Ползи от бадемовото мляко

Не съдържа глутен, лактоза и холестерол; счита се за идеалната алтернатива на кравето
Ползи от бадемовото мляко
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Консистенцията на бадемовото мляко е подобна на тази на стандартното прясно мляко. За разлика от него, бадемовото не съдържа глутен, лактоза и холестерол, плюс това е богато на витамини и минерали.

Бадемовото мляко е една от най-добрите храни в списъка от помощници за отслабване. То съдържа лактоза и изобилства от антиоксиданти и жизненоважни минерали, сред които калий и калций. Счита се за идеалната алтернатива на кравето мляко, защото притежава приятен аромат, бедно е на холестерол и богато на витамини. По отношение на калории, бадемовото мляко е по-бедно от соевото.

Свойства на бадемовото мляко

Една от основните специфики на бадемовото мляко е отсъствието на глутен, лактоза и холестерол. Тъй като по консистенция наподобява кравето мляко, то без проблем може да се превърне в неразделна част от менюто ви.

Млякото от бадеми съдържа огромно количество витамин Е, който представлява естествен антиоксидант, предпазващ човека от сериозни заболявания като рак. Освен това витамин Е доказано забавя процеса на стареене. В допълнение, бадемовото мляко съдържа още витамини D и А, протеини, омега-6 мастни киселини, цинк, калций, желязо, магнезий и калий.

Бадемовото мляко и ползите от него

Бадемовото мляко притежава част от свойствата на соевото, но в същото време съдържа по-малко калории. За сравнение: чаша краве мляко съдържа 140 калории, същото количество оризово мляко съдържа 120 калории, чаша соево мляко – 80 калории, а бадемовото мляко съдържа едва 40 калории. Ако това не е достатъчно, ще добавим още, че бадемовото мляко не съдържа захар.

И накрая, млякото от тази ядка съдържа задоволително голямо количество разтворими и неразтворими фибри. Това означава, че то представлява естествено средство за защита на стените на червата и дебелото черво, спомага за регулирането на абсорбирането на захарта и контролира нивото на холестерола в кръвта.

В зависимост от марката, хранителните стойности на бадемовото мляко могат да варират леко, така че погледнете етикета.

Така или иначе, то е едно от най-пълноцените и хранителни алтернативи на кравето мляко.

8 ползи от бадемовото мляко

Бадеми

Бадемовото мляко притежва редица свойства, които го правят изключително полезно за човека. Ако искате да отслабвате, да регулирате холестерола или пък да контролирате своя гастрит, можете да пиете по малко бадемовото мляко всеки ден. В следващите редове ще споделим с вас 8 ползи, които ще ви убедят колко добро решение е да го включите в хранителното си меню:

  • Съдържа малко калории, а това го прави перфектно за всички, които искат да се отърват от излишните килограми. Заместването на кравето мляко с бадемово е стъпка към намаляване на приеманите калории. Освен това представлява отлична алтернатива, тъй като по характеристики и консистенция е подобно на млякото от крава – но без калориите.
  • Бадемовото мляко се препоръчва при високи нива на холестерола и триглицеридите, тъй като то нормализира нивото на лошия холестерол в кръвта. Действието му е подобно на зехтина, но по-мощно пък и допринася за доброто здраве на сърцето.
  • Бадемовото мляко подпомага усвояването на захарите и мазнините.
  • Бадемовото мляко лесно се храносмила от организма и е препоръчително за употреба, ако страдате от лактозна непоносимост.
  • Бадемовото мляко идва на помощ, ако страдате от диария или повръщане. То овладява понижаването на нивото на калий в организма при подобни състояния, именно защото съдържа големи количества от този минерал.
  • Фибрите в млякото от бадеми защитават стените на червата.
  • Много хора, които страдат от гастрит и други стомашни проблеми, включват бадемовото мляко в диетата си заради неговите регулиращи функции.
  • Витамин В2 в бадемовото мляко подпомага укрепването на ноктите и косата и поддържа косата добре хидратирана.

Странични ефекти от приема на бадемово мляко

Бадемовото мляко е полезен продукт, но трябва да имате някои неща предвид. Възможни са странични ефекти, с които е важно да се запознаете, преди да го превърнете в неразделна част от хранителното си меню.

Негативно въздействие върху щитовидната жлеза

Щитовидна жлеза

Бадемите съдържат естествени химикали, които могат да възпрепятстват нормалното абсорбиране и използване на йода в тялото. В тази връзка, имайте наум, че консумацията на бадемово мляко може да има негативен ефект върху щитовидната жлеза.

