Употреби на аконита като естествено лекарство: безопасно ли е?

Аконитът е бил използван за стимулиране на кръвообращението, намаляване на болката и борба с настинките. Въпреки това, днес употребата му не се насърчава поради страничните му ефекти.
Употреби на аконита като естествено лекарство: безопасно ли е?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Аконитът, чието научно име е Aconitum napellus, е растение, принадлежащо към семейство Ranunculaceae. Води началото си от скалисти райони на Европа и Азия, въпреки че мнозина го използват за декоративни цели поради красивите му лилави цветове. Ще разгледаме употребата на аконита в днешната статия, както и недостатъците му.

В древни времена неговите стъбла, цветове и корени са били използвани за приготвяне на аналгетични, диуретични и стимулиращи циркулацията лекарства. С течение на времето обаче се установява, че растението съдържа силно токсични съединения, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Защо е най-добре да го избягваме?

Употреби на аконита в историята

Важно е да се спомене, че аконитът е известен и с други имена, като „шапчица на монах“ и „самакитка“. Това е така, защото цветовете му имат форма, подобна на качулката на средновековен монах.

Има и такива, които го наричат „вълче биле“, тъй като в миналото овчарите са го използвали за упояване и умъртвяване на тези животни. Освен това растението се появява в книгите за магия и магьосничество като съставка за отвари.

Поради високата си токсичност, то има дълга история на приложение като отрова. Последният случай е от 2010 г., когато британка беше осъдена за отравяне на човек с пикантно къри с аконит.

Лечебна употреба на аконита

Въпреки че използването му като отрова датира от древни времена, аконитът е бил използван и като естествен лек в традиционната китайска и конвенционалната западна медицина. Всъщност вече се предлагат хомеопатични добавки, съдържащи това растение.

Но защо се използва? Е, поради състава му, има такива, които му приписват аналгетични, антиоксидантни, противовъзпалителни и стимулиращи свойства. Според публикация в Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine , някои от традиционните му употреби включват следните проблеми:

 • Ревматизъм и подагра
 • Тригеминална невралгия
 • Лумбаго и ишиас
 • Настинки
 • Възпалено гърло
 • Зъбобол
 • Ухапвания от змия
 • Болки в стомаха
 • Треска

Има дори доклад, споделен в Journal of Research in Pharmaceutical Sciences, който предполага наличието на определени компоненти на аконита, които могат да са от полза за здравето. Въпреки това доказателствата са недостатъчни и, напротив, съобщава се, че рисковете надвишават възможните ползи.

Употреби на аконита.
Токсичната сила на това растение почти изключва употребата му като лечебно средство поради рисковете.

Това е растение, богато на алкалоиди

Много от лечебните свойства на аконита се обясняват със съдържанието на алкалоиди. По-специално, той е източник на аконитин, кофеин, стрихнин и никотин. Тези вещества до известна степен допринасят за облекчаване на невралгия, мускулни болки и дихателни затруднения, наред с други.

Проблемът е, че в прекомерни количества те са доста вредни, което е друга причина, поради която това растение може да бъде опасно за употреба. Рискът е по-голям, когато се използва у дома.

Защо е опасно да се използва аконитин като естествен лек?

Аконитинът, подобно на други аконитови алкалоиди, има вредно въздействие върху тялото. Особено когато приемът му е прекомерен. Токсините на растението дори са сравнявани с отровата, отделяна от някои опасни змии.

По-специално, за тях се казва, че са “кардиотоксини” и “невротоксини”, тъй като компрометират функционирането на сърдечно-съдовата и централната нервна система. По-конкретно, отравянето с растението може да доведе до следните симптоми:

 • Болки в стомаха, гадене и повръщане
 • Усещане за парене в устата и езика
 • Затруднено дишане
 • Неравномерен сърдечен ритъм
 • Усещане за изтръпване
 • Скованост на лицето
 • Трудности при преглъщане
 • Замъглено зрение
 • Припадъци

Може дори да причини смърт в дози, вариращи от 1 до 8 милиграма

Употреби на аконита

Има хора, които казват, че накисването и варенето на аконита намалява нивото му на токсичност. Въпреки това, домашната му употреба не се препоръчва, тъй като рискът все още остава висок. Всъщност е опасно да се абсорбират големи количества от растението през кожата или отворени рани.

Възможно е да намерите добавки от тази билка в магазините за здравословни храни. Предлага се като таблетки, капсули и в течни форми. Те обаче са придружени със специфични инструкции, които трябва да се спазват за безопасност.

Как да действаме в случай на отравяне с аконит?

Една от причините, поради които употребата на това растение не се насърчава, е, че няма известен антидот за лечение на отравянето , което причинява. В случай на симптоми е важно веднага да отидете в спешна помощ, за да наблюдават и контролират отблизо жизнените ви показатели.

Специалистите могат да предложат изпразване на стомаха и използване на изкуствено дишане. Също така ще следят кръвното налягане и сърдечната ви честота и ще определят дали са необходими някакви лекарства. При по-тежки случаи се извършва кардиопулмонален байпас.

Отравяне с аконит.
Приемането в интензивно лечение може да бъде следствие от употребата на аконит.

Възможни взаимодействия

Рискът от взаимодействия между добавките с аконит и лекарствата не трябва да се пренебрегва. Поради това не се препоръчва да го приемате едновременно с антикоагуланти и стимуланти.

Какво трябва да запомните за аконита?

Въпреки че все още се разпространява като хомеопатична добавка, аконитът е опасно растение, което може да доведе до сериозни последици за здравето. Въпреки че има някои ползи, които му се приписват, рисковете са достатъчна причина за да се избягва употребата му.

Поради това е най-добре да потърсите други алтернативи за лечение на проблемите си. Винаги е разумно да се консултирате с лекар, особено ако подозирате конкретен здравословен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Povšnar M, Koželj G, Kreft S, Lumpert M. Rare tradition of the folk medicinal use of Aconitum spp. is kept alive in Solčavsko, Slovenia. J Ethnobiol Ethnomed. 2017;13(1):45. Published 2017 Aug 8. doi:10.1186/s13002-017-0171-x
 • Moritz F, Compagnon P, Kaliszczak IG, Kaliszczak Y, Caliskan V, Girault C. Severe acute poisoning with homemade Aconitum napellus capsules: toxicokinetic and clinical data. Clin Toxicol (Phila). 2005;43(7):873-6. doi: 10.1080/15563650500357594. PMID: 16440517.
 • Singh, M. K., Vinod, M., Iyer, S. K., Khare, G., Sharwan, G., & Larokar, Y. K. (2012). Aconite: A pharmacological update. International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences.+
 • Chan TY. Aconite poisoning. Clin Toxicol (Phila). 2009 Apr;47(4):279-85. doi: 10.1080/15563650902904407. PMID: 19514874.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.