4 супи срещу настинка
Супите не са просто средство, което може да ни сгрее в студените месеци. Ако подберете правилните съставки, една супа може да се превърне в истински лечебен еликсир срещу настинка, да намали усещането за умора и да изведе от дихателните ви пътища излишния секрет.
Предлагаме ви четири рецепти за супи – подберете тези от тях, които най ви допадат.Когато навън е студено, една топла супа на трапезата винаги е чудесна идея. Вкусната течност е особено желана в моменти, когато се чувстваме зле, простудили сме се или пък общото ни състояние е влошено. В такива ситуации супата може да се окаже най-добрият избор за хапване, а когато съумеете да подберете правилните съставки, тя се превръща в източник на витамини и минерали, от които тялото ви ще се почувства по-добре.
Тази статия ще ви запознае с 4 отлични рецепти – те са здравословни и вкусни, ще ви предпазят от настинка и ще облекчат характерни симптоми като треска, хрема, силна умора и усещане за слабост.
Лучена супа срещу настинка
Лучената супа е класика. Можете да си я поръчате и в ресторант, но ние ви предлагаме изпитана домашна рецепта, по която ще направите лука по-лесно усвоим. Както знаете, той съдържа ценни вещества, които извеждат от тялото излишния секрет и токсините.
По желание можете да добавите щипка лют червен пипер. В малки количества той сгрява тялото и елиминира излишния секрет.
Нарежете лука и го запържете в малко мазнина в подходящ съд. Разбъркайте добре и подправете със сол. След това покрийте съда, за да може водата от лука да се изпари.
За да направите супата по-кремообразна, можете да я пасирате.
Препоръчително е да я консумирате гореща.
Прочетете и това: Лучена супа за бъбреците
Един съвет, изпитан във времето: ако се оплаквате от силна хрема, сложете половин глава лук до възглавницата си, докато спите. На следната сутрин ще забележите, че състоянието ви се е подобрило.
Супа с чесън, просо и водорасли
Следващото ни предложение е супа, която омайва с приятен аромат и изключително силни лечебни свойства.
Чесънът е естествен антибиотик, който повишава съпротивителните сили на тялото.
Просото, на свой ред, представлява зърнена храна, която неутрализира киселините в тялото. Усвояването му е лесно и спомага за нормализиране на киселинността – състояние, което се наблюдава, когато сме болни.
Водораслите предлагат изобилие от минерали, които преборват силната умора и чувството за слабост, характерни за настинките. Когато избирате водорасли, разполагате с различни възможности за избор: нори, уакаме или пък морски спагети.
Вземете няколко скилидки чесън и ги запържете в подходящ съд в малко мазнина. Добавете две чаши бульон, две супени лъжици просо и водораслите.
Оставете продуктите да се готвят в продължение на 45 минути.
Супа от целина, моркови и джинджифил
Тези три съставки извеждат токсините от тялото, прочистват организма и са способни да потушат симптомите на състояния като настинка и треска. Препоръчваме ви тази топла супа не само за моментите, в които вече сте настинали, но и тогава, когато преценявате, че сте премръзнали в студа навън и хремата ви е в кърпа вързана.
Нарежете целината и морковите на малки парченца. Сгответе ги в чаша и половина вода с щипка сол.
Добавете две парчета пресен джинджифил или половин чаена лъжица джинджифил на прах.
Хубавото на тази супа е, че е много лека. Можете да я консумирате в продължение на целия ден, леко посръбвайки от купичка или чаша. Ако искате да направите супата по-гъста, добавете ориз или пък овесени ядки.
Супа с яйца и мащерка
Представяме ви едно старо средство за лечение на настинка. Това е традиционна рецепта, характерна за района на Каталуния, където местните я сервират в съчетание с говеждо месо, хляб и сирене.
Ние обаче не възнамеряваме да използва всички съставки от оригиналната рецепта, тъй като целта ни е да си направим възможно най-леката супа, която организмът ни може без проблеми да храносмила.
Мащерката е прекрасна билка, която, освен кулинарни достойнства, притежава и лечебни свойства. Добавянето й към всяко едно ястие гарантира апетитен аромат. Ако сте настинали, мащерката ще повиши съпротивителните сили на тялото ви. Тя се бори активно с бактериите и може да облекчи кашлицата ви.
Запържете скилидка чесън и половин лук. Добавете към тях зеленчуци по избор – можете да избирате между зеле, моркови, ряпа и др. Налейте към съставките две чаши зеленчуков бульон и посипете с няколко стръка прясна или сушена мащерка. Когато всичко е добре сготвено, можете да добавите едно сурово яйце и да разбъркате. Яйцето прави супата по-плътна и апетитна.
Последната рецепта, която ви представихме, ще ви помогне да възвърнете настроението и тонуса на тялото си. Ако имате желание да хапнете още по-добре, съчетайте топлата супа с печена филия хляб и сирене.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Argente, H. A., y Álvarez, M. E. (2005). Semiología médica: Fisiopatología, semiotecnia y propedeútica. Enseñanza basada en el paciente. Madrid: Médica Panamericana.
- Canning, B. J.; Chang, A. B.; Bolser, D. C.; Smith, J. A.; Mazzone, S. B., and McGarvey, L. (2014). “Anatomy and Neurophysiology of Cough”, American College of Chest Physicians, 146 (6): 1633-1648.
- Font i Quer, P. (2003). Plantas medicinales. El Dioscórides renovado. Barcelona: Península.
- Thomas, D. (2002). Seaweeds. London: Natural History Museum.