Тестът на О‘Съливан за бременни жени

Тестът на О‘Съливан е задължителен в няколко страни и има известни противоречия за него. Неговата цел е да се изключи гестационен диабет или да се определи дали има риск да го прихванете по-късно.
Тестът на О‘Съливан за бременни жени

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Тестът на О’Съливан е създаден за да определи състоянието на глюкозата в кръвта на бременната жена. С други думи, този тест е за изследването нивата на кръвна захар за да се разбере дали има риск от гестационен диабет.

Гестационният диабет е заболяване, при което глюкозата в кръвта се повишава поради хормонални промени характерни за бременността. Освен това, може да засегне здравето на бъдещата майка и нормалното развитие на плода и последвалото раждане.

Както виждате, това може да засегне здравето на бебето. Поради тази причина тестът на О’Съливан е задължителен за всички бременни жени в много страни.

Тестът на О’Съливан: Каква е целта?

Бременна жена си прави тест

Тестът на О’Съливан не диагностицира гестационен диабет; вместо това, основната му цел е да отхвърли неговото съществуване. Резултатите позволяват на лекарите да установят две неща:

  1. Майката няма гестационен диабет.
  2. Няма опасност тя да го развие.

Някои го смятат за най-добрия тест по отношение на цена, предимства и ефективност когато става въпрос за отхвърляне на гестационен диабет. Ако има някаква промяна в резултатите, тогава лекарят ще направи втори, по-специфичен тест наречен Тест за поносимост към глюкоза. Ето защо е важно да се отбележи, че резултатите от тестът на О’Съливан могат да се окажат фалшиво положителни.

Жените под 25-годишна възраст, чието тегло е нормално и нямат рискови фактори като семейна история на диабет, предишен гестационен диабет, диабет или затлъстяване са освободени от този тест.

Тестът на О’Съливан: Каква е целта?

Жената не трябва да си прави теста на О‘Съливан на празен стомах. Първото нещо, което прави лекарят, е да вземе кръвна проба за да изчисли нивата на глюкоза в него. След това, тя ще пие изключително сладка напитка, съдържаща 50 грама от 25% глюкоза в 200 ccs.

Жената тогава седи за половин час след пиене на захарната напитка без да яде или пие нищо друго. След това време, персоналът в лабораторията прави нова кръвна проба за да определи отново нивата на глюкоза. Резултатът показва дали инсулинът е свършил добра работа или не.

Ако резултатите от теста на О’Съливан не са окончателни или показват признаци, че има непоносимост към глюкоза, тогава лекарят трябва да проведе теста за поносимост към глюкоза за да го потвърди.

Тестът на О’Съливан: Кога да го направите?

Лекар преглежда бременна жена

Обикновено, тестът на О’Съливан се провежда при жени между 24-та и 28-ма седмица от бременността. Това е най-подходящото време за него защото хормоналните промени афектират цялостно функционирането на инсулина при майката по време на този етап. Обаче, може да се наложи те да правят този тест повече от един път.

Ако една жена е имала гестационен диабет при предишна бременност, тогава лекарят ще направи теста по време на първия триместър. Предположението е, че има риск да го прихванат отново. Тази мярка също се прилага когато майката отговаря на едно или повече от следните критерии:

  • Тя е над 35 години;
  • Има семена история на диабет (по-конкретно при един от нейните родители);
  • Тя е била с наднормено тегло преди бременността;
  • Тя преди е родила бебе с наднормено тегло.

Други неща, които да имате предвид

Има много противоречия относно теста на О‘Съливан до такава степен, че в повечето страни, този тест се прави само когато има неизбежен риск. Противоречия има заради това, че толкова високия прием на глюкоза е отровен за някои жени.

Например, някои ще повърнат глюкозата докато я пият. След това, това може да се случи отново ако те повторят теста няколко дни по-късно. Поради тази причина този тест може да бъде мъчение за някои бъдещи майки. Следователно, има вариант да се запази само за случаи с висок риск.

Страните, в които тестът не е задължителен, трябва да спазват протокол, в който майката е запозната с рисковете от теста и може да реши дали да го направи или не. По подобен начин, има все още съмнения за страничните ефекти от прекомерния прием на глюкоза върху здравето на жената и нейното бебе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rojas-Carrera, S. I., Márquez-Celedonio, F. G., Lagunes-Mijangos, A., & González-Arriola, V. M. (2013). Precisión diagnóstica de la prueba de O’Sullivan en diabetes gestacional. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 51(3), 336-339.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.