Приложения и странични реакции на норфлоксацин

Заради мощното си бактерицидно действие норфлоксацин унищожава микроорганизмите, устойчиви на други лекарства. За какво се използва този медикамент? Какви са страничните му реакции? Открийте отговорите в следващите редове!
Приложения и странични реакции на норфлоксацин
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Норфлоксацин е антибиотик от класа на флуороквинолоните. Той е с широкоспектърно бактерицидно действие срещу грам-положителни и грам-отрицателни аеробни патогенни микроорганизми. В тази статия ще ви разкажем за приложенията и страничните реакции на норфлоксацин.

Този антибиотик спира синтеза на дезоксирибонуклеинова киселина в бактериите. Именно заради мощното си бактерицидно действие норфлоксацин унищожава микроорганизмите, устойчиви към други лекарства.

Приложения и странични реакции на норфлоксацин

Норфлоксацин принадлежи към фармакотерапевтичната група на антисептиците и антиинфекциозните средства за уринарния тракт. Този медикамент се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища като:

 • Цистит: причинява остро възпаление на пикочния мехур.
 • Хронични инфекции на пикочните пътища.
 • Цистопиелит: Възпаление на пикочния мехур и бъбреците.

Обикновено лекарите назначават изследване на причинителя на инфекцията и на чувствителността му към лечението.

Лечение на инфекциите на пикочните пътища

Норфлоксацин е лекарство, което се използва в случаите на инфекции на пикочните пътища.

Как се приема норфлоксацин

Първо трябва да отбележим, че това лекарство трябва да се приема без храна, един-два часа след хранене. Всичко зависи от направеното изследване за причинителя на инфекцията, както и от сериозността на заболяването.

Възрастните с инфекции на пикочните пътища трябва да приемат по 1 таблетка на 12 часа в продължение на 7-10 дена. Но ако са болни от остър цистит без усложнения, лечението трябва да продължи 3-7 дена.

В случаите на хронични инфекции, лечението продължава до 12 седмици. Но, ако терапията покаже добри резултати през четвъртата седмица, лекарят може да намали дозата до веднъж дневно.

Странични реакции на норфлоксацин

Най-често срещаните странични реакции са стомашно-чревни, психични смущения и кожни реакции.  Но болните могат да се оплакват и от гадене, главоболие, виене на свят, киселини, болка и диария.

Могат да се наблюдават и други по-рядко срещани странични реакции, които могат да станат сериозни, необратими и да се проявяват дълго време. Могат да засегнат организма по различен начин и да се отразят на работата на различни системи, което да доведе до редица проблеми и реакции.

Хиперчувствителност и реакции свързани със стомашно-чревния тракт

Такива са:

 • Анафилаксия
 • Ангиоедема
 • Диспнея
 • Васкулит
 • Уртикария
 • Артрит
 • Миалгия и артралгия

Сред проблемите свързани със стомашно-чревния тракт трябва да споменем псевдомембранозния колит, панкреатита,  жълтеницата и хепатита.

Приемът на норфлоксацин може да доведе до поява на странични реакции.

Норфлоксацин може да причини странични реакции като нервен стомах, главоболие и диария. В някои случаи това може да доведе и до по-сериозни проблеми.

Реакции на кожата и подкожната тъкан

Наблюдавани са случаи на фоточувствителност при пациенти лекувани с норфлоксацин, които са стояли дълго време на слънце.

Ако се проявят такива симптоми, лечението с този медикамент трябва да бъде прекъснато. По време на самото лечение трябва да избягвате директното стоене под слънчевите лъчи, за да избегнете евентуален риск от поява на фоточувствителност. Могат де се появят и други реакции като:

 • Ексфолиативен дерматит или еритродерма
 • Мултиформен еритем
 • Васкулит
 • Токсична епидермална некролиза
 • И накрая – синдром на Стивънс-Джонсън.

Реакции на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан

Могат да се появят тендонит или разкъсване на сухожилието, най-вече на ахилеса. Разкъсването може да бъде двустранно.

Наблюдавани са такива случаи през първите 48 часа след началото на лечението с квинолони и флуороквинолони. Освен това подобни проблеми са възникнали до седем месеца след спиране на терапията с този медикамент.

Следните пациенти са застрашени с повишен риск от поява на тендонит и разкъсване на сухожилията:

 • Пациенти с трансплантирани органи
 • Пациенти с бъбречна недостатъчност
 • Възрастни болни
 • Пациенти лекувани едновременно и с кортикостероиди.

Още при първите признаци на тендинит като появата на болка или подуване, трябва да прекъснете лечението с норфлоксацин и да ви бъде назначена друга терапия. Трябва да се погрижите за засегнатия си крайник, за да може да се възстановите напълно.

Тендинит на рамото

Още при първите признаци на тендинит трябва да спрете приема на норфлоксацин.

Периферна невропатия

Има регистрирани случаи на сензорна или сензомоторна полиневропатия. В резултат на това болният може да развие парестезия, хипестезия, дизестезия или слабост.

Болните лекувани с норфлоксацин трябва да информират лекаря си, ако се появят симптоми на невропатия. Те включват болка, изтръпване, парене, мравучкане и обща отпадналост. Така ще могат да бъдат предотвратени потенциална необратими заболявания.

Реакции свързани със сърцето

Понякога приемът на квинолони е свързан с удължаване на QT при правене на електрокардиограма. Наблюдавани са и случаи на аритмия.

Затова пациентите с хипокалемия или брадикардия трябва да бъдат внимателни. Това важи и за болните лекувани с антиаритмични средства от клас I или III.

Заключение

Според ИАЛ (Испанската агенция по лекарствата и медицинските изделия), медицинските специалисти трябва да предписват квинолони или флуороквинолони за лечение на леки до средно тежки инфекции само по изключение. Става въпрос за случаите, в които другите антибиотици не дават добри резултати или болният има непоносимост към тях.

Консултирайте се с лекаря или фармацевта си, ако имате въпроси относно лечението с това лекарство. По този начин ще избегнете евентуалните усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cué Brugueras, M., Morejón García, M., & Salup Díaz, R. (2005). Actualidad de las quinolonas. Revista Cubana de Farmacia.
 • Rocha, L. C. de A. (1988). Norfloxacino em infecçöes urinárias recidivantes TT  – Norfloxacin in recidivant urinary infections. Rev Bras Med.
 • Ye, Z., Wang, L., & Wen, J. (2015). A simple and sensitive method for determination of Norfloxacin in pharmaceutical preparations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000200020

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.