Какво представлява болестта на Крон?
Какво знаете за болестта на Крон?
Само преди няколко месеца беше отбелязан “Световния ден на възпалителните болести на червата (IBD)”. Смята се, че около пет милиона хора по света са болни от възпалителни болести на червата, Крон или други подобни заболявания.
Необходимо е да се направи много повече за тези заболявания: информирането е само отправната точка, а научният прогрес, медицинските институции и социалната политика трябва да започнат да осигуряват ново лечение и грижа на засегнатите от тези болести хора.
За тези, които никога не са чували за болестта на Крон, със сигурност тя е едно от най-сложните и трудно разбираеми заболявания.
- Тя е хронично възпалително заболяване, което може да засегна всяка една част от храносмилателния тракт – от устата до ректума.
- Често засяга долната част на тънките черва и началото на дебелото черво.
- Произхода и причините за появата на болестта не са известни. Въпреки това появата й се отдава на генетични промени, засягащи функционирането на имунната система, водещи до възпалителен процес в отговор на действието на редица фактори.
Кои са факторите, свързани с болестта на Крон?
Тази болест е автоимунно заболяване, при което имунната система по погрешка атакува организма и уврежда здравите тъкани в храносмилателния тракт.
Ако възпалението, което може да се превърне в постоянно, остане нелекувано, то удебелява стените на червата и засяга функционирането на храносмилателната система.
Част от факторите, които могат да окажат влияние върху появата на това заболяване са:
- Генетична и фамилна обремененост: вероятността да се разболеете от това заболяване е 10 пъти по-висока, ако имате ваш близък роднина с Крон.
- Факторите на околната среда: пушенето и токсините от околната среда се свързват с появата на болестта на Крон.
- Вируси и бактерии: наличието на прекалено много бактерии и вируси в храносмилателната система активира тези механизми на имунната система.
- Храна: ако организмът ви среща затруднения или не може да се справи с усвояването на определени храни.
- Възрастта: въпреки че болестта може да се появи във всяка една възраст, най-често появата й се наблюдава при хора на възраст между 15 – 35 години.
Вижте още: Болест на Крон: симптоми и лечение
Кои са симптомите на болестта на Крон?
Симптомите на тази болест са различни при отделните хора, в зависимост от това коя част на храносмилателната част е засегната.
Те могат да бъдат по-леки или по-сериозни и колкото и постоянни да са във времето, те могат да се появяват или изчезват при стресови ситуации.
Може би страдате от болестта на Крон, ако при вас се наблюдават следните симптоми:
- Силна болка в корема
- Умора
- Липса на апетит
- Усещане за недоизхождане, дори при изпразнено дебело черво
- Водниста диария, понякога съчетана с кървене
- Отслабване
- Висока температура
Лекарят ще прецени всички тези симптоми. Те могат да са свързани и с друго заболяване на храносмилателната система.
В някои случаи симптомите могат да включват и:
- Запек
- Възпаление и болка в ставите
- Ранички в устата
- Кървене на ректума
- Зачервени и чувствителни места под кожата
- Рани по кожата
Изследвания и поставяне на диагноза
Освен прегледа и преценката на оплакванията ви от специалист, поставянето на диагноза на болестта на Крон е улеснена от изследвания като:
- Езофагогастродуоденоскопия
- Колоноскопия или сигмоидоскопия
- Компютърна томография на корема
- Капсулна ендоскопия
- Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на корема
- Ентероскопия
Как да лекувате болестта на Крон?
Въпреки че понякога се налага хирургична намеса за отстраняване на възпалената част от червата, при повечето пациенти с Крон болестта се контролира чрез приема на определени лекарства и чрез промяна на начина им на живот.
Лекарства
Фармакологичното лечение на болестта на Крон включва приема на лекарства против диария и противовъзпалителни средства. Добавките с фибри също могат да облекчат симптомите.
Парацетамолът може да облекчи леката болка. Трябва да избягвате приема на аспирин, ибупрофен и напроксен, защото могат да влошат симптомите ви.
Диета
Прочетете и това: Облекчаване на болестта на Крон с точната диета
Балансираната диета с ниско съдържание на калории, включваща продукти от основните хранителни групи, подобрява качеството на живот на болните.
Най-често лекарите препоръчват да:
- Избягвате приема на готови, пържени и сладки продукти.
- Увеличите приема си на вода .
- Избягвате честата консумация на храни, богати на фибри.
- Ограничите приема си на млечни продукти, ако имате непоносимост към лактозата.
- Намалите консумацията на храни, водещи до образуването на газове.
Какво можете да направите за инициативата на Янсен в подкрепа на болестта на Крон?
Кампанията на Янсен цели да се увеличи информираността за тези непознати, тежки заболявания чрез специални видео клипове, направени с подкрепата на реални пациенти с помощта на ACCU Испания – Конфедерацията на асоциациите на болестта на Крон и улцерозния колит.
Тази фармацевтична компания, лидер в областта на имунологичните иновации, търси начин за изява на подобни инициативи, подобряващи качеството на живот на болните от възпалителни болести на червата (IBD).
Подкрепяйки този вид инициативи, вие помагате на тези институции да съберат повече средства за улесняване поставянето на ранна диагноза и помагане на болните да се справят по-добре с предизвикателствата в личен и социален аспект.
Подкрепете тази инициатива, споделете тази информация и дайте глътка надежда на хилядите хора, страдащи мълчаливо от това хронично и болезнено заболяване, като същевременно ще подкрепите обществото да им осигури по-добър начин на живот.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Bradley, I. F., & del Val, J. H. (2012). Definiciones, manifestaciones clínicas y diagnóstico de la enfermedad de Crohn. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(5), 257-265.
-
Navarro, J. M. (2017). Cáncer gástrico y enfermedad de Crohn. Revista Electrónica de Autopsia, 14(1), 11-13.
-
Pajares, J. M., Lopez San Roman, A., Pajares Villarrroya, R., Peña, A. S., & Pérez Gisbert, J. (2011). Crohn y Colitis Ulcerosa: comprender para aceptar la enfermedad. Medica Panamericana.