3 бульона за детоксикация на черния дроб

Джинджифилът ще смели мазнините, а броколите и карфиолът ще предотвратят растежа на ракови клетки
3 бульона за детоксикация на черния дроб

Последна актуализация: 28 декември, 2018

Здравият черен дроб е една от предпоставките за цялостното здраве и благополучие. Много фактори могат да навредят на черния дроб, поради което препоръчваме извършването на пречистващи процедури за детоксикация на черния дроб от време на време.

Това време на годината е чудесно, за да отделите малко повече време за себе си и здравето и дори да обърнете повече внимание на теглото. За тази цел, най-напред трябва да сте сигурни, че черният дроб функционира правилно; ако това не е така, ще бъде доста трудно да подобрите качеството си на живот и здраве.

В тази статия ще ви покажем как можете бързо, евтино и естествено да премахнете вредните токсини и да направите детоксикация на черния дроб чрез честа консумация на тези лесни за приготвяне зеленчукови бульони. Те са страхотни за здравето и изненадващо вкусни. Опитайте ги!

Защо е необходимо да правите детоксикация на черния дроб?

Постоянно чуваме хората да говорят, колко е важно да се пречисти този орган от токсините, но защо? Той играе огромна роля за доброто здраве, тъй като е отговорен за елиминирането на всички вредни вещества от тялото. Въпреки това, може често да се претоварва с токсини, които го пренасищат.

Какво замърсява черния дроб?

 • Трудносмилаеми храни.
 • Храни, богати на нездравословни мазнини.
 • Повишено съдържание на животински протеини.
 • Хранителните добавки: консерванти, оцветители, ароматизатори и т.н.
 • Алкохол.
 • Тютюневи изделия и всякакви вредни навици.
 • Замърсяване.
 • Отрицателните емоции.

Както може да видите, съществуват много фактори, които могат да го увредят, така че силно препоръчваме извършването на редовно прочистване, за да помогнете на черния дроб да функционира по-добре.

Следните бульони са добър вариант, който можете да използвате често.

Бульони или пюре?

Въпреки че тази статия е насочена към детоксикация на черния дроб с бульони, можете да смелите тези зеленчуци и да ги консумирате като пюре, което ще ги направи по-засищащи и ще ви позволи да ги включите в ежедневното меню.

Въпреки това, бульоните са лесни за приемане, тъй като можете да ги пиете през целия ден, като по този начин се създава по-силен пречистващ ефект.

Препоръчваме да пиете 1 литър от тях на ден всеки ден в продължение на 15 дни или месец. Може да пиете един вид през целия ден, като променяте някоя от съставките. Най-ефективният начин да пиете тези бульони е на празен стомах, ½ час преди хранене.

Не забравяйте да добавите малко висококачествен зехтин и морска сол, вместо готварска, към бульона или пюрето. Това ще го направи по-вкусно и ще увеличи полезните му свойства.

Артишок, ябълка и лимон за детоксикация на черния дроб

Артишокът е един от най-добре познатите зеленчуци за предпазване на черния дроб. Може да ядете самия зеленчук или да приготвите бульон от листата му. За този бульон ще използваме и двете части.

Горчивият вкус на артишока ще се балансира от сладостта на ябълката. Този плод също така е страхотен за чернодробната функция, наред с многото си други ползи.

И накрая, лимонът ще придаде на бульона кисела нотка, като същевременно ще предостави невероятните си свойства, които помагат на организма да усвои мазнините, които със сигурност ще помогнат да намалите работата на черния дроб.

Чай за детоксикация

Целина, овесени ядки и джинджифил

Целината е чудесна пречистваща храна; тя не само подобрява функцията на черния дроб и жлъчния мехур, но също е полезна за бъбреците, което я прави важна част от всяка процедура за пречистване. Освен това придава на бульоните невероятен вкус.

За да постигнете хубава консистенция на бульоните, добавете към тях овесени ядки, богати на растителни протеини и фибри, които ще помогнат да се отървете от токсичните вещества в тялото. Този вид зърнени култури са много питателни и подобряват функцията на червата, които трябва да са в добро здраве, за да бъде пречистването продуктивно.

И накрая, щипка джинджифил ще помогне на тялото да смели мазнините, които затрудняват функцията на черния дроб.

Овесени ядки за детоксикация

Зеле, ряпа и куркума

Много кръстоцветни зеленчуци, сред които броколи и карфиол, стимулират чернодробните ензими и предотвратяват растежа на раковите клетки.

Ряпата, която често се използва в бульоните, също е подходяща за усвояването на мазнините, което я прави важна част от диета, насочена към почистване на тялото.

Бульон с лук за детоксикация

Накрая, куркумата, в допълнение към анти-канцерогенните и противовъзпалителни средства на бульона,  помага за премахването на жлъчните течности и по този начин прочиства черния дроб. Просто добавете 1 супена лъжица към всеки литър бульон.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8
 • Mahmoud, R. H., & Elnour, W. A. (2013). Comparative evaluation of the efficacy of ginger and orlistat on obesity management, pancreatic lipase and liver peroxisomal catalase enzyme in male albino rats. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. https://doi.org/http://doi.acm.org.proxy.lib.umich.edu/10.1145/1166253.1166296
 • Aggarwal, B. B., Sundaram, C., Malani, N., & Ichikawa, H. (2007). Curcumin: The Indian solid gold. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_1
 • Watanabe, S., Katsube, T., Hattori, H., Sato, H., Ishijima, T., Nakai, Y., … Sonomoto, K. (2013). Effect of Lactobacillus brevis 119-2 isolated from Tsuda kabu red turnips on cholesterol levels in cholesterol-administered rats. Journal of Bioscience and Bioengineering. https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2013.01.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.