5 съвета за лъскава коса

Решете се всеки ден, масажирайте скалпа и изплаквайте с оцет
5 съвета за лъскава коса

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Красивата коса може да бъде къса или дълга, тънка или дебела. Една от неизменните й характеристики обаче е да бъде лъскава. Здравата и лъскава коса излъчва красота и привлекателност. В днешната статия ще споделим няколко ключови момента, когато става дума за подхранване на косата и правилната грижа за нея. Обещаваме, че само за няколко дни косата ще възвърне своя естествен блясък.

Решете се всеки ден за лъскава коса

Възможно е баба ви да ви е казвала, че трябва да разрешите косата си 100 пъти, преди да легнете да спите.

Днес този съвет звучи като увод на вълшебна приказка, но тази стара практика има логично научно обяснение. Когато решите косата често и внимателно, стимулирате циркулацията на скалпа и се разнасят мазнините, които той секретира. По този начин косата се овлажнява и става изключително приятна на допир.

Препоръчително е да използвате четка с естествен косъм, за да постигнете желания резултат. Тя е полезна за скалпа и създава комфортно и отпускащо усещане.

Започнете да решите косата по посока от челото към тила, след това от тила нагоре. Ще забележите колко е приятно.

Необходими са само 2 минути дневно, за да разрешите добре косата. Съвсем скоро ще забележите положителния резултат.

Решете се всеки ден за лъскава коса

Масажирайте скалпа

Масажирането на скалпа е изключително полезно и допринася за здравата и лъскава коса. То представлява друг достъпен начин да подобрите циркулацията на кръвта и да подхраните скалпа в дълбочина – той често страда най-много от стреса, на който сте изложени всеки ден.

Притиснете върховете на пръстите към главата си. Движете ги, образувайки малки кръгове. Упражнете лек натиск.

Започнете процедурата в зоната около челото. След това бавно се придвижвайте назад и надолу към врата.

Можете да масажирате скалпа по всяко време на деня – особено в онези моменти, когато усещате напрежение в главата. Масажът е идеална алтернатива, когато не разполагате с четка за коса.

масажирайте скалпа за лъскава коса

Използвайте кокосово масло

 • Без съмнение растителните масла хидратират косата по естествен път без употребата на химикалите, които обикновено присъстват в състава на съвременните шампоани и балсами (обещаващи резултати в най-кратък срок).
 • Проблемът при растителните масла е, че те могат да направят косата да изглежда мазна и занемарена заради високото си съдържание на мазнини.
 • Решението е да използвате кокосово масло, тъй като, въпреки своята мазна текстура, то бързо се абсорбира от косъма и регулира процеса на секреция на себум.
 • Можете да нанасяте кокосовото масло преди или след измиване на косата. Важно е да го нанасяте от средата на косъма до неговия връх.
 • Необходимо е изключително малко количество кокосово масло.
 • След това срешете косата, така че маслото да се разпредели равномерно.
лъскава коса с кокосово масло

Изплаквайте косата с оцет

Друг полезен трик, който можете да изпълните у дома, включва оцет като алтернатива на балсама. Оцетът не само ще направи косата по-лъскава, но и ще я подхрани. Той притежава свойството да регулира нивото на pH, което често се променя поради съдържанието на химикали в обичайните продукти за грижа за косата.

Необходими са 1 част ябълков оцет и 3 части вода. Навлажнете косата с получения разтвор. Оставете го да действа за минута, преди да изплакнете.

Не се притеснявайте, че косата ще мирише на оцет. Той ще се изпари в момента, в който косата изсъхне. Ако все пак ароматът ви притеснява, добавете към разтвора няколко капки етерично масло по ваш избор.

Консумирайте здравословни мазнини

лъскава коса с авокадо

Здравословното хранене допринася за това, да имате лъскава коса. Мазнините са ключови за успеха, но е важно какъв е техният произход. Видът на мазнините определя какви нутриенти ще получат косата и кожата.

Кои мазнини са препоръчителни?

 • Растителните масла, които са студенопресовани: зехтин, кокосово масло, ленено масло, пшеничен зародиш, слънчогледово олио и др.
 • Ядки
 • Семена
 • Авокадо
 • Яйчен жълтък
 • Риба
 • Кисело мляко

Не забравяйте да консумирате достатъчно вода ежедневно, особено сутрин. Здравата коса е свързана със здравето на бъбреците. Когато консумирате вода, тя лекува тялото отвътре.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.