Храни като соята, зелето, лененото семе, броколите и бадемите провокират увеличаване на щитовидната жлеза. Не бива да прекалявате с употребата им, особено предвид факта, че определени химични продукти в тези продукти блокират йода и водят до образуването на тумори.

Изброените храни може да крият рискове за щитовидната жлеза, когато ги консумирате без мярка, но същевременно могат да бъдат изключително полезни за имунната система.

Ако щитовидната ви жлеза функционира нормално, пиенето на бадемово мляко всеки ден в умерена доза няма да доведе до негативни ефекти.

Не давайте бадемово мляко на бебета

Бадемовото мляко може да представлява отлична алтернатива на кравето мляко, но не и когато говорим за бебета – тогава тази подмяна е рискова. Бадемовото мляко не снабдява организма на бебето с веществата, които са от ключово значение за него. Заменянето на кравето мляко, кърмата или сухите млека с бадемово може да доведе до дефицит на редица важни за малките деца елементи. Щетите могат да са толкова големи, че да им се отразят в дългосрочен план.

Дори и най-краткотрайната замяна на кравето мляко с бадемово при бебетата може да представлява голям риск. Изследвания на Колежа по хранене в САЩ са установили, че консумацията на бадемово мляко от бебета води до развитие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Затова ви съветваме да не бързате да давате на бебетата бадемово мляко. Отложете въвеждането му за по-късен период.

Прекалено много захар

Един от очевидните въпроси, свързани с бадемовото мляко, е наличието на много захар. Макар по принцип то да не съдържа никаква захар, много производители влагат захар, за да подобрят вкусовите му качества и аромата.

В момента в магазинната мрежа можете да откриете продукти, които съдържат по 20 грама захар на порция бадемово мляко. За щастие, все повече стават компаниите, които предлагат бадемово мляко без добавена захар. Ще ги откриете по етикета – на него ще е отбелязан само един грам въглехидрати. Отново напомняме винаги да четете етикетите на продуктите, за да сте наясно какво купувате и консумирате.

Рецепта: Как да си приготвим бадемово мляко у дома

Приготовление на бадемовото мляко

Препоръчваме ви да си приготвите бадемово мляко у дома.

Рецептата се изпълнява лесно. Необходими са ви чаша сурови бадеми, три чаши вода, малко сол и захар. За да изпълните рецептата, следвайте тези прости стъпки:

  • Накиснете суровите бадеми за през нощта. Трябва да киснат поне 8 часа.
  • Прецедете ядките и ги изплакнете с прясна вода.
  • Добавете към ядките три чаши вода. Блендирайте.
  • Блендирайте в продължение на 10 минути. Променяйте силата на смилане – блендирайте на ниска степен 3 минути, след това на бърза степен още 3 минути.
  • Когато получите добре хомогенизирана течност, добавете малко захар или мед, за да подсладите млякото. Сложете и щипка сол.
  • Прецедете течността през сито или марля.
  • Готово! Наслаждавайте се на полезната напитка! Можете да го консумирате заедно с овесени ядки, да овкусите сутрешното си кафе или пък да го пиете чисто.

Някои идеи

Допълваме материала си с две практични вегетариански рецепти, в които бадемовото мляко пасва идеално:

Рецепта за 4 порции: Лучена салса

Необходими съставки:

  • 250 грама лук
  • 2 супени лъжици сметана
  • 1 чаша бадемово мляко
  • Сол
  • Зехтин

Нарежете лука и го сгответе на пара с малко зехтин. След 5 минути добавете малко бадемово мляко и сметана. Накрая единственото, което остава да направите, е добре да разбъркате съставките.

Рецепта за четири порции: Зеленчуков пастет

Необходими съставки:

  • 100 – 150 грама крутони
  • Четвърт литър бадемово мляко
  • 30 грама обезкостени черни маслини
  • 2 ситно нарязани глави лук – голям размер
  • 2 рендосани моркова
  • 2 скилидки чесън
  • Микс от подправки
  • Доматен сос
  • Слънчогледово олио
  • Сол

Накиснете крутоните в бадемовото мляко за няколко часа. След това задушете на пара лука и чесъна. Смесете съставките и ги сложете в съд за кекс с малко олио. Гответе в продължение на 30 минути. Оставете пастета да изстине. По желание можете да добавите малко доматен сос преди консумация.

Добър апетит!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
  • Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
  • Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.