Кокосово масло при затлъстял черен дроб
Понякога наричат кокосовото масло „маслото на живота“. То се грижи за здравето на човека отвътре и отвън. Ако до преди години се смяташе, че вреди, благодарение на много изследвания, вече се знае със сигурност, че съдържа есенциални мастни киселини. Именно те допринасят за общото здравословно състояние. В днешната статия ще разкажем защо кокосовото масло е полезно при затлъстял черен дроб.
Кокосовото масло и здравето на черния дроб
Имайте предвид, че може да се снабдите с кокосово масло от магазините за натурални продукти или от диетичните магазини. В тях със сигурност се предлагат органично произведени стоки.
Кокосовото масло се използва от векове в Азия и Тихоокеанския регион, с цел лечение на различни заболявания и подобряване външния вид на кожата и косата.
Днес е доста популярно и се знае, че не представлява заплаха за здравето на сърцето. Можете да използвате кокосовото масло редовно и умерено.
- То представлява тип наситена мазнина, полезна за оптималното функциониране на тялото. Фактът, че е мазнина, не е основание за тревога. Човешкото тяло се нуждае от есенциални мастни киселини.
- В маслото от кокос тези мазнини са средноверижни. За ваша информация: повечето мазнини са дълговерижни, оказващи негативен ефект върху нивото на холестерола. Кокосовото масло подобрява здравето на сърцето и подбрява състоянието при затлъстял черния дроб.
- Освен това съдържа лауринова киселина – съставка, която понижава нивото на холестерола и балансира кръвното налягане.
- Маслото от кокос е богато на антиоксиданти. То защитава черния дроб от негативното въздействие на свободните радикали и стимулира елиминирането на токсините от организма.
Кокосовото масло може да облекчи симптомите, свързани със затлъстял черен дроб
То редуцира възпалението и подуването, свързани с такъв сериозен здравословен проблем, като затлъстял черен дроб. Важно да знаете е, че понижава натоварването върху този орган, бори натрупването на мазнини. Маслото от кокос наистина е ефикасно.
Благодарение на своите антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, този продукт се справя с редица болести на черния дроб и ускорява метаболитната функция.
Изследвания сочат, че редовната консумация на кокосово масло (супена лъжица на ден) предпазва от увреждане черния дроб, вследствие консумация на алкохол. Лекува и подхранва този орган, снабдявайки човешкото тяло с енергия.
Кокосовото масло зарежда с енергия
Ако се чувствате отпуснати и лишени от жизненост, заложете на този натурален продукт. Обикновено усещаме умора, когато черният дроб страда. Тя е характерен симптом, когато е затлъстял.
Ако този орган складира прекалено много мазнини, това може да бъде изтощаващо. Консумирайте по 1 супена лъжица кокосово масло редовно, мазнините постепенно ще започнат да се разграждат и да се превръщат във въглехидрати, т.е да се трансформират в енергия.
- Атлетите включват в диетата кокосовото масло, тъй като то представлява хранителна добавка. Използва се под формата на спортна напитка или смути.
- Ако допълните диетата с кокосово масло, то ще стимулира процеса на отслабване.
- С колкото повече енергия разполага тялото, толкова по-бърз е метаболизмът. Това означава, че ще бъдете енергични от сутринта. А щом разполагате с нужната енергия, ще сте мотивирани да тренирате повече. Освен това разполагате с естествен начин да понижите телесното тегло.
Кокосовото масло подобрява храносмилането
Да, то подобрява функцията на храносмилателната система: стимулира оптималното усвояване на витамините и разтворимите мазнини.
Минералите и аминокиселините в кокосовото масло се борят с редица храносмилателни проблеми: язва, синдром на раздразнените черва и др.
Прочетете и това: Природни лечения за синдром на раздразнените черва
Интересен факт е, че наситените мазнини в кокосовото масло притежават антибактериални свойства. Те спомагат елиминирането на потенциални бактерии, гъбички и паразити, които могат да влошат храносмилането и да провокират други здравословни проблеми.
Препоръчителна дневна норма за кокосовото масло и потенциални странични ефекти
- 1 супена лъжица кокосово масло на празен стомах е препоръчителната дневна доза (15 гр.). Можете да го използвате за приготвянето на сокове или смутита.
- Типичният страничен ефект при консумацията на кокосово масло е гадене или разстроен стомах ( не при всеки реакцията е такава). Обърнете внимание как маслото се отразява на организма.
- Ако предпочитате, можете да консумирате супена лъжица кокосово масло на няколко пъти. Например на 3 порции по 1 чаена лъжица (5 гр.) в течение на целия ден. Всичко зависи от реакцията на организма. Ключът при лечение на затлъстял черен дроб е в постоянството и умерената консумация.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) (2020). Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) de revisión y actualización de las Recomendaciones Dietéticas para la población española. AESAN-2020-005. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/RECOMENDACIONES_DIETETICAS.pdf
- Harvard, T.H CHAN. School of public health. (2023). Coconut Oil. Consultado el día 02 de enero de 2024. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
- Narayanankutty, A., Mukundan, D., Kuruvilla, K., Raghavamenon, A. (2018). Virgin coconut oil reverses hepatic steatosis by restoring redox homeostasis and lipid metabolism in male Wistar rats. Journal of the science of food and agriculture; 98(5),1757-1764. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28862329/
- National institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases NIH. (2021) Alimentación, dieta y nutrición para la enfermedad del hígado graso no alcohólica y la esteatohepatitis no alcohólica. Consultado el día 02 de enero de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-higado/esteatohepatitis-no-alcoholica/alimentos-dietas-nutricion
- Perreira, L., Oliveira, R., Bellizzi, B., Payão, P., Afonso, A. (2023). Metabolic Effects of Coconut Oil on Fatty Liver and Oxidative Stress Induced by a High-fat Diet in Rats. Gene Expression; 22(1), 10-18. https://www.xiahepublishing.com/1555-3884/GE-2022-00006
- Santos, G., Et al. (2022). Coconut oil effect in the complications of hepactic disease. In SciELO Preprints. https://preprints.scielo.org/index.php/scielo/preprint/view/4142/version/4379