Научете се да приготвяте у дома мехлема VapoRub

Предлагаме ви 3 рецепти, като едната от тях можете да прилагате при деца под 2 години
Научете се да приготвяте у дома мехлема VapoRub

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Мехлемът VapoRub е популярен из цял свят със своето деконгестантно действие. Той улеснява дишането и облекчава симптомите на настинка и грип. Отпушването на носните проходи е лесна задача, когато разполагате с мехлема VapoRub у дома.

Достатъчно е да нанесете малко количество от него върху гръдния кош с масажни движения. Интересува ли ви как можете да приготвите мехлема у дома? Лесно е. Посвещаваме днешната статия на тази тема.

Характеристиките на мехлема VapoRub

Основните активни съставки на това средство са само 3: ментол, камфор и евкалиптово масло. Деконгестантното му действие подобрява функционирането на рецепторите за студ в носа, провокирайки усещане за лекота на дишането и облекчение.

От друга страна, мехлемът VapoRub притежава способността да се бори със сухата кашлица и бързо облекчава симптомите на настинка и грип. Нанасянето му външно, посредством масаж, или инхалация на продукта водят до отстраняване на дискомфорта в рамките на 5 минути.

В аптеките може да откриете мехлеми VapoRub, които не са подходящи за хора със хронични заболявания на белите дробове, емфизема, астма, конвулсивна кашлица, повтарящ се бронхит, при бременност и за деца под 6-годишна възраст.

За какво още можете да използвате мехлема VapoRub?

Освен че мехлемът е ефикасен за лечението на настинки, запушване на носа и грип, VapoRub може да бъде използван и за:

Стъпала

Ако и днес се прибирате уморени у дома след дълъг работен ден, нанесете известно количество от мехлема върху стъпалата си. След това вдигнете краката си нависоко, например върху стол. Можете да прилагате VapoRub и преди лягане. Задължително обуйте чорапи и оставете мехлема да действа цяла нощ.

За какво още можете да използвате мехлема VapoRub
Главоболие

Този лек, базиран на съставки като ментол и евкалипт, е отличен за лечението на мигрена. Нанесете малко от мехлема от двете страни на челото (при слепоочията) или по предната му част. Използвайте нежни кръгови движения. Ще усетите как напрежението и болката ще затихнат само след няколко минути.

Справяне с черни точки и акне

Това въздействие не е научно доказано, но много хора използват мехлема VapoRub с разкрасителна цел. Сложете малко от него върху възпаленото място преди лягане. Отмийте на сутринта.

Отпускане на схванати мускули

Когато тренирате спорт или правите физически упражнения, на следващия ден може да почувствате характерна болка в мускулите. Лесен начин да облекчите състоянието е да направите масаж с мехлема. По този начин ще подобрите и кръвообращението.

Туширане на кожни раздразнения

VapoRub е популярно средство за лечение на кожни проблеми. Можете да го прилагате в случаи на розацея или червени петна. Нанасяйте мехлема като маска вечерно време.

Ако пък нанесете VapoRub сутрин, той ще служи като допълнителна защита срещу слънцето и вятъра.

Туширане на кожни раздразнения с мехлема VapoRub

Рецепти за приготвяне на VapoRub у дома

Тези лесни рецепти изискват съставки, които можете да намерите във всеки един специализиран магазин за природни стоки. С тяхна помощ ще приготвите мехлема VapoRub в домашни условия.

Той ще притежава същите ефекти, които описахме по-горе.

Рецепта №1:

Задължителни съставки:

 • 100 мл. кокосово олио (можете да го заместите с бадемово олио или зехтин)
 • 20 капки етерично масло от евкалипт
 • 10 капки етерично масло от розмарин
 • 20 капки етерично масло от мента
 • 200 гр. кокосово масло

Разтопете кокосовото масло на водна баня. Когато е готово, го свалете от котлона и добавете кокосовото олио (или друг вариант, който сте избрали). Разбърквайте постоянно.

Накрая изсипете в сместа всички етерични масла. Не спирайте да разбърквате – трябва да получите еднородна смес. Налейте я в непрозрачен стъклен буркан, който се затваря херметически.

Сложете буркана на тъмно място. Мехлемът в него ще се втвърди. Можете да съхранявате домашно направения VapoRub в продължение на година. Използвайте го колкото пъти искате.

Рецепта № 2

Тази рецепта изисква повече съставки, но е също толкова лесна за приготвяне, колкото и предишната. Съставките са:

 • 120 мл. зехтин
 • 240 мл. кокосово масло
 • 170 мл. пчелен восък (рендосан)
 • 35 капки етерично масло от евкалипт
 • 30 капки етерично масло от мента
 • 15 капки етерично масло от розмарин
 • 15 капки етерично масло от лавандула
 • 10 капки етерично масло от камфор

Сложете всички съставки в подходящ съд и разбърквайте на водна баня, докато пчелният восък напълно се разтопи. Налейте получената смес в стъклен съд и я оставете да се охлади до стайна температура.

Сместа ще се втвърди. Не ви препоръчваме да използвате този домашно приготвен мехлем VapoRub при деца под 2-годишна възраст.

Рецепта № 3
рецепта за мехлема VapoRub

За разлика от предходните две, тази рецепта е подходяща за бебета. Домашно приготвените средства за лечение са добра алтернатива, когато искаме да облекчим симптомите на настинка при малки деца, тъй като по този начин редуцираме максимално употребата на вредни субстанции. Съставките, от които се нуждаете, са:

Загрейте кокосовото масло и добавете етеричното масло от евкалипт. Разбъркайте добре и оставете да се охлади. С понижаването на температурата мехлемът ще се втвърди.

Ако не можете да намерите масло от евкалипт, заменете го с такова от лавандула или лайка (подходящи за бебета под 2-месечна възраст).


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.