Кога трябва да посетите подиатър?

Подиатърът е здравен специалист, който се грижи за жизнеността на краката ни. Днес ще ви кажем кога трябва да посетите ортопед.
Кога трябва да посетите подиатър?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 12 юни, 2023

Въпреки че сме склонни да се консултираме с подиатър поради болка или дискомфорт, истината е, че функцията на този специалист може да бъде и превантивна. Подиатрията е в състояние да предотврати наранявания на краката, преди да се появят. Имайки това предвид, в тази статия ще ви кажем кога трябва да посетите подиатър.

Тази област на здравето изучава краката в техния анатомичен и физиологичен контекст и отива далеч отвъд известните мазоли и биометричното изследване на отпечатъка. По-скоро това е специалност, която разглежда долните крайници като функционално цяло.

Подиатрите могат да предотвратяват, диагностицират, лекуват и рехабилитират ходилата. Те могат също така да коригират нарушенията, да предотвратят появата им и да възстановят отпечатъка. В някои страни, за да станете подиатър се изисква получаване на диплома, докато в други е необходима университетска степен.

Чести причини да посетите подиатър

Както вече споменахме, подиатрията не е наука, която се ограничава до лечението на мазоли. Различни области от ежедневния живот оказват влияние върху анатомията и физиологията на стъпалото и там ортопедите могат да упражняват знанията си.

Най-честата причина за консултация продължава да бъде болката или дискомфорта. Когато забележим, че ходилата ни болят много, неудобни са за ходене или се е образувала видима лезия, отиваме при ортопед.

Не е нужно обаче да чакаме да имаме нараняване, за да посетим подиатър. Например, ако ще започваме спорт или ако го практикуваме от известно време, този професионалист може да ни посъветва. Спортът често натоварва и претоварва краката ни и подиатърът може да коригира лошата стойка, за да избегне нараняване.

Има и възможност да помолите професионалиста да извърши биометричен тест на отпечатъка. Чрез измервания и апаратура подиатърът определя каква е основата на стъпалото ни, къде лежи твърде много и къде твърде малко и какво нараняване може да се получи, ако не коригираме проблема.

Подиатър докосва крака на пациент.
Подиатърът се грижи за краката, лекува разстройства и предотвратява наранявания.

Продължете да четете: 11 естествени средства за премахване на гъбички по ноктите

Нарушения, които подиатрията може да лекува

Въпреки това, подиатрите притежават и способността да лекуват заболявания, които вече са налице в краката. В някои случаи те работят съвместно с общопрактикуващ лекар или травматолог, а понякога директно със собствения си опит.

Подиатрията може да лекува следното:

 • Повтарящи се наранявания: Някои хора често нараняват краката или глезенните си стави. Това може да е резултат от неправилно стъпване. Чрез биометрична оценка на стъпалото е възможно да се коригира лошото стъпало.
 • Лоша стойка на напреднала възраст: С възрастта костите на ходилото отслабват и се деформират, което променя начина, по който стъпваме. Така че ортопедът може да посъветва възрастните хора и хората, които се грижат за тях, да подобрят динамиката на ходене и да предотвратят падания.
 • Врастнали нокти: Подиатрите могат да премахнат врастналите нокти с минимално инвазивна операция, която отнема само няколко минути и използва локална анестезия.
 • Плоско стъпало: Плоското стъпало е състояние, при което вътрешният свод на стъпалото не се оформя напълно. Може да бъде болезнено, ако лицето не използва подходящи обувки.
 • Мазоли: Подиатрите лекуват мазоли със специални инструменти.
 • Пръсти чук: Някои хора страдат от деформации на пръстите на краката, като например пръстите чук, които са най-често срещаните и се състоят от един пръст, извит надолу върху себе си. Това променя отпечатъка, променя използването на обувките и води до мазоли.
 • Бромхидроза: това е името на силната миризма на ходилата поради повреда на жлезите на долните крайници. Понякога има съпътстващи инфекции, които допринасят за лошата миризма, а понякога това е просто генетична грешка.
Премахване на мазол
Интервенцията на подиатъра върху мазолите е може би задачата, която най-често се свързва с подиатрията.

Научете повече: Най-добрите билки за вани за крака

Лечение, извършвано от подиатър

Подиатрите могат да извършват лечение, ако открият промяна, която е в обхвата на техните познания. В това отношение една от най-честите препоръки, направени от тези професионалисти, е използването на стелки.

Стелките са ортопедично лечение – т.е. те са предназначени да коригират отклонения в оста на позата. Така че, като подобрим стойката си, можем да предотвратим болки и ставни нарушения.

Въпреки че има стелки, които могат да се закупят свободно в магазините, това не е добра идея. По-скоро подиатърът винаги трябва да измери стъпалото, за да определи подходящата стелка за всеки човек. В крайна сметка отпечатъкът е индивидуална характеристика, която е уникална за всяко човешко същество.

Ако е необходимо, подиатърът може да извърши и лека операция. Както споменахме по-горе, лечението на врастнали нокти и мазоли е възможно с минимални инструменти в кабинета с локална анестезия.

Важно е да запомните, че краката може да се върнат в нездравословните си позиции, врастналите нокти могат да се появят отново, както и мазолите могат да се появят отново. Следователно проследяването е важно и при подиатрията. Поради тази причина подиатрите назначават планирани срещи за наблюдение и преоценка на лечението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fernández, S. Sastre. Fisioterapia del pie. Podología física. Vol. 8. Edicions Universitat Barcelona, 1991.
 • Nova, Alfonso Martínez. Podología. Atlas de Cirugía Ungueal. Ed. Medica Panamericana, 2006.
 • López, Juan Carlos Díaz. “Relación entre osteopatía y podología.” El Peu 21.4 (2001): 182-184.
 • Labarta González-Vallarino, Alma Amparo. Actividad científica española en el área de podología: estudio bibliométrico. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.