредят на тялото и неумерената им консумация води до качване на излишни килограми. Съществуват обаче и здравословни мазнини, които е препоръчително да присъстват във всяка една диета. Те не водят до надебеляване, а снабдяват организма с ценни хранителни вещества, освен това са свързани с редица ползи, които си струва да не пропускате.
Истината за нискомаслените продукти
Преди да поговорим конкретно за здравословни мазнини, които не водят до качване на килограми, трябва да изясним въпроса с т.нар. нискомаслени или “леки” продукти. Нискомаслените продукти добиха популярност през последните години и много хора започнаха да ги консумират редовно като част от обичайното хранително меню с надеждата, че са по-здравословни. Малцина са потребителите, които са наясно, че този тип продукти съдържат по-малко мазнини, но на тяхно място са добавени повече захар и консерванти, които не са полезни за човешкото здраве. Нискомаслените продукти, които срещаме по лавиците на магазините, не са най-добрият избор, който можете да направите – особено когато искате да отслабнете.
От друга страна, човекът разполага със здравословни мазнини, които са ключови за оптималното функциониране на организма и стимулират процеса на отслабване. Този тип мазнини са отговорни за усвояването на важни мастноразтворими витамини, каквито са витамините А, D, Е и К.
5 здравословни мазнини, от които не се дебелее
Тези 5 здравословни мазнини са идално допълнение към всяка диета и карат човек да се чувства добре. Можете да ги консумирате като алтернатива на всеки друг тип мазнина. Ще откриете, че тези мазнини едновременно допринасят за здравословното състояние и за възвръщането към оптималното телесно тегло.
Кокосово масло
Кокосовото масло е здравословна мазнина с много ползи за човека. Доскоро се смяташе, че това масло е вредно за организма и че съдържа вредни наситени мазнини. Нови изследвания обаче установиха, че наситените мазнини в състава на кокосовото масло са от различен тип в сравнение с тези в животинската мазнина. Мазнините в кокосовото масло са средноверижни триглицериди, които човешкият организъм метаболизира лесно и използва като енергия. Освен това учените разбраха, че кокосовото масло притежава антимикробни, антибактериални и противоракови свойства. То подобрява храносмилането, предпазва от диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система.
Ядки
Ядките са пребогати на хранителни вещества, здравословни мазнини и протеини, което ги прави незаменима част от балансираната диета. Можете спокойно да ги включите в менюто си, когато искате да отслабнете. Този тип храни съдържат алфа-линоленова киселина – тип омега-3 мастна киселина, която е изключително важна за здравето на сърцето. Освен това ядките притежават свойството да контролират нивото на холестерола в кръвта и предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система. Те съдържат аминокиселина, наречена L-аргинин, която укрепва имунната система, подобрява сърдечното здраве и предпазва организма от разболяване. Съдържанието на фибри в ядките подпомага процеса на понижаване на холестерола и захарта в кръвта, докато мощният антиоксидант, какъвто е витамин Е, допълнително укрепва организма.
Авокадо
Този здравословен и вкусен плод е богат на етерични масла и здравословни мазнини, които носят редица ползи за човешкото тяло. Той съдържа много важен антиоксидант – глутатион, който детоксикира тялото, елиминира тежките метали и се бори със свободните радикали. Авокадото също така е ценен източник на фолиева киселина, витамин Е и други важни хранителни вещества.
Вижте още: 5 трика да накарате авокадото да узрее бързо
Семена
Семената са незаменим източник на омега-3 мастни киселини, витамин Е, фибри и протеини. Те съдържат минерали като магнезий, селен и цинк. Всички тези нутриенти подобряват здравето на сърцето и предпазват от развитието на различни заболявания.
Сред най-препоръчителните за редовна консумация семена са:
- Ленено семе
- Чиа/ чия
- Тиквени семки
- Слънчогледови семки
Зехтин
Зехтинът е един от най-добрите приятели на човека, когато става дума за готвене и подобряване на здравословното състояние. Той представлява здравословна мазнина, с която ежедневно можем да приготвяме месо, зеленчуци, салати и дресинги. Зехтинът е известен с високото съдържание на мононаситени мазнини и антиоксиданти, сред които хлорофил, каротеноиди и витамин Е. Свойствата му го правят идеален за справянето с различни здравословни проблеми – например високо кръвно налягане, предпазване от рак, диабет и дори поддържане на здравословно тегло.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Chicca, F., Vale, R., & Vale, B. (2018). Food. In Everyday Lifestyles and Sustainability: The Environmental Impact of Doing the Same Things Differently. https://doi.org/10.1093/cvr/23.5.390
- Covas, M. I. (2007). Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010
- Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
- Carrillo, L. M., Serra, J. D., Álvarez, J. R. M., i Alberich, R. S., & Jiménez, F. P. (2011). Grasas de la dieta y salud cardiovascular. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 31(2), 6-25. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3788237
- Boroujeni, H. K., Sarrsfzadegan, N., Mohammadifard, N., Sajjadi, F., Asgary, S., Maghroon, M., … & Esmailzaded, A. (2012). The relation between dietary intake of vegetable oils and serum lipids and apolipoprotein levels in central Iran. ARYA atherosclerosis, 7(4), 168. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3413086/
- Ballesteros-Vásquez, M. N., Valenzuela-Calvillo, L. S., Artalejo-Ochoa, E., & Robles-Sardin, A. E. (2012). Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria, 27(1), 54-64. http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v27n1/07_revision_06.pdf
- Hicham Berrougui, Souad Ikhlef, Abdelouahed Khalil. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. (2015). ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606102/