Възпалението на черния дроб: симптоми и диета

Пригответе си вода от артишок и лимонов сок или салата от червено цвекло с настъргани моркови
Възпалението на черния дроб: симптоми и диета

Последна актуализация: 30 октомври, 2018

Възпалението на черния дроб е често срещан проблем. Състоянието, при което този важен орган изведнъж се уголемява над нормалния размер, е известно в медицината като хепатомегалия.

Това може да причини болка и да изисква лечение, което лекарят ще предприеме в зависимост от всеки отделен случай. Но кои са най-честите симптоми, свързани с възпалението на черния дроб? И каква диета може да спазвате у дома, за да допълните препоръките на лекаря? Ще ви разкажем повече в следващите редове.

Симптоми на възпалението на черния дроб

Един от симптомите на възпалението на черния дроб е тъпата болка в дясно.

Знаете ли къде се намира черният дроб? Лесно е: долният му край е разположен точно под гръдния кош от дясната страна на тялото.

Ако черният дроб има нормални функция и размер, най-вероятно няма да го усетите, ако натиснете с пръстите под гръдния кош (освен ако не сте поели дълбоко дъх). Обикновено снимка на черния дроб може да предупреди личния лекар дали черният дроб е възпален или не е.

Но какво да правим извън кабинета на лекаря? Какви симптоми можем да забележим в ежедневието? Повечето проблеми с черния дроб започват без никакви симптоми, така че не бихте ги забелязали дори веднага. Постепенно следните симптоми ще станат по-ясни и отчетливи, тъй като органът нараства по размер:

1. Болка

Болката в резултат от възпалението на черния дроб обикновено е тъпа и продължителна. Тя се увеличава малко по малко и накрая става по-интензивна. Тя ще започне да ви притеснява от дясната страна, така че не забравяйте: винаги обръщайте внимание на горната част в дясната част на корема.

Болката може да достигне до долната част на гърба, пак от дясната страна. Може да забележите силна умора, която никога не отминава. Ако опитате да вземете болкоуспокояващи, облекчението ще бъде само временно.

2. Гадене и общо неразположение

Може да загубите апетит. Храните, богати на мазнини и сушените меса са трудни за храносмилане. Ще забележите, че след като се нахраните, умората се задълбочава и е придружена от световъртеж или гадене.

Лекарите често посочват, че умората и общото чувство на неразположение са по-забележими сутрин. Не забравяйте, че черният дроб, точно като лимфната система, изпълнява основните прочистващи функции през нощта.

Възпаленият черен дроб не може да изпълнява своите функции, така че сутрин може да се окаже най-трудното време през деня.

3. Температура

Постоянната ниска температура винаги е предупреждение за нещо нередно. Тя е знак, че имате инфекция, както и че в тялото ви протичат промени, които се нуждаят от медицинска помощ. Не забравяйте, че високата температура е естествена реакция на организма към всяко чуждо нашествие.

Консултирайте се с лекар, за да разберете какво предизвиква възпалението на черния дроб.

4. Жълтеница

Жълтеница представлява пожълтяване на кожата, което може да се появи и в очите. Това е един от най-очевидните симптоми на проблеми с черния дроб или изменение на нормалната му функция.

Но от къде идва този жълт цвят? Билирубинът, вторичен продукт от разграждането на червените кръвни клетки, е ясен сигнал, че черният дроб не се прочиства както трябва. Вместо това, той натрупва вещества, които трябва да бъдат отстранени от организма.

5. Аномалии в изпражненията

Никога не е забавно да отделяте специално внимание на онези моменти, когато използвате банята. Но винаги е добре да обръщате внимание на цвета на урината и изпражненията. Те могат да кажат много за вашето здраве.

Ако изведнъж забележите по-светъл цвят на изпражненията, ще е добре да се консултирате с лекар. Това може да е вирус или заболяване, подобно на хепатит, които да причинят възпаление на черния дроб. Това са само някои възможности, затова винаги се консултирайте с медицинско лице.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ленено семе срещу запек

Диета за лечение на възпалението на черния дроб

Артишокът е отлично средство в борбата срещу възпалението на черния дроб.
  • 1 супена лъжица зехтин с малко лимонов сок сутрин е чудесен начин за подпомагане излекуването на черния дроб. Това действа като почистваща тонизираща напитка, която защитава и ревитализира този важен орган. Използвана ежедневно, тя ще доведе до намаляване на възпалението.
  • Вода от артишок и лимонов сок е друго идеално дневно лечение. Сварете 2 артишока във вряща вода и добавете лимонов сок към нея. От това ще получите около 3 или 4 чаши, които можете да пиете през целия ден.
  • Салата от червено цвекло с настъргани моркови. Тя осигурява на тялото вкусен природен коктейл от витамини и минерали, страхотни за лечение на възпалението на черния дроб.
  • 1 чай на ден: Искате ли да знаете кои са най-полезните билки за възпаление на черния дроб? Белият трън и глухарчето. Може да пиете по 2 чаши чай, приготвен от тези растения, всеки ден по време на закуска и следобед. Пийте го бавно и, ако желаете, добавете естествен подсладител като мед. Можете да откриете бял трън в магазините за натурални продукти – както като изсушена билка, така и под формата на таблетки. Този чай винаги е чудесна алтернатива за лечение на възпалението на черния дроб.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.