Шампоан стик: какви са предимствата му?

Шампоаните стикове са екологична и полезна алтернатива за грижа за косата. Разберете защо трябва да ги използвате тук!
Шампоан стик: какви са предимствата му?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 01 април, 2023

Ако все още не сте пробвали шампоана стик, не сте сигурни в ефекта му, ние ще ви помогнем да разсеем съмненията ви относно употребата на продукта. Този формат на почистващ препарат за коса има същите функции като течната версия, но с екологични характеристики.

По-специално се свързва с ползи като хидратиране и възстановяване на увредена коса, контрол на мазната коса и връщане на копринеността, загубена от кичури, постоянно изложени на преса и сушилня. В какво се състои? Как се използва? Ето всички подробности.

Какво представлява шампоанът стик?

Според Offarm шампоанът е козметичен продукт, който почиства косата и скалпа, понякога формулиран за едновременно фармакодинамично действие, нормализиране или стимулиране на косата или функциите на мастните жлези.

Списанието добавя, че всеки продукт от този тип показва добро представяне, предлага ниска обезмасляваща сила и максимизира активността на почистващия препарат. Тези характеристики са точно изпълнени от шампоан стик, екологичен вариант за грижа за косата.

Тези продукти са подобни на сапуни, направени за почистване и поддържане на косата, осигуряващи хранителни вещества, получени от 100% натурални съставки. Също така, те са достъпни за всички типове коса; някои дори съдържат елементи, които се борят с пърхота.

Освен това осигуряват същия ефект като течните форми. Разликата се изразява в намаляването на въздействието върху околната среда от производството им; по-малко използване на вода, нулева пластмаса и ниски емисии на CO2.

Можете да намерите и балсам-стикове, които допълват предназначението на шампоана.

Шампоан стик
Шампоаните стикове обикновено се правят със 100% натурални съставки. Освен това не се използва пластмаса за разпространението им на пазара.

Причини да изберете шампоан стик

Твърдият шампоан има някои предимства пред традиционните шампоани. Сред основните списание Cosmetics изтъква лекотата на транспортиране и производството от растителни съставки. Да видим по-подробно за какво става въпрос.

Продуктът има по-голяма микробиологична стабилност, тъй като минимизира дозата консерванти, използвани в течните варианти.

Запазва естественото омазняване на косата

Формулите на някои конвенционални шампоани увреждат естественото омазняване на косата. Шампоаните стикове запазват текстурата на кичурите коса и здравето на косата.

Шампоанът стик е екологичен

Доклад на National Geographic подчертава, че в океаните влизат приблизително 9 милиона тона пластмаса годишно. Използването на шампоан стик намалява използването на пластмасови бутилки. Освен това, обикновено са опаковани в рециклирана хартия или биоразградими кутии.

От друга страна, тъй като продуктът е малък, транспортът за тяхното разпространение е намален, което се изразява в по-ниски емисии на въглероден диоксид по пътищата. Големите товари се разпределят в няколко превозни средства.

Лесен за транспортиране

Възможно е да съхранявате блокчето в чанта или куфар без страх от разливане, какъвто е случаят с контейнерите с течен шампоан. Освен че не заема твърде много място, можете да го носите в ръчния си багаж на всеки полет.

Не съдържа химикали

Докато другите шампоани са направени с парабени, детергенти, сулфати и силикони, твърдите шампоани концентрират растителни масла, витамини. Най-често срещаните продукти включват следните елементи:

Те издържат по-дълго

Изчисленията показват, че стик шампоан с тегло 100 грама дава възможност за най-малко 80 измивания, което се равнява на 3 бутилки конвенционални шампоани. Това също означава дългосрочна инвестиция и спестявания за вашия джоб.

Вие допринасяте за местното предприемачество

Повечето от шампоаните са местни продукти, произведени по занаятчийски методи. Това не намалява качеството на продукта, което всъщност предполага скъпа инвестиция от страна на производителите, тъй като изисква суровини, които са трудни за намиране и не са евтини.

Ето как да използвате шампоана стик

Шампоан стикове се предлагат в различни състави. Освен това тези, които съдържат овлажняващи мазнини като кокосов крем или соев лецитин, са най-добри за суха или изрусена коса. Тези, които съдържат зелен чай, са идеални за смесена коса. По същия начин тези с лимон и мента са най-подходящи за мазна коса.

Ако косата ви е чуплива, опитайте твърдия шампоан, направен от мед, овесени ядки и кокосово масло, тъй като тази смес възстановява и омекотява. Следователно, който и шампоан да изберете, използвайте го в 3 стъпки, които обясняваме по-долу.

  1. Навлажняване: намокрете косата достатъчно, за да нанесете добре почистващия препарат.
  2. Нанасяне: един от начините за нанасяне на шампоана е да го разтриете в ръцете си и да донесете пяната на главата си. Друг метод е да прекарате шампоана директно върху косата. И да повторите движенията, които бихте направили с традиционния шампоан, като масажирате скалпа.
  3. Изплакване: накрая изплакнете с вода, докато косата ви стане чиста.
Натурален шампоан
Съставът на шампоана може да варира в зависимост от нуждите на косата.

Има ли някакви недостатъци на шампоаните стик?

Предимствата на твърдия шампоан обикновено са повече от минусите му. Все пак трябва да споменем, че в зависимост от формулата, някои са с доста восъчна текстура и са склонни да се слепват в косата.

Освен това гъста, много дълга или къдрава коса е склонна към лесно заплитане, когато втриете този продукт директно в нея, особено ако не нанесете балсам след това.

И така, струва ли си да го изберете? Въпреки че решението е лично, ако предпочитате екологичната алтернатива, проверете подробно състава на продукта и се уверете, че съставките отговарят на нуждите на вашата коса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.