5 домашни средства в борбата с въшките

Розмаринът прочиства в дълбочина, укрепва косата и стимулира растежа
5 домашни средства в борбата с въшките

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въшките – тази ужасна напаст! Те се хранят с човешка кръв, за да оцелеят, и преимуществено предпочитат да атакуват деца. Борбата с въшките може да бъде продължителна и изморителна, когато не знаем как да ги третираме. Именно този проблем ще разрешим днес.

Въшките са тип зараза, която обикновено се развива в пренаселена среда, където е понижена хигиената. Те са способни да скачат от човек на човек при пряк контакт. Неприятната истина е, че всеки човек е изложен на риск от заразяване и от развъждане на въшки – ако не в собствения си дом, то навън.

Въшките не представляват сериозен здравословен проблем за човека, но са неприятни и могат да предизвикат дискомфорт – интензивен сърбеж по главата, раздразнение на кожата и дори бактериална инфекция. За щастие съществуват много доказани домашни средства за борба с въшките. Те служат и като превенция и могат да ви предпазят от нежеланите “гости” за цял живот.

Защо да предпочетем домашните средства в борбата с въшките?

Домашните средства са сред най-ефикасните алтернативи за справяне с въшките, тъй като не провокират странични ефекти и са напълно безопасни. Вярно е, че съществуват многобройни шампоани и средства за елиминиране на въшките, но този тип продукти често съдържат токсични съставки, които вредят на здравето на човека и могат да предизвикат кожни раздразнения. Всъщност много от тези продукти вървят с предупредителен етикет, на който пише, че водят до нежелани странични ефекти, ако се прилагат за по-дълъг от препоръчителния период.

Справянето с въшките посредством домашни средства е здравословен и ефикасен вариант, тъй като улеснява процеса на елиминиране на гнидите. От вас се желае да бъдете постоянни в прилагането на средствата и резултатите ще бъдат налице. 

Майонеза и винен оцет

Майонеза

Майонезата и оцетът са два съюзника в борбата с въшките и гнидите. Това средство е наистина специално, тъй като помага за отстраняването на заразата и освен това прави косата по-бляскава и хидратирана.

Какво да направите?

Смесете в съотношение 2:1 майонеза и оцет в подходящ съд. Добавете към сместа няколко капки етерично масло от чаено дърво. Разбъркайте всички съставки добре и нанесете получената паста върху целия скалп и косата. Оставете средството да действа за около 2 часа, след това изплакнете с топла вода. Накрая разрешете косата си със специален гребен срещу гниди.

Отвара от евкалипт

Ароматът на евкалипта може да бъде изключително неприятен за въшките. Освен това действа в мига, в който въшките попаднат в пряк контакт с него.

Какво да направите?

Кипнете около литър вода, добавете към нея листа евкалипт. Оставете сместа да престои 15 минути, след това нанесете отварата върху косата и скалпа. Премахнете въшките с помощта на специален гребен.

Ябълков оцет

Оцет в борбата с въшките

Този продукт е лесен за намиране и изключително мощен съюзник в борбата с неприятните въшки. Имайте предвид, че ако са налице много въшки или пък са прекалено големи, той може да не окаже желания ефект. Въпреки този риск, нанасянето на ябълков оцет върху косата и скалпа значително ще намали популацията.

Какво да направите?

Смесете гореща вода с ябълков оцет в съотношение 1:1. Нанесете върху суха коса.

Смес с масла

Следващото средство съдържа няколко етерични масла, които ще ви помогнат успешно да се справите с въшките. То прави косата хлъзгава и заедно с това я подхранва. Можете да направите комбинация от кокосово масло, масло от жасмин, здравец и друго растение. След като разполагате с готовата смес, нанесете я върху скалпа и косата. Оставете средството да действа поне 30 минути. Ще забележите колко по-лесно се отстраняват въшките и гнидите от косата с помощта на специален гребен.

Отвара с розмарин

Розмарин

Розмаринът е една от най-полезните билки, когато става дума за здравето на косата. Той прочиства в дълбочина, укрепва косата и стимулира растежа й. Това растение е отлично за борбата с въшките.

Искате ли да научите повече? Прочетете: Лечебни средства с розмарин за кръвообращението

Какво да направите?

Необходимо е да приготвите отвара от розмарин. Кипнете вода и сложете в нея сушени листа розмарин. Щом се охлади, нанесете я върху косата и скалпа. Подобно на гореописаните случаи, добре е да използвате специален гребен, за да отстраните по-лесно въшките и гнидите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Toloza, A. C., Lucía, A., Zerba, E., Masuh, H., & Picollo, M. I. (2010). Eucalyptus essential oil toxicity against permethrin-resistant Pediculus humanus capitis (Phthiraptera: Pediculidae). Parasitology Research. https://doi.org/10.1007/s00436-009-1676-6

  • Priestley, C. M., Burgess, I. F., & Williamson, E. M. (2006). Lethality of essential oil constituents towards the human louse, Pediculus humanus, and its eggs. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.04.005

  • Veal, L. (1996). The potential effectiveness of essential oils as a treatment for headlice, Pediculus humanus capitis. Complementary Therapies in Nursing & Midwifery. https://doi.org/10.1016/S1353-6117(96)80083-7


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.