4 приложения на чесън за лечение на хипертония
Страдате ли от хипертония? Или имате близък член на семейството, който се оплаква от проблеми с кръвното налягане? На първо място, винаги трябва да следвате съветите на лекуващия лекар. На второ място, важно е да разберете, че е необходимо да промените навиците си. По-добро хранене, ограничена консумация на сол, захар и наситени мазнини, както и извършването на някои упражнения всеки ден несъмнено са отлични начини за лечение на хипертония. Освен тях съществува и един домашен лек, който си струва да имате предвид – чесън.
Знаете ли, че чесънът е един от тези природни ресурси, които много проучвания сочат за отличен защитник за здравето на сърцето? Със сигурност това е така. Благодарение на свойствата на чесъна можете да намалите нивото на лошия холестерол (LDL) и да регулирате кръвното налягане.
Ще ви покажем 4 ефикасни начина за постигане на това.
1. Чеснова сол за ястията помага при лечение на хипертония
Алицинът е лекарствен ензим, наличен в чесъна, който осигурява най-добра полза за здравето на сърцето. Също така е интересно да се знае, че чесънът е бил медикамент, ежедневно използван от древните гърци и римляни, за да лекува болести и укрепи сърцето.
Да не забравяме също, че чесънът е един от най-добрите естествени антибиотици, които съществуват, и че е основната храна в средиземноморската диета, която се счита за най-здравословният модел на хранене в света. Ако тази диета е толкова здравословна, това е така, защото ограничава употребата на сол и използва главно здравословни мазнини като зехтин.
Искате ли да разберете как да елиминирате напълно солта от ястията, като я заместите с “чеснова сол?” Вижте как:
Съставки за приготовление на чеснова сол
- 6 цели чеснови глави
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
Приготовление
- Много е лесно. Най-напред обелете скилидките чесън и ги задушете в тиган със зехтин. След като придобият златист цвят, изключите котлона. Внимавайте да не загорят!
- След това прецедете зехтина, така че чесънът да не задържа влага, но да останат хрупкави, и ги поставете в стъклен буркан. Всеки път, когато имате нужда от малко гарнитура, за да направите ястията по-вкусни, трябва само да настържете малко от този чесън и да го добавите към ястието. Ще се уверите колко невероятен привкус придава!
2. Консумирайте чесън на празен стомах
Често сме говорили по различни поводи за прекрасните ползи от консумацията на чесън на празен стомах. Това е чудесен начин за регулиране на кръвното налягане и за борба с редица заболявания. Той може да детоксикира черния дроб, да се пребори с физическата умора, да предотврати инфекции… Как да устоите на всички тези прекрасни ползи?
Как да използваме чесън, за да се преборим с високото кръвно налягане и излекуваме хипертония?
- Идеалният вариант е да се консумират 2 скилидки чесън на празен стомах – веднага след ставане сутрин, заедно с чаша вода.
- Възможно е това лекарство да изглежда малко по-силно, но ако се замислите за всички предимства на този сутрешен обичай, си струва усилията, а резултатите ще забележите само за 20 дни.
- Ако се притеснявате за лошата миризма, която ще остане, просто пийте малко лимонов сок или дъвчете листа мента. Миризмата ще изчезне почти веднага!
3. Чесън, маринован в зехтин
Можем да ви уверим, че е невероятно вкусен. Малко чесън, маринован в зехтин, е древно лекарство, което може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане по много прост начин. Нека не забравяме, че чесънът, маринован в зехтин, също е много вкусна и оригинална кулинарна добавка.
Какво е необходимо?
- 20 глави чесън, обелени
- 1 л. зехтин екстра върджин
- Стъклен буркан
Как да го приготвим?
Обелете първо скилидките чесън и ги разделете на две. Напълнете със зехтин буркана и добавете 20-те глави чесън, които са чисти и нарязани наполовина.
Оставете всичко да престои в продължение на най-малко 3 седмици, преди да започнете да използвате този зехтин или чесъна. Един отличен начин да се възползвате от предимствата на това лекарство, за да помогнете за лечение на хипертония, е да го посипете върху 2 филии хляб и хапвате всеки ден. Също така се препоръчва да се ядат 2 скилидки чесън всеки ден.
4. Чай от чесън за лечение на хипертония
Невероятно вкусен! Чаят от чесън е друго древно лечебно средство, много полезно за здравето на сърцето, отслабване, борба с инфекциите и забавяне на преждевременно стареене – всичко това благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.
Вижте и: Лечебни растения при хипертония
Би било много полезно да пиете този чай на гладно или 20 минути след обяда. Ако изберете да ядете 2 скилидки чесън на гладно, след това можете да пиете вкусния чай следобед. И двата метода са ефикасни за лечение на хипертония. Вижте как да го приготвите:
Съставки
- 1 скилидка чесън
- 1 чаша вода
- Малко настърган джинджифил
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 супена лъжица мед
Приготовление
- Загрейте чаша с вода. След като започне да ври, добавете скилидката чесън (която преди това сте намачкали), настъргания джинджифил и супената лъжица мед. Разбъркайте добре и оставете да ври за около 20 минути. След това прецедете съдържанието и изпийте отварата.
- Следваща стъпка? Добавете лимонов сок. Толкова е вкусно!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutr Res Pract. 2014 Dec;8(6):644-54.
- Rivlin RS. Historical perspective on the use of garlic. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):951S-4S.
- Matsutomo T. Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1479-1484.
- Luis D, Aller R. Ajo y riesgo cardiovascular. An. Med. Interna (Madrid). 2008;25(5):237-240.
- Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.