Краставиците като средство срещу задържане на течности
В тъканите постоянно постъпват течности чрез кръвта. Лимфната система е мрежа от капиляри, която обхваща цялото тяло и пренася течност, наречена лимфа, от тъканите обратно в кръвоносната система. Така нареченото задържане на течности (едема) се причинява от лимфа, която не е изведена от тъканите.
Различаваме два вида задържане на течности. Общо задържане на течности – когато течност се задържа в цялото тяло и локална едема, когато задържането на течности е само в определени части на тялото.
Сега ще ви покажем как да използвате краставиците, за да се преборите със задържането на течности.
Основните причини за задържане на течности са: горещина, висок прием на сол, но също и хормоните, свързани с менструалния цикъл.
В никакъв случай не се лекувайте сами, а при съмнение се свържете с личния си лекар.
Имайте предвид, че едемата може да е симптом на сериозни болестни състояния на сърцето, бъбреците или черния дроб.
Симптоми при задържане на течности
Те могат да включват:
- Подуване на засегнатите части на тялото
- Обикновено засегнати са краката, глезените и ръцете
- Засегнатите части на тялото може да са болезнени
- Схванати стави
- Много бързо покачване на теглото, в рамките на няколко дни или седмици
- Необясними колебания на теглото
- Кожата губи еластичността си: при натискане не възстановя формата си веднага, а едва след няколко секунди
- При някои проявления на едема, кожата може дори да се напуква до кръв при докосване
Приложение на краставицата при задържане на течности
Поради факта, че краставицата съдържа само около 45 калории, чаша вода с парче краставица в нея е чудесен заместител на газираните и енергийни напитки.
Ако пиете вода с краставица вместо газирани напитки, може да намалите дневните си калории с около 150.
Краставиците имат малко калории и съдържат голямо количество вода, както и редица полезни елементи, които възпрепятстват задържането на течности.
Като използвате краставица за овкусяване на водата, вие подпомагате изхвърлянето на задържани течности от тялото.
Водата с краставица в нея е и естествен диуретик, т.е. спомага за изхвърлянето на излишни течности от организма.
Задържането на течностти е една от най-честите причини за напълняване. Но водата, овкусена с краставица, съдържа и:
- витамин C, който засилва имунната система и има благотворно влияние върху сърдечни болести, пренатални здравословни проблеми, проблеми с очите и дори върху бръчките по лицето;
- витамин К, който е важен за съсирването на кръвта и здравината на костите;
- витамин А, който е ключът към добро зрение, силна имунна система и клетъчния растеж;
- калий, който намалява холестерола и високото кръвно налягане;
- желязо, което участва в снабдяването на клетките с кислород;
- калций за здрави кости.
Естествено количеството на тези елементи зависи от количеството краставица, което слагате във водата си.
Колкото повече краставица използвате, толкова повече хранителни вещества ще съдържа водата ви.
За да се преборите със задържането на течности, използвайте една краставица на два литра вода. Изпивайте тези два литра в рамките на деня.
Питейната вода е прекрасен начин да изчистите тялото си от токсини. Водата с краставица освен всичко друго съдържа и фибри, които подпомагат храносмилането и намаляват апетита.
По-доброто храносмилане играе ключова роля при отслабване.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Trayes, K. P., Studdiford, J. S., Pickle, S., & Tully, A. S. (2013). Edema: Diagnosis and management. American Family Physician, 88(2), 102–110. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00114-8
- O’Brien, J. G., Chennubhotla, S. A., & Chennubhotla, R. V. (2005, June 1). Treatment of edema. American Family Physician. https://doi.org/10.1001/jama.1931.02720470071030
- Sudha, G., Sangeetha Priya, M., Indhu Shree, R., & Vadivukkarasi, S. (2011). Antioxidant activity of ripe pepino fruit (solanum muricatum aiton). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 3(3), 257–261. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02944.x