10 трика как да почистим старите вещи до блясък

Дървената дъска за рязане всъщност може да се окаже по-мръсна от тоалетната чиния
10 трика как да почистим старите вещи до блясък

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сложете ръка на сърцето си и кажете, че чистенето ви харесва. Въпреки това то е необходимост – както от гледна точка на хигиената, така и в полза на здравето. А в какво състояние са старите ви вещи?

Ако се загледате в предметите у дома, ще забележите, че по част от тях прахта се е настанила стабилно. Други пък се замърсяват от ежедневните дейности, които извършвате вкъщи.

Добрата новина е, че е възможно да направите почистването на старите вещи по-лесно и по-ефикасно. Как? Като приложите няколко бързи и доказани трикове. Те правят старите вещи като нови.

Време ли е да почистите дома си? Провокира ли ужас занемареният вид на старите вещи? Преди да се предадете на отчаянието, прочетете днешния ни материал. В него ще научите няколко ефикасни трикове за чистене. Гарантираме, че тази година почистването на дома ще ви се стори лесна задача.

10 трика, с които ще почистите старите вещи до блясък

1. Почистване на грила

pochistvane na grila

Време е да използвате грила, само че не помните дали сте го почистили последния път, когато е влязъл в употреба. Бъдете внимателни! Не използвайте сапун и вода.

Тези продукти могат да бъдат абсорбирани от решетката на грила. Така рискувате храната да придобие сапунен вкус и дори аромат.

Как тогава да почиствате грила? Вземете глава лук. Нарежете я на две. Използвайте едната половинка, за да почистите решетката, преди да включите грила в контакта. Лукът притежава антисептични и противовирусни свойства, които са важни с цел елиминиране на всякакви вредни микроорганизми и отстраняване на риска храната да замирише лошо.

2. Измиване на блендера

Вероятно почиствате блендера със сапун и вода, за да го направите чисто нов.

Не усложнявайте нещата! Налейте чаша топла вода в блендера. Сложете малко препарат за миене на чинии. След това блендирайте за няколко секунди. Остава да изплакнете добре с чиста вода.

3. Почистване на микровълновата фурна

Когато често използвате микровълновата фурна, по стените й започва да се натрупва слой мазнина. Освен това са налице и остатъци от храна, които създават благоприятна среда за развитие на бактерии.

За да почистите добре микровълновата фурна, най-важно е да отстраните всички микроорганизми. За целта е необходимо да разполагате с чаша вода, в която сте налели в равни части вода и оцет. Сложете я в микровълновата фурна. Нагласете таймера на 5 минути и загрейте водата.

След като това време изтече, изчакайте още няколко минути, преди да отворите микровълновата фурна. Използвайте чиста хартиена салфетка, за да отстраните нечистотиите по вътрешността на уреда.

4. Почистване на слушалката на душа

slushalka na dusha

Тази част от банята често бива пренебрегвана. Когато дойде време да почистите слушалката на душа, забелязвате, че се е натрупало немалко количество ръжда и отлагания.

Вместо да размишлявате как да изчегъртате мръсотията от слушалката, направете друго. Необходимо е да завържете найлонова торба, пълна с оцет, около слушалката. По този начин я накиснете за 1 час.

5. Почистване на матрака

Никога не е лошо да научите нещо полезно, особено когато става дума за грижа за хигиената в дома и старите вещи. Редовно проветрявайте матраците! Така ще елиминирате акарите и ще унищожите бактериите, които провокират неприятна миризма.

За да сте уверени, че почистването е минало успешно, налейте малко водка в пулверизатор. Напръскайте целия матрак.

6. Почистване на щорите

Щорите на прозорците натрупват изключително много прах, когато не ги почиствате редовно.

Лесен начин да възвърнете чистия им вид е като ги потъркате с чорап. Опитайте се да достигнете дори най-трудните зони.

7. Премахване на остатъци от храна по тигана за пържене

Когато почиствате тиганите у дома, никога не използвайте агресивни или обезмасляващи продукти. Така ще избегнете нанасянето на вреда върху собственото си здраве и околната среда. Смесете 1 л. вода с малко сол. Вземете гъбата и почистете тиганите с приготвената смес. Ще забележите как мазнината се отстранява лесно.

8. Почистване на рендето

rende za sirene

Използването на рендето е удобно, но почистването му изисква умение. Често след употреба по него остават следи от храна, а също така и нежелана миризма.

За да се сбогувате с този проблем, опитайте с рендосване на 1 картоф. След това изплакнете с вода. Картофите съдържат оксалова киселина – съставка, която успешно се справя с остатъците от храна, особено сирене.

9. Дезинфекциране на дъската за рязане

На първо време ще откажете да се съгласите с нас, но дървените дъски за рязане всъщност могат да се окажат по-мръсни от тоалетната чиния!

Това се дължи на свойството им да абсорбират влагата и остатъците от храна. Така те създават подходяща среда за развитие на бактерии, които впоследствие могат да станат причина за болести.

Никога не подценявайте почистването на дървената дъска за рязане. Съветваме да я почиствате с малко лимонов сок и сол или пък с известно количество въглероден пероксид.

10. Почистване на ваната

Започва ли банята да изглежда занемарена? Виждате ли тук-таме ръжда? Използвайте смес от сок от грейпфрут и сол, за да приготвите почистващо средство. Също така можете да втривате директно вътрешността на грейпфрута в онези зони, които представляват проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahmed, M., Kabrah, M., Faidah, H., Ashshi, A., Safaa, M., & Turkistani, A. (2016). Antibacterial Effect of Onion. Scholars Journal of Applied Medical Sciences (SJAMS) (Vol. 4). https://doi.org/10.21276/sjams.2016.4.11.53
  • Darshna Yagnik, Vlad Serafin, Ajit J. Shah. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  • Swain, M. (2013, November 18). Oxalic acid. https://www.researchgate.net/publication/258534421_oxalic_acid
  • Dhanavade, D. M., Jalkute, D. C., Ghosh, J., & Sonawane, K. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology (Vol. 2).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.