5 домашни средства срещу витилиго

Глината съдържа мед, който помага за възстановяването на кожната пигментация
5 домашни средства срещу витилиго

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В тази статия ще ви покажем 5 домашни средства срещу витилиго. Какво представлява тази болест и кои са тези методи?

Витилиго се наблюдава, когато клетките на човешката кожа изгубят своята нормална пигментация. Като резултат се появяват светли участъци кожа, които са ясно различими. Обикновено засегнати са ръцете, стомахът, лицето или вратът.

В някои случаи витилигото може да се появи във вътрешността на устата, в носната кухина, около гениталиите и дори в ретината на окото. Това нарушение основно засяга кожата, но е препоръчително да бъде третирано и чрез емоционална поддръжка от страна на околните, тъй като често провокира понижаване на самооценката на човека.

Какво предизвиква появата на витилиго?

Към днешна дата учените не са наясно с точните причини за появата на витилиго. Някои предполагат, че става дума за нарушение на имунната система, провокиращо развитието на антитела, които атакуват пигментацията на кожните клетки.

Меланоцитите – клетките, които са отговорни за характерния цвят на кожата, се увреждат или просто умират, а това води до появата на специфичните бели участъци кожа в различни части на тялото.

Учените са единодушни за едно – повечето случаи на витилиго са свързани с гените. Става дума за състояние, за което не съществува лекарство, но симптомите могат да бъдат третирани с цел подобряване на качеството на живота на пациента.

средства срещу витилиго

Препоръки при витилиго

Хората с витилиго трябва да бъдат изключително внимателни по отношение на кожата си. Светлите участъци кожа са много нежни и чувствителни.

Слънцезащита

Изключително важно е да защитите кожата от вредните ултрачервени слънчеви лъчи, като използвате качествен слънцезащитен крем. Нанасяйте го щедро върху цялата кожа поне половин час, преди да излезете на слънце.

Можете също така да носите шапка, слънчеви очила и защитно облекло, което да покрива кожата. Препоръчително е да избягвате излагането на слънце по време на най-рисковите часове от деня. Хората с витилиго по-лесно изгарят, което допълнително влошава проблема.

Избягвайте татуировките

Технологията на татуиране, позната като микропигментация, често се използва от хората с витилиго за прикриване на светлите участъци кожа. Трябва да знаете, че тази практика не е препоръчителна, тъй като рискувате да провокирате прогресиране на състоянието. Възможна е появата на нови петна.

Натурални средства срещу витилиго

Някои натурални продукти се отразяват добре върху състоянието на кожата, като забавят прогресирането на витилигото.

Ефикасността им е различна при всеки човек. Освен това, за да се получи желаният резултат, е необходимо да проявите търпение и постоянство.

Папая
папая

Този плод съдържа нутриенти, които съживяват меланоцитите, произвеждащи меланин. Папаята представлява евтино решение, което трябва да прилагате често, когато искате да постигнете оптимален резултат.

Какво да направите?

 • Използвайте резен папая. Намачкайте го и нанесете получената паста директно върху засегнатата кожа. Оставете пастата да действа, докато изсъхне. Повтарете процедурата 2 пъти за максимален резултат.
 • За да ускорите процеса, можете паралелно да консумирате сок от папая.

Червена глина

Глината съдържа мед, който помага за възстановяването на кожната пигментация. Освен това подобрява кръвообращението и допринася за подобряване на вида на кожата.

Какво да направите?

 • Смесете 2 супени лъжици червена глина с малко екстракт от джинджифил. Нанесете получената паста върху засегнатата от витилиго кожа. Оставете да действа 15 минути.
Куркумата като едно от домашните средства срещу витилиго
куркума

Тази подправка може да бъде много полезна за кожата. Тя стимулира възстановяването на пигментацията по естествен път.

Съставки:

Какво да направите?

 • Смесете всички съставки в буркан. Съхранявайте го в хладилник и консумирайте по 2 чаени лъжици преди всяко хранене.
 • Друг начин да извлечете полза от куркумата е като приготвите чай от нея. Нанесете течността върху кожата.
Водна леща

Това е малко водно растение, което често расте в езера. Представлява ефикасно натурално средство за редуциране на вида на витилигото. За нещастие може да бъде трудно за намиране.

Какво да направите?

 • Смелете растението и го направете на паста. След това добавете 1 чаена лъжица пчелен мед. Консумирайте по 1 супена лъжица 2 пъти дневно след хранене.
Джинджифила като едно от домашните средства срещу витилиго
джинджифил

Джинджифилът се радва на голяма популярност заради многобройните лечебни ползи за човека. Можете да го използвате за третиране на витилиго, тъй като притежава способността да подобрява кръвообращението.

Съставки:

 • 1 пресен корен джинджифил
 • 1 чаена лъжица синапено масло
 • Щипка мляна куркума

Какво да направите?

 • Рендосайте джинджифиловия корен и ги смесете със синапеното масло и куркумата. Нанесете получената паста директно върху засегнатата кожа. Оставете я да действа 20 минути.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
 • Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
 • Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